Kolumne 22. travnja 2017.

Dvije, tri o fenomenalnim lazanjama s tikvicama

foto: možeš se udat
gastro postao gastro.24sata.hr
Anita s bloga Možeš se udat ovog tjedna otvara sezonu tikvica slasnim receptom za prave domaće lazanje. Za prste polizati!

Mislim da je za dobre lazanje ključno skuhati dobar bolognese umak. Moj recept kombinacija je tradicionalnog talijanskog recepta, majčinih naputaka i vlastitog iskustva

Ono što ne biste trebali zanemariti je kvaliteta mesa i vrijeme kuhanja. Zaboravite kupovne mješavine mljevenog mesa koje sadrže tko zna što; idite do mesara i neka pred vama samelje svježi komad čistog mesa. Ja koristim junetinu, no možete koristiti i kombinaciju junetine i svinjetine. 
 

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat

Što dulje kuhate umak, bit će bolji. Pristavite sve sastojke i pustite ga da se kuha nekoliko sati. Umak je pogodan za zamrzavanje, stoga ga skuhajte u većim količinama. 

Umjesto listova tjestenine za lazanje, ovog puta koristila sam ploškice tikvica. Pečene tikvice i patlidžani izvrsna su proljetna alternativa, a tako pripremljene lazanje znatno su lakše od klasičnih. 

BOLOGNESE:

  • 2 luka
  • 2 mrkve srednje veličine
  • 1-2 stabljike celera
  • 3-4 režnja češnjaka
  • komadić pancete
  • 1 kg mljevene junetine (od lopatice)
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml bijelog vina
  • 2 konzerve pelata (800g)
  • sol, papar, timijan, origano, lovorov list, prstohvat muškatnog oraščića


OSTALO:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 700 ml mlijeka
  • Sol, papar i muškatni oraščić
  • 1 kg tikvica
  • ribani parmezan

PRIPREMA:

  1. Pripremite bolognese: na ulju ili svinjskoj masti desetak minuta dinstajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i pancetu dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 10ak sekundi.
  2. Na povrće dodajte mljeveno meso i pržite dok meso ne postane smeđe, odnosno dok više ne vidite komadiće sirovog mesa, a većina tekućine ne ispari. Čitavo vrijeme miješajte meso kuhačom i 'komadajte' ga na sitne dijelove.  Ulijte mlijeko i kuhajte nekoliko minuta dok gotovo ne ispari, a zatim i vino. Kad je i vino isparilo, ulijte pelate i malo vode ili temeljca (1-2 decilitra) te dodajte začine. Kad uzavrije, smanjite vatru na najslabije i lagano kuhajte oko 2 sata (može i dulje). Pred kraj kuhanja provjerite treba li dodati još soli ili začina. Ako vam se čini da je umak pregust, tijekom kuhanja dodajte još vode. 
  3. Pola sata prije kraja kuhanja mesa pripremite béchamel umak: U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte kuhačom minutu-dvije pazeći da brašno ne zagori. Lagano ulijte mlijeko i miješajte pjenjačom dok se umak ne zgusne do konzistencije slične pudingu. Začinite umak solju, paprom i muškatnim oraščićem. 
  4. Kilogram tikvica operite i narežite na ploškice debljine oko 5mm. Prokuhajte ih kratko (2-3 minute) u kipućoj posoljenoj vodi ili ih ispecite na grill tavi. 
  5. Tikvice sam prokuhala, ocijedila i posušila kuhinjskim ručnikom prije slaganja. 
  6. Zagrijte pećnicu na 200°C. Dno velike vatrostalne posude ili lima prekrijte tankim slojem mesa i bešamela. Složite jedan red tikvica, pa dodajte red mesa i sloj bešamela. Slažite dok ne potrošite sve meso i tikvice. Završite s bešamelom, pospite parmezanom i pecite 45 minuta. 

Poslužite toplo uz salatu po izboru.

P.S. Ostale recepte naše divne Anite potražite na blogu Možeš se udat i istoimenoj Facebook stranici.

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.