Ne volim biskvite, kao ni deserte s preintenzivnim okusom lavande koji podsjeća na kozmetiku ili mirisne svijeće, ali ovu divotu jedva čekam ponovno ispeći. Ako uspijete nabaviti suhe jestive cvjetiće lavande i par domaćih limuna, ne oklijevajte: treba vam još malo brašna, šećera, jogurta, dva jaja, decilitar ulja i 10 minuta efektivnog rada. Iako je sama po sebi savršena, sočna i mirisna, poslužila sam je svojim kušačima uz žlicu kreme od vrhnja, mascarponea i meda.
Recept je prilagođena verzija onog koji možete pronaći na food52.com.
Priprema: 10 min
pečenje: 45 min
Sastojci:
- ¾ žlice suhih cvjetova lavande
- 220 g šećera
- 200 g brašna
- po pola žličice praška za pecivo i sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 2 jaja
- 100 ml blagog maslinovog ulja
- 280 g grčkog jogurta
- Naribana korica 1 velikog ili 2 mala domaća limuna + žlica soka od limuna
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 180°C, a kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Kratko promiješajte smjesu pjenjačom da razbijete eventualne grudice. Dodajte šećer i cvjetove lavande koje ste izmrvili prstima.
- U drugoj zdjeli pjenjačom kratko izradite jaja, pa im dodajte jogurt, ulje, koricu i sok limuna. Pomiješajte smjesu dok ne postane homogena i dodajte je suhim sastojcima. Miješajte kratko, tek toliko da se sastojci povežu.
- Biskvit ulijte u kalup i pecite 45 minuta.
- Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
- Po želji, poslužite ga uz kremu od vrhnja i mascarponea: 200 ml slatkog vrhnja i 200 g mascarponea zasladite velikom žlicom meda i istucite mikserom u čvrstu kremu.
U slast!