Kolumne 06. travnja 2017.

Domaći marinirani inćuni i salata od rikule i kvinoje

foto: možeš se udat
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Anita s bloga Možeš se udat ovog vam tjedna donosi posve drugačiju i daleko najbolju verziju mariniranih inćuna. Za prste polizati!

U subotu sam prvi put sama pripremala svježe marinirane inćune. Nemojte da vas odbije čišćenje inćuna i malo prljanja ruku- shvatite to kao terapiju. Krajnji rezultat je predivan, puno nježniji (i povoljniji!) od kupovnih inćuna, a možete ih marinirati u provjereno kvalitetnom maslinovom ulju i začinima koje želite (moje ulje obogaćeno je svježim timijanom, peršinom, paprom, čilijem i limunovom koricom). Uz inćune sam poslužila finu salatu s rikulom, kvinojom i feta sirom, dobar kruh i bijelo vino. Bolje od ovoga ne može.

Ostale recepte blogerice Možeš se udat potražite na istoimenom blogu i Facebook stranici.
 

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat

Potrebno vam je:

  • ½ kg svježih inćuna
  • sok 2-3 limuna
  • sol
  • maslinovo ulje
  • začini za marinadu: papar, 3 režnja češnjaka, listići svježeg timijana i peršina, suha čili papričica, korica limuna

Priprema:

  1. Inćunima tupom stranom noža uklonite ljuske (povlačeći od repa prema glavi).
  2. Odrežite im glave i povucite ih zajedno s utrobom.
  3. Ostatak iznutrica očistite prstom, a zatim nježno razdvojite inćun na dva spojena fileta.
  4. Pažljivo izvucite kost, po želji nožem razdvojite filete na 2 dijela, malo ih isperite i posušite na kuhinjskom ručniku.
  5. Pripremljene filete posolite, složite u zdjelicu i prelijte limunovim sokom. Neka se mariniraju pola sata.
  6. U međuvremenu, odvojite i operite listiće timijana i peršina, režnjeve češnjaka zgnječite ili prerežite na pola, a s limuna guljačem za krumpir ogulite 3-4 trake korice (samo žuti dio kore). Inćuni će pobijeliti dok se mariniraju.
  7. Ocijedite ih od limuna i posložite u posudu ili staklenku, a između slojeva slažite i papar, papričicu, limun i začinsko bilje.
  8. Prelijte inćune maslinovim uljem, prekrijte prozirnom folijom ili poklopcem i spremite u hladnjak na barem 24 sata, nakon čega su spremni za konzumaciju.
  9. Čuvajte ih u hladnjaku.
     

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat


Salatu pripremite u količinama koje želite, bez striktnih mjera, ovisno o namirnicama koje preferirate.

Za dressing će vam trebati: 

  • limunov sok
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • žlica- dvije pesta od bosiljka

Za salatu:

  • oprana i posušena rikula
  • kuhana kvinoja koju ste ohladili pod mlazom hladne vode i ocijedili (možete koristiti i bulgur, kuskus, proso itd.)
  • narezane rotkvice
  • nasjeckani mladi luk
  • nasjeckani listovi peršina
  • nasjeckana korica usoljenog limuna ili naribana korica običnog limuna
  • namrvljeni feta sir

Možete koristiti i druge vrste zelene salate, matovilac, krastavce, kukuruz, cherry rajčice, koromač ili bilo koju sezonsku salatu. Dobar tek!

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.