Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko! Ovaj kolač od jogurta može se jesti svaki dan - kao slatki doručak, desert... A uz dodatak voća dobiva posebnu slast
Tipičan biskvitni kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, ili nekog drugog sušenog voća ili pak svježeg bobičastog voća, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurts kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.
Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Volumen čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.
Ako baš i ne voliš brusnice, a ovisno i o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice.
Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi potonulo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od jogurta i voća
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jogurt
1
šalica
Glatko brašno
2
šalica
Šećer
1
šalica
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Jaje
3
kom
Prašak za pecivo
1
kom
Vanilin šećer
1
kom
Sol
1
prstohvat
Brusnice
100
g
Postupak
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke.
Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
Dodati ulje, jaja i vanilin šećer.
Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.
Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti).
Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.
I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj! Na kolač možeš preliti i bijelu glazuru od šećera u prahu i limunova soka.
Kolač od jogurta možeš začiniti i komadićima čokolade
foto: Sandie Clarke/Unsplash
Isprobaj i ove slastice s jogurtom...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.