Recepti 24. travnja 2022.

Jednostavan kolač s jogurtom za baš svaki dan

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko!

Tipičan biskvit kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.

Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Veličina čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

Ako baš i ne volite brusnice, ovisno o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice. Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi palo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.

I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj!

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
  • 3 veća jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1vrećica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • Suho voće: brusnice, grožđice ili svježe poput malina; ili čokoladne kapljice, dodaj po želji, ali ne više od 100 g 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke
  3. Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol
  4. Dodati ulje, jaja i vanilin šećer
  5. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru
  6. Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti)
  7. Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  8. Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.
Možda vas zanima... Isprobaj zapečeni tost s jogurtom, novi hit na društvenim mrežama Recepti Možda vas zanima... Omiljena slastica: Najjednostavniji kolač od jogurta Recepti Možda vas zanima... Kolač s jabukama i jogurtom - klasik za opuštene večeri Recepti
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:00 26. Travanj 2022.

    Mekan i socan

  • iva.lasic87@gmail.com 11:17 19. Veljača 2018.

    Ne bi li trebalo razmutiti jaja prije dodavanja suhim sastojcima?