Kolumne 28. veljače 2017.

Raskošna i sočna torta s lavandom i limunom

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Blog "Možeš se udat" prava je mala riznica bogatih okusa i mirisa. Danas vam predstavljamo divnu damu koja iza njega stoji, a za svoj prvi recept Anita je odabrala sočnu tortu od lavande i limuna i već na prvu nas osvojila...

Ne volim biskvite, kao ni deserte s preintenzivnim okusom lavande koji podsjeća na kozmetiku ili mirisne svijeće, ali ovu divotu jedva čekam ponovno ispeći. Ako uspijete nabaviti suhe jestive cvjetiće lavande i par domaćih limuna, ne oklijevajte: treba vam još malo brašna, šećera, jogurta, dva jaja, decilitar ulja i 10 minuta efektivnog rada. Iako je sama po sebi savršena, sočna i mirisna, poslužila sam je svojim kušačima uz žlicu kreme od vrhnja, mascarponea i meda.

Recept je prilagođena verzija onog koji možete pronaći na food52.com.

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Priprema: 10 min
pečenje: 45 min

Sastojci:

  • ¾ žlice suhih cvjetova lavande
  • 220 g šećera
  • 200 g brašna
  • po pola žličice praška za pecivo i sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • jaja
  • 100 ml blagog maslinovog ulja
  • 280 g grčkog jogurta
  • ​Naribana korica 1 velikog ili 2 mala domaća limuna + žlica soka od limuna

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C, a kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Kratko promiješajte smjesu pjenjačom da razbijete eventualne grudice. Dodajte šećer i cvjetove lavande koje ste izmrvili prstima.
  3. U drugoj zdjeli pjenjačom kratko izradite jaja, pa im dodajte jogurt, ulje, koricu i sok limuna. Pomiješajte smjesu dok ne postane homogena i dodajte je suhim sastojcima. Miješajte kratko, tek toliko da se sastojci povežu.
  4. Biskvit ulijte u kalup i pecite 45 minuta.
  5. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
  6. Po želji, poslužite ga uz kremu od vrhnja i mascarponea: 200 ml slatkog vrhnja i 200 g mascarponea zasladite velikom žlicom meda i istucite mikserom u čvrstu kremu.

U slast!

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.