Recepti Juha 07. ožujka 2025.

Ova meksička juha najbolja je hrana za utjehu

Juha
40 MIN
10 MIN
4
SREDNJE
Sopa de fideo: jednostavna juha koja grije dušu
foto: @gourmetmartha Pinterest
Ako voliš pileću juhu ili kremastu juhu od rajčice, sopa de fideo je njihov temperamentni rođak koji će te osvojiti

Sopa de fideo nije samo obična juha – ona je dio meksičke kulinarske tradicije i jedan od onih recepata koji ti odmah daju osjećaj topline i doma. Tajna je u savršenom balansu tostirane tjestenine, mirisnih rajčica, luka, češnjaka i začina koji stvaraju nevjerojatno bogat i utješan okus.

Juha koja se ne kuha – nego stvara

Iako izgleda jednostavno, sopa de fideo ima posebnu tehniku pripreme. Najprije se tjestenina prži u ulju dok ne dobije predivnu zlatnu boju i orašasti miris. I, da, koristi se kukuruzna tjestenina bez glutena koja juhi daje posebnu teksturu.

Zatim se dodaje aromatična baza od rajčice, luka i češnjaka, a na kraju se sve kuha u pilećem temeljcu dok se okusi ne sjedine u savršenu harmoniju. Rezultat? Juha koja te grije iznutra i vraća ti osmijeh na lice.

Ne gasi ekran dok kuham

Sopa De Fideo
40 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Kukuruzna tjestenina 170 g
  • Sol 1 žličica
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Pelati iz konzerve 1 kom
  • Korijander 0,50 žličica
  • Kumin 0,50 žličica
  • Pileći temeljac 6 šalica
  • Feta sir
  • Limeta - kriške
  • Korijander - listići
Postupak
  1. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Dodaj tjesteninu i začini s 1/2 žličice soli. Prži, uz povremeno miješanje, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava, 2 do 3 minute. Pomoću rupičaste žlice prebaci tjesteninu u srednje veliku zdjelu i ostavi sa strane.


  2. U blenderu izmiksaj nasjeckani luk, češnjak i rajčice dok ne dobiješ glatku, pjenastu smjesu svijetloružičaste boje. Pažljivo ulij smjesu u lonac (pazi na prskanje). Kuhaj na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se sirovi okus luka i češnjaka ne izgubi, oko 10 minuta. Umiješaj korijander i kumin te začini preostalom 1/2 žličice soli.


  3. Dodaj tostiranu tjesteninu i pileći temeljac. Pusti da zavrije na srednje jakoj vatri, zatim smanji temperaturu i kuhaj uz povremeno miješanje dok tjestenina ne omekša, 15 do 18 minuta.


  4. Raspodijeli juhu u zdjelice. Pospi feta sirom i svježim korijanderom, a uz svaku porciju posluži krišku limete za dodatnu svježinu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

407 kcal

20 %

MASTI

20,00 g

27 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

17,00 g

34 %

I ove su juhe ultimativni comfort food!

Juha od humusa Možda vas zanima... Kremasta i fina juha od humusa Recepti krem juha od krumpira i šunke Možda vas zanima... Krepka krem juha od krumpira i šunke Recepti Kremasta juha od bijeloga graha Možda vas zanima... Gusta i fina: Krem juha od bijeloga graha Recepti kate hudson, juha od pečene rajčice Možda vas zanima... Ultimativni comfort food – juha po receptu Kate Hudson Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.