U subotu sam prvi put sama pripremala svježe marinirane inćune. Nemojte da vas odbije čišćenje inćuna i malo prljanja ruku- shvatite to kao terapiju. Krajnji rezultat je predivan, puno nježniji (i povoljniji!) od kupovnih inćuna, a možete ih marinirati u provjereno kvalitetnom maslinovom ulju i začinima koje želite (moje ulje obogaćeno je svježim timijanom, peršinom, paprom, čilijem i limunovom koricom). Uz inćune sam poslužila finu salatu s rikulom, kvinojom i feta sirom, dobar kruh i bijelo vino. Bolje od ovoga ne može.
Ostale recepte blogerice Možeš se udat potražite na istoimenom blogu i Facebook stranici.
Potrebno vam je:
- ½ kg svježih inćuna
- sok 2-3 limuna
- sol
- maslinovo ulje
- začini za marinadu: papar, 3 režnja češnjaka, listići svježeg timijana i peršina, suha čili papričica, korica limuna
Priprema:
- Inćunima tupom stranom noža uklonite ljuske (povlačeći od repa prema glavi).
- Odrežite im glave i povucite ih zajedno s utrobom.
- Ostatak iznutrica očistite prstom, a zatim nježno razdvojite inćun na dva spojena fileta.
- Pažljivo izvucite kost, po želji nožem razdvojite filete na 2 dijela, malo ih isperite i posušite na kuhinjskom ručniku.
- Pripremljene filete posolite, složite u zdjelicu i prelijte limunovim sokom. Neka se mariniraju pola sata.
- U međuvremenu, odvojite i operite listiće timijana i peršina, režnjeve češnjaka zgnječite ili prerežite na pola, a s limuna guljačem za krumpir ogulite 3-4 trake korice (samo žuti dio kore). Inćuni će pobijeliti dok se mariniraju.
- Ocijedite ih od limuna i posložite u posudu ili staklenku, a između slojeva slažite i papar, papričicu, limun i začinsko bilje.
- Prelijte inćune maslinovim uljem, prekrijte prozirnom folijom ili poklopcem i spremite u hladnjak na barem 24 sata, nakon čega su spremni za konzumaciju.
- Čuvajte ih u hladnjaku.
Salatu pripremite u količinama koje želite, bez striktnih mjera, ovisno o namirnicama koje preferirate.
Za dressing će vam trebati:
- limunov sok
- sol i papar
- maslinovo ulje
- žlica- dvije pesta od bosiljka
Za salatu:
- oprana i posušena rikula
- kuhana kvinoja koju ste ohladili pod mlazom hladne vode i ocijedili (možete koristiti i bulgur, kuskus, proso itd.)
- narezane rotkvice
- nasjeckani mladi luk
- nasjeckani listovi peršina
- nasjeckana korica usoljenog limuna ili naribana korica običnog limuna
- namrvljeni feta sir
Možete koristiti i druge vrste zelene salate, matovilac, krastavce, kukuruz, cherry rajčice, koromač ili bilo koju sezonsku salatu. Dobar tek!