Namaz od slanutka, slavni humus, danas je gotovo uobičajen na stolovima širom svijeta. Sada ti donosimo malo drugačije recept – za juhu od humusa!
Humus, jednostavan, a ukusan namaz od slanutka, osvojio je svijet kremastom teksturom i bogatstvom okusa. Ovo tradicionalno jelo Bliskog istoka prešlo je dug put od skromnih početaka do globalno priznate delicije koja se može pronaći na stolovima u svakom kutku svijeta.
Slanutak, tahini pasta, limun...
Iako je teško precizno utvrditi podrijetlo humusa, vjeruje se da su prvi recepti nastali na Bliskom istoku. Riječ "humus" zapravo znači "slanutak" na arapskom, a tradicionalni se pravi od kuhanog slanutka koji je zatim pasiran s tahinijem (sezamova pasta), limunovim sokom, češnjakom i maslinovim uljem.
Jednostavan spoj sastojaka rezultira bogatim i kompleksnim okusom koji može poslužiti kao namaz, prilog ili umak.
Slanutak - baza za humus, pa tako i ovu ukusnu juhu
foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash
Koliko god to čudno zvučalo (pokušaj brzo pet puta izgovoriti "humus juha"), klasični namaz savršeno se uklapa u jednostavnu, hranjivu juhu. Svježi limun, tahini i bogata mješavina slanutka i korjenastog povrća i gozba može početi.
Dinstani luk i češnjak te omekšane mrkve u juhi čine osnovu, dok slanutak nosi svježe i baršunaste završne okuse tahinija i limuna.
Treba li ukloniti kožicu sa slanutka?
Zrna slanutka imaju tanke, vlaknaste kožice koje mogu biti teško probavljive. Stoga, iako to nije apsolutno nužno, uklanjanje kožice čini ga lakše probavljivim i pomaže postići izuzetno glatku teksturu pri pasiranju. Imaj na umu da je kožice konzerviranog slanutka lakše ukloniti.
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od humusa
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Slanutak
3
šalica
Češnjak
8
režanj
Maslinovo ulje
3
žlica
Sol
1,75
žličica
Kumin
1,50
žličica
Luk
1
kom
Mrkva
4
kom
Povrtni temeljac
4
šalica
Voda
1
šalica
Tahini
0,33
šalica
Sok od limuna
3
žlica
Peršin
0,25
šalica
Postupak
Priprema slanutka: Zagrij pećnicu na 200°C. Na velikom limu za pečenje pomiješaj 1 i 1/2 šalice slanutka s oguljenim češnjakom, 1 žlicom maslinovog ulja, 1/2 žličice soli i 1/2 žličice mljevenog kumina.
Peci dok češnjak ne omekša i porumeni, a slanutak postane hrskav, 20-25 minuta, uz miješanje na pola pečenja. Ostavi da se ohladi na limu. Odvoji češnjak za pasiranje u juhi i ostavi sa strane.
Priprema juhe: Zagrij preostale 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i kuhaj, često miješajući, dok ne postane mekan i proziran, 3 do 4 minute. Dodaj preostalu 1 i 1/4 žličicu soli i preostalu 1 žličicu kumina te kuhaj, neprestano miješajući, dok ne postane aromatično i kumin potamni, 30 sekundi do 1 minute.
Dodaj mrkve i preostali slanutak te miješaj da se sve sjedini, otprilike 2 minute. Postupno dodaj povrtni temeljac i vodu, miješajući.
Zakuhaj, smanji vatru na srednje nisku i kuhaj pokriveno dok mrkve ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Makni s vatre, dodaj tahini, sok od limuna i sačuvane pečene češnjeve češnjaka.
Pasiranje juhe: Pažljivo pasiraj juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka, 1-2 minute. Dodaj dodatnu vodu prema potrebi da postigneš željenu konzistenciju. Po ukusu, dodaj dodatni sok od limuna.
Posluži juhu u 4 zdjelice, ukrasi hrskavim slanutkom i nasjeckanim listićima svježeg peršina. Ostaci juhe od humusa mogu stajati u hladnjaku do 5 dana, u poklopljenoj posudi bez dotoka zraka. Naravno juhu treba podgrijati prije posluživanja.