Recepti Juha 08. siječnja 2025.

Gusta i fina: Krem juha od bijeloga graha

Juha
20 MIN
25 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Kremasta juha od bijeloga graha
foto: @sarahrae0920 Pinterest
Jednostavna, kremasta i bogatog okusa – savršena juha od bijeloga graha za postblagdansku okrjepu!

Blagdani su prošli i svima nam definitivno treba "nešto na žlicu". A ima li išta bolje od tople, kremaste juhe – pogotovo kad je puna zdravih sastojaka poput graha i povrća. Ova lagana, ali bogata krem juha od bijeloga graha dokaz je da jednostavni sastojci mogu okrijepiti i utješiti.

Tajna kremaste teksture je u jednostavnom koraku – usitnjavanju dijela graha na kraju pripreme. Polovica juhe se usitni u blenderu ili pomoću štapnog miksera, a zatim vrati u lonac. Rezultat? Savršena gustoća i neodoljiva kremasta tekstura – bez dodavanja vrhnja!

Krem juha od poriluka i pastrnjaka Možda vas zanima... Imamo 7 odličnih savjeta za najbolje krem juhe ikad! Špajza

Koji grah odabrati za ovu juhu?

Za ovu juhu koristi bilo koju vrstu bijelog graha, poput cannellini graha. Preporučujemo ti da koristiš konzervirani grah bez dodane soli.

bijeli grah | Author: Hans Isaacson/Unsplash Bijeli grah foto: Hans Isaacson/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od bijeloga graha
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 3 kom
  • Češnjak 1 žlica
  • Talijanska mješavina začina 1 žlica
  • Mljevena slatka paprika 0,50 žličica
  • Grah iz konzerve 800 g
  • Povrtni temeljac 1 l
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Lovorov list 1 kom
  • Limunova korica 0,50 žličica
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Parmezan 2 žlica
  • Svježi peršin 1 žlica
Postupak
  1. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i celer te kuhaj, često miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta.

    Umiješaj sitno nasjeckani češnjak, mješavinu talijanskih začina i mljevenu crvenu papriku te kuhaj, povremeno miješajući dok ne zamiriše, oko 2 minute.

    Dodaj isprani i ocijeđeni grah, temeljac, sol, papar i lovorov list. Zakuhaj juhu na jakoj vatri, a zatim smanji na srednje nisku vatru i kuhaj, povremeno miješajući dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Izvadi lovorov list.


  2. Ulij 2 šalice juhe u blender. Pričvrsti poklopac blendera, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Pokrij otvor čistim ručnikom i miksaj dok ne postane glatko, otprilike 1 minutu. (Pažljivo s vrućim tekućinama! Alternativno, ulij 2 šalice juhe u zdjelu i usitni štapnim mikserom.)


  3. Usitnjenu juhu vrati u lonac s ostatkom juhe i dobro promiješaj. Umiješaj koricu limuna i sok od limuna. Podijeli juhu u 4 zdjelice, pospi naribanim parmezanom i ukrasi svježim nasjeckanim peršinom po želji. Posluži toplo i uživaj!


Skuhanu krem juhu od bijeloga graha možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Za podgrijavanje, jednostavno je zagrij u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.

 Ugrij se i ovim prefinim krem juhama!

Krem juha od batata i poriluka Možda vas zanima... Krem juha od batata i poriluka Recepti Krem juha od gljiva Možda vas zanima... Najbolja krem juha od gljiva ikad - tajna je u sherryju Recepti Krem juha od mrkve Možda vas zanima... Krem juha od mrkve: tanjur pun okusa, ali i zdravlja Recepti Možda vas zanima... Od krem juhe od krumpira dijeli te samo 20 minuta Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:53 08. Siječanj 2025.

    odlična juha