Mislim da je za dobre lazanje ključno skuhati dobar bolognese umak. Moj recept kombinacija je tradicionalnog talijanskog recepta, majčinih naputaka i vlastitog iskustva.
Ono što ne biste trebali zanemariti je kvaliteta mesa i vrijeme kuhanja. Zaboravite kupovne mješavine mljevenog mesa koje sadrže tko zna što; idite do mesara i neka pred vama samelje svježi komad čistog mesa. Ja koristim junetinu, no možete koristiti i kombinaciju junetine i svinjetine.
Što dulje kuhate umak, bit će bolji. Pristavite sve sastojke i pustite ga da se kuha nekoliko sati. Umak je pogodan za zamrzavanje, stoga ga skuhajte u većim količinama.
Umjesto listova tjestenine za lazanje, ovog puta koristila sam ploškice tikvica. Pečene tikvice i patlidžani izvrsna su proljetna alternativa, a tako pripremljene lazanje znatno su lakše od klasičnih.
BOLOGNESE:
- 2 luka
- 2 mrkve srednje veličine
- 1-2 stabljike celera
- 3-4 režnja češnjaka
- komadić pancete
- 1 kg mljevene junetine (od lopatice)
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml bijelog vina
- 2 konzerve pelata (800g)
- sol, papar, timijan, origano, lovorov list, prstohvat muškatnog oraščića
OSTALO:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 700 ml mlijeka
- Sol, papar i muškatni oraščić
- 1 kg tikvica
- ribani parmezan
PRIPREMA:
- Pripremite bolognese: na ulju ili svinjskoj masti desetak minuta dinstajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i pancetu dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 10ak sekundi.
- Na povrće dodajte mljeveno meso i pržite dok meso ne postane smeđe, odnosno dok više ne vidite komadiće sirovog mesa, a većina tekućine ne ispari. Čitavo vrijeme miješajte meso kuhačom i 'komadajte' ga na sitne dijelove. Ulijte mlijeko i kuhajte nekoliko minuta dok gotovo ne ispari, a zatim i vino. Kad je i vino isparilo, ulijte pelate i malo vode ili temeljca (1-2 decilitra) te dodajte začine. Kad uzavrije, smanjite vatru na najslabije i lagano kuhajte oko 2 sata (može i dulje). Pred kraj kuhanja provjerite treba li dodati još soli ili začina. Ako vam se čini da je umak pregust, tijekom kuhanja dodajte još vode.
- Pola sata prije kraja kuhanja mesa pripremite béchamel umak: U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte kuhačom minutu-dvije pazeći da brašno ne zagori. Lagano ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne do konzistencije slične pudingu. Začinite umak solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Kilogram tikvica operite i narežite na ploškice debljine oko 5mm. Prokuhajte ih kratko (2-3 minute) u kipućoj posoljenoj vodi ili ih ispecite na grill tavi.
- Tikvice sam prokuhala, ocijedila i posušila kuhinjskim ručnikom prije slaganja.
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Dno velike vatrostalne posude ili lima prekrijte tankim slojem mesa i bešamela. Složite jedan red tikvica, pa dodajte red mesa i sloj bešamela. Slažite dok ne potrošite sve meso i tikvice. Završite s bešamelom, pospite parmezanom i pecite 45 minuta.
Poslužite toplo uz salatu po izboru.
P.S. Ostale recepte naše divne Anite potražite na blogu Možeš se udat i istoimenoj Facebook stranici.
Dobar tek!