Tipičan biskvit kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.
Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Veličina čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.
Ako baš i ne volite brusnice, ovisno o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice. Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi palo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.
I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj!
Sastojci:
- 1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 čaša šećera
- 1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
- 3 veća jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1vrećica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Suho voće: brusnice, grožđice ili svježe poput malina; ili čokoladne kapljice, dodaj po želji, ali ne više od 100 g
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke
- Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol
- Dodati ulje, jaja i vanilin šećer
- Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru
- Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti)
- Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
- Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.