Recepti 02. ožujka 2024.

Što je juha bez griz noklica? Ove uspijevaju baš svaki put

griz noklice
Griz noklice za juhu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slobodno možemo reći da će ove griz noklice biti zvijezda svake juhe!

Ako juhu ne možeš zamisliti bez griz noklica, ali kod svake pripreme dobiješ previše tvrde noklice ili noklice koje se raspadaju, na pravom si mjestu. Možda se ne čini tako, no priprema mekih griz noklica za juhu prava je mala umjetnost i postoje pravila koja će ti pomoći savršeno ih pripremiti svaki put. 

Najmekše griz noklice za juhu

Ako ste nekada pripremali griz noklice za juhu, sigurno ste jednostavno dodali griz u jaje, promiješali i nadali se najboljem. Manje je poznato da za mekane griz noklice postoji točan recept. Osim što u jaje trebaš dodati točan broj žlica griza i ulja, tajna najmekših griz noklica za juhu je u vremenu pripreme.

Umjesto da ih odmah ukuhaš nakon pripreme, smjesa za griz noklice trebala bi odstajati barem pola sata, a ako imaš vremena i duže. Zato noklice nemoj pripremati u zadnji čas nego im se posveti barem pola sata prije ukuhavanja u juhu. 

 | Author: Shutterstock Griz noklice za juhu foto: Shutterstock

Neki griz noklice za juhu vole tvrđe

Iako će gotovo svatko uživati u pahuljasto mekim griz noklicama, drugi ipak vole nešto tvrđe noklice. Ako si i ti među njima, ne brini, ovaj recept za meke griz noklice lako se može promijeniti.

Sve što trebaš napraviti je dodati još koju žlicu griza u smjesu i dobro promiješati. Bilo da pripremaš meke ili tvrde griz noklice za juhu, svakako ih ostavi da stoje barem pola sata. Ako ne odstoje pola sata, tvrde griz noklice mogle bi biti sirove u sredini. 

Sada kada znaš sve tajne mekih griz noklica za juhu sve što trebaš napraviti je skuhati omiljenu juhu i krenuti s pripremom noklica. 

 | Author: Shutterstock Griz noklice za juhu foto: Shutterstock

Meke griz noklice za juhu

Sastojci:

  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice ulja
  • 8 žlica griza (ravnih žlica!)
  • 2 prstohvata soli

Postupak:

  1. U posudici dobro razmuti jaje s dva prstohvata soli. 
  2. U jaje dodaj ulje i nastavi miješati. 
  3. U smjesu dodaj osam ravnih žlica griza i miješaj dok ne dobiješ smjesu koja nije jako gusta, ali niti previše rijetka. 
  4. Ostavi da smjesa za noklice stoji barem pola sata. 
  5. Pomoću žlice oblikuj jednu po jednu griz noklicu i ukuhaj ju u vruću juhu. 
  6. Noklice kuhaj oko pet minuta i posluži ih uz još toplu juhu. 

 | Author: Shutterstock Griz noklice za juhu foto: Shutterstock

Trebaš najbolji recept za juhu? Isprobaj ove:

 

Minestrone Možda vas zanima... Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera Recepti Domaća pileća juha Možda vas zanima... Domaća pileća juha okrijepit će te u trenu Recepti Krem juha od graška Možda vas zanima... Juha od graška: bistra i krem varijanta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.