Recepti 71169 prikaza 16. veljače 2018.

Jednostavan kolač s jogurtom za baš svaki dan

Thinkstock
Taman za dosadnu veljaču: Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko!

Tipičan biskvit kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, upravo je ono što vam treba za doručak. Ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.

Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristite istu čašicu od jogurta (kojeg ste, naravno, iskoristili)! Veličina čašice je 180 ml. Ako koristite grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne morate povećavati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

Ako baš i ne volite brusnice, ovisno o sezoni, možete staviti voće koje imate kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ali, ako niste ljubitelj voća, možete staviti i čokoladne kapljice.  Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašnite prije nego ga stavite u smjesu kako ne bi palo na dno.  Naravno, ako više volite prazan biskvit, ne morate dodavati ništa.

I za kraj, kada je gotov, posipajte kolač šećerom u prahu i poslužite uz neki fini, voćni čaj!

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
  • 2 čaše od jogurta glatkog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog - stavite po želji)
  • 3 veća jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • Vrećica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • Suho voće: brusnice, grožđice ili svježe poput malina; ili čokoladne kapljice, dodajte po želji, ali ne više od 100 g kako biskvit ne bi sjeo 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke
  3. Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol
  4. Dodati ulje, jaja i vanilin šećer
  5. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru
  6. Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti)
  7. Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista
  8. Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu
Komentari 1
Pogledaj sve komentare