gastro postao
Neodoljivo ukusna štruca sa smokvama i lješnjacima uljepšat će vam dan!
Ovu predivnu, hrskavu i ukusnu voćno/orašastu štrucu pripremit ćete vrlo brzo,a zadovoljstvo sigurno neće izostati!
Možete ju pripremiti sa svježim, ali i sa suhim smokvama kojih ima cijele godine. Izbor ostalog suhog voća je na vama, možete staviti brusnice, marelice pa čak i suhe višnje - ovisi koji okus i miris vam najbolje prija.
Izbor orašastih plodova je također na vama, mi predlažemo lješnjake i bademe.
I za kraj, ovaj slasni & slatki kolač poslužite uz topli kakao ili šalicu vrućeg čaja i uživajte u lijepom danu!
Sastojci:
- 450 ml tople vode
- 3 žlice javorovog sirupa
- 14 g suhog aktivnog kvasca
- 300 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 150 g suhih smokava, narezanih
- 80 g suhih višanja
- 100 g sjeckanih lješnjaka
- 80 g sjeckanih badema
- 1 žličica soli
Priprema:
- Kvasac, vodu i sirup staviti u posudu i dobro izmiješati;
- U smjesu s kvascem dodati brašna, cimet, đumbir, smokve, višnje, lješnjake, badema i sve dobro promiješati
- Podmazati maslacem kalup u obliku pravokutnika zapremnine 1 litre i izliti pripremljenu smjesu u kalup
- Prekriti kalup krpom i ostaviti ga na toplom oko 1 h da se tijesto digne (trebalo bi doći taman do ruba kalupa)
- Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva i peći pripremljeno i dignuto tijesto 10 - 15 minuta; smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva pa peći još 50 minuta - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Kada je pečeno, izvaditi iz pećnice i ostaviti 10 minuta u kalupu pa izvaditi biskvit i pustiti da se sasvim ohladi