Recepti 03. veljače 2022.

Humus od slanutka - recept za savršeno kremast namaz

; Humus namaz od slanutka foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Humus namaz odličan je međuobrok koji se priprema od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, češnjaka i limuna. Naša Gastrolovka Vinka Tresić ima najbolje savjete za pripremu

Obožavaš humus od slanutka i tražiš najbolji recept? Na pravom si mjestu! Bliskoistočni namaz od slanutka i tahinija postao je sve popularniji i u našim krajevima, a iako humus možeš kupiti u gotovo svakom supermarketu, najukusniji je ipak namaz koji pripremiš doma. Potrebno ti je tek nekoliko sastojaka i malo mašte, a uz savjete naše Gastrolovke Vinke pripremit ćeš najbolji humus!

Što je humus?

Humus je namaz koji nam dolazi s Bliskog Istoka, a sastoji se u osnovi od slanutka, tahini paste od sezama, maslinovog ulja, limunovog soka i češnjaka. Najraniji pronađeni zapisi o receptu za humus dolaze iz 13. stoljeća, iako se u zemljama Bliskog Istoka pripremao i mnogo ranije. Osim navedenih sastojaka, u humus možemo dodati brojne začine što ga čini idealnim baznim receptom za namaz od slanutka. 

Humus nije samo ukusan, nego i zdrav namaz. Na 100 grama sadrži oko 170 kalorija, a bogat je biljnim vlaknima, mineralima, vitaminima i proteinima. Kada u humus recept dodamo maslinovo ulje, postaje i odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Sve to humus čini idealnim namazom za doručak ili užinu.

 | Author: Shutterstock Humus namaz od slanutka; foto: Shutterstock

Humus od slanutka pripremi uz ove trikove 

Naša Gastrolovka Vinka Tresić s bloga Veganica humus namaz priprema već dugi niz godina. Otkrila nam je svoje tajne kremastog namaza od slanutka. Prvo na što treba obratiti pažnju je odabir samog slanutka. Ako za humus koristiš suhi slanutak, najbolje ga je namakati preko noći s dodatkom sode bikarbone, kako bi opna omekšala. Sutradan ga isperi i kuhaj dva sata u slanoj vodi s lovorovim listom.

Kada je slanutak omekšao, potrebno ga je procijediti i maknuti opnu. Uklanjanje opne možeš preskočiti ako si u žurbi, no ako želiš posebno kremast humus, svakako ih ukloni. Slanutak za humus je najbolje izmiksati u multipraktiku, a ne štapnim mikserom. Drugi važan sastojak je tahini, pasta od sezama koja ponekad može biti gorka. Kako ne bi cijeli humus bio gorak, odaberi što kvalitetniju tahini pastu. 

 | Author: Shutterstock Razne vrste humusa od slanutka; foto: Shutterstock

Humus recept možeš personalizirati

Kako slanutak ima blag okus, Vinka savjetuje da se poigraš sa začinima kao što su kumin, dimljena paprika, curry mješavina začina i slično. Kada u humus dodaješ sastojke poput limuna i češnjaka, neka budu svježi. Tajni sastojak Vinkinog humusa je malo ledene vode ili par kockica leda koje dodaje na samom kraju miksanja. Tako će struktura humusa od slanutka biti još kremastija.

Humus je najbolje pripremiti neposredno prije serviranja jer hlađenjem gubi na okusu i teksturi, savjetuje Vinka, a dodaje kako ga je najbolje servirati u plitkoj posudi ili tanjuru, preliti humus maslinovim uljem, posipati svježim začinima po želji, svježe naribanom koricom limuna te dodati sol i papar. Uz humus namaz posluži hrskavi kruh, lepinju ili narezano povrće poput mrkve, celera, cikle ili krastavca.

Humus od slanutka - recept za namaz 

  • 2 konzerve slanutka (ili 400 g suhog slanutka)
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Sok jednog limuna 
  • Ledena voda ili led
  • Papar
  • Sol
  • Začini po želji

 | Author: Shutterstock Priprema humusa; foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Ako koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći u vodi s dodatkom sode bikarbone kako bi omekšao i zatim ga kuhaj dva sata u vodi. Ako koristiš slanutak iz konzerve, jednostavno ga ocijedi i nastavi s pripremom.
  2. Za što kremastiji namaz ukloni opnu sa slanutka, no ako si u žurbi preskoči ovaj korak.
  3. U multipraktiku izmiksaj slanutak, očišćeni češnjak, tahini pastu, maslinovo ulje i limunov sok.
  4. Dodaj papar, sol i začine po želji pa nastavi miksati. Pred kraj dodaj malo ledene vode ili koju kockicu leda te miksaj dok ne dobiješ željenu teksturu.
  5. Humus odmah nakon miksanja posluži u plitkoj posudici preliven maslinovim uljem, a uz namaz od slanutka najbolje će se slagati hrskavi kruh, lepinje ili povrće poput celera, mrkve i krastavaca. 

Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Humus namaz na kruhu; foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Ružičasti humus s pečenom ciklom i paprikom Kolumne Možda vas zanima... Pripremi hummus po receptu slavne Mary Berry! Recepti Možda vas zanima... Zeleni hummus - povrtni namaz za ljubitelje graška Kolumne
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:08 05. Veljača 2022.

    mmmmm prekrasno

  • amando 10:08 05. Veljača 2022.

    mm