Jednostavna, kremasta i bogatog okusa – savršena juha od bijeloga graha za postblagdansku okrjepu!
Blagdani su prošli i svima nam definitivno treba "nešto na žlicu". A ima li išta bolje od tople, kremaste juhe – pogotovo kad je puna zdravih sastojaka poput graha i povrća. Ova lagana, ali bogata krem juha od bijeloga graha dokaz je da jednostavni sastojci mogu okrijepiti i utješiti.
Tajna kremaste teksture je u jednostavnom koraku – usitnjavanju dijela graha na kraju pripreme. Polovica juhe se usitni u blenderu ili pomoću štapnog miksera, a zatim vrati u lonac. Rezultat? Savršena gustoća i neodoljiva kremasta tekstura – bez dodavanja vrhnja!
Za ovu juhu koristi bilo koju vrstu bijelog graha, poput cannellini graha. Preporučujemo ti da koristiš konzervirani grah bez dodane soli.
Bijeli grah
foto: Hans Isaacson/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od bijeloga graha
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
1
kom
Celer - stabljika
3
kom
Češnjak
1
žlica
Talijanska mješavina začina
1
žlica
Mljevena slatka paprika
0,50
žličica
Grah iz konzerve
800
g
Povrtni temeljac
1
l
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Lovorov list
1
kom
Limunova korica
0,50
žličica
Sok od limuna
2
žličica
Parmezan
2
žlica
Svježi peršin
1
žlica
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i celer te kuhaj, često miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta.
Umiješaj sitno nasjeckani češnjak, mješavinu talijanskih začina i mljevenu crvenu papriku te kuhaj, povremeno miješajući dok ne zamiriše, oko 2 minute.
Dodaj isprani i ocijeđeni grah, temeljac, sol, papar i lovorov list. Zakuhaj juhu na jakoj vatri, a zatim smanji na srednje nisku vatru i kuhaj, povremeno miješajući dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Izvadi lovorov list.
Ulij 2 šalice juhe u blender. Pričvrsti poklopac blendera, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Pokrij otvor čistim ručnikom i miksaj dok ne postane glatko, otprilike 1 minutu. (Pažljivo s vrućim tekućinama! Alternativno, ulij 2 šalice juhe u zdjelu i usitni štapnim mikserom.)
Usitnjenu juhu vrati u lonac s ostatkom juhe i dobro promiješaj. Umiješaj koricu limuna i sok od limuna. Podijeli juhu u 4 zdjelice, pospi naribanim parmezanom i ukrasi svježim nasjeckanim peršinom po želji. Posluži toplo i uživaj!
Skuhanu krem juhu od bijeloga graha možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Za podgrijavanje, jednostavno je zagrij u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.