Ako voliš pileću juhu ili kremastu juhu od rajčice, sopa de fideo je njihov temperamentni rođak koji će te osvojiti
Sopa de fideo nije samo obična juha – ona je dio meksičke kulinarske tradicije i jedan od onih recepata koji ti odmah daju osjećaj topline i doma. Tajna je u savršenom balansu tostirane tjestenine, mirisnih rajčica, luka, češnjaka i začina koji stvaraju nevjerojatno bogat i utješan okus.
Juha koja se ne kuha – nego stvara
Iako izgleda jednostavno, sopa de fideo ima posebnu tehniku pripreme. Najprije se tjestenina prži u ulju dok ne dobije predivnu zlatnu boju i orašasti miris. I, da, koristi se kukuruzna tjestenina bez glutena koja juhi daje posebnu teksturu.
Zatim se dodaje aromatična baza od rajčice, luka i češnjaka, a na kraju se sve kuha u pilećem temeljcu dok se okusi ne sjedine u savršenu harmoniju. Rezultat? Juha koja te grije iznutra i vraća ti osmijeh na lice.
Ne gasi ekran dok kuham
Sopa De Fideo
40 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Kukuruzna tjestenina
170
g
Sol
1
žličica
Luk
0,50
kom
Češnjak
4
režanj
Pelati iz konzerve
1
kom
Korijander
0,50
žličica
Kumin
0,50
žličica
Pileći temeljac
6
šalica
Feta sir
Limeta - kriške
Korijander - listići
Postupak
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Dodaj tjesteninu i začini s 1/2 žličice soli. Prži, uz povremeno miješanje, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava, 2 do 3 minute. Pomoću rupičaste žlice prebaci tjesteninu u srednje veliku zdjelu i ostavi sa strane.
U blenderu izmiksaj nasjeckani luk, češnjak i rajčice dok ne dobiješ glatku, pjenastu smjesu svijetloružičaste boje. Pažljivo ulij smjesu u lonac (pazi na prskanje). Kuhaj na srednje jakoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se sirovi okus luka i češnjaka ne izgubi, oko 10 minuta. Umiješaj korijander i kumin te začini preostalom 1/2 žličice soli.
Dodaj tostiranu tjesteninu i pileći temeljac. Pusti da zavrije na srednje jakoj vatri, zatim smanji temperaturu i kuhaj uz povremeno miješanje dok tjestenina ne omekša, 15 do 18 minuta.
Raspodijeli juhu u zdjelice. Pospi feta sirom i svježim korijanderom, a uz svaku porciju posluži krišku limete za dodatnu svježinu.