09. kolovoza 2016.

Kako sušiti smokve?

suha smokva
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako su svježe smokve dostupne tek nekoliko mjeseci u godini, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive. Stoga su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u hladnjaku.

Iako su svježe smokve dostupne tek nekoliko mjeseci u godini, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine. Stoga se, kako se ljeto bliži kraju, okušajte u tradicionalnom sušenju smokava. Iako kod nas postoje brojne vrste smokava, za sušenje su najpogodnije sorte koje imaju veći sadržaj suhe tvari. Sorte Bjelica i Zamorčica su pritom najzanimljivije, no sušiti se mogu i druge vrste. Bitno je da se odabiru zreli i zdravi plodovi jer se nezreli plodovi ne mogu sušiti. Također, plodovi ne smiju biti mokri od kiše niti vlažni od rose. Smokve berite zajedno s peteljkom, najbolje u prijepodnevnim satima.

Smokve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Smokve valja pažljivo transportirati do prostirke od trske, rešetkaste košare ili pamučne plahte na kojima će se sušiti, naravno smještene na suncu. Važno je da se smokve međusobno ne dodiruju te da ih tijekom dana najmanje jednom okrenute kako bi se što ravnomjernije osušile. Napadaju li muhe vaše plodove, smokve prekrijte mrežom. Navečer smokve s „podlogom“ na kojem se suše unesite u suhu i prozračnu prostoriju kako ne bi na njih dospjela rosa ili kiša. Svakako svaki dan uklonite one smokve koje su zaražene bakterijama, plijesni ili ličinkama muhe.

Na ovaj način smokve sušite četiri do sedam dana. Sušene smokve ćete prepoznati po mekoj unutrašnjosti te po tome što se ne vraćaju u prijašnju formu kada ih pritisnite prstima. Pripazite da smokve ne presušite jer će postati tvrde te izgubiti aromu i boju. Suhe smokve, zatim, potopite u vruću morsku vodu ili slanu vodu (otprilike pola šalice soli na 5 L vode) na 10-20 sekundi. Na taj način se uništavaju nametnici i uzročnici bolesti. Smokve potom ocijedite i sušite 1 dan na plahti na suncu.

Suhe smokve spremite u papirnate ili platnene vreće te im dodajte list lovora i komorač kako bi dobile dodatnu aromu. Čuvajte ih u suhom, prozračnom i hladnom prostoru te redovito uživajte u ovom prirodnom slatkišu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.