gastro postao
Meke i sočne rolice s limunom idealan su desert za zimske dane....
Meke slatko-kisele rolice od dizanog tijesta i limuna bit će sjajan dodatak svakom stolu, osobito tijekom ovih hladnih i tmurnih dana.
Nakon pečenja rolice možeš preliti kombinacijom krem sira, maslaca, šećera i limunovog soka. Sve sastojke samo pomiješaj i prelij po još toplim rolicama. U slast!
Sastojci za tijesto:
- 3 žličice suhog kvasca
- 200 ml mlijeka
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 500 g brašna
- 50 g bijelog šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- Korica jednog limuna
- Prstohvat soli
- Prstohvat muškatnog oraščića
Sastojci za nadjev:
- 200 g šećera
- 4 žlice maslaca
- Prstohvat đumbira u prahu
- Korica jednog limuna
- Sok dva limuna
Priprema:
- Tijesto pripremi tako da najprije zagriješ mlijeko i dodaš kvasac. Pusti da odstoji nekoliko minuta, sve dok se ne pojavi pjenica na vrhu.
- U smjesu od kvasca i mlijeka dodaj jaja, omekšali maslac, šećer, vaniliju, limunovu koricu i 120 g brašna. Pomiješaj pa dodaj sol i muškatni oraščić.
- Ubaci ostatak brašna i zamijesi glatko tijesto. Kuglu tijesta premaži uljem ili otopljenim maslacem i stavi u posudu, prekrij folijom ili krpom pa pusti da se diže barem sat vremena.
- Za to vrijeme napravi punjenje. Naribaj limunovu koricu i dobro je pomiješa sa šećerom. Dodaj maslac pa izmiksaj u kremu. Na kraju dodaj đumbir u prahu i limunov sok. Spremi u hladnjak na pola sata.
- Kada je tijesto gotovo, razvaljaj ga na oko jedan centimetar debljine. Premaži ga maslacem s limunom pa zarolaj.
- Reži kolutiće i posloži ih u posudu za pečenje koju si premazala maslacem.
- Peci na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Dobar tek!