Obožavaš humus od slanutka i tražiš najbolji recept? Na pravom si mjestu! Bliskoistočni namaz od slanutka i tahinija (paste od sezama) postao je sve popularniji i u našim krajevima, a iako humus možeš kupiti u gotovo svakom supermarketu, najukusniji je ipak namaz koji pripremiš doma.
Potrebno ti je tek nekoliko sastojaka i malo mašte, a uz savjete naše Gastrolovke Vinke pripremit ćeš najbolji humus!
Što je humus?
Humus je namaz koji nam dolazi s Bliskog Istoka, a sastoji se u osnovi od slanutka, tahinija (paste od sezama), maslinovog ulja, limunovog soka i češnjaka. Najraniji pronađeni zapisi o receptu za humus dolaze iz 13. stoljeća, iako se u zemljama Bliskog Istoka pripremao i mnogo ranije. Osim navedenih sastojaka, u humus možemo dodati brojne začine što ga čini idealnim baznim receptom za namaz od slanutka.
Humus nije samo ukusan, nego i zdrav namaz. Na 100 grama sadrži oko 170 kalorija, a bogat je biljnim vlaknima, mineralima, vitaminima i proteinima. Kada u humus recept dodamo maslinovo ulje, postaje i odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Sve to humus čini idealnim namazom za doručak ili užinu.
Humus od slanutka pripremi koristeći ove trikove
Naša Gastrolovka Vinka Tresić s bloga Veganica humus namaz priprema već dugi niz godina. Otkrila nam je svoje tajne kremastog namaza od slanutka.
Prvo na što treba obratiti pažnju je odabir samog slanutka. Ako za humus koristiš suhi slanutak, najbolje ga je namakati preko noći s dodatkom sode bikarbone, kako bi opna omekšala. Sutradan ga isperi i kuhaj dva sata u slanoj vodi s lovorovim listom.
Kada je slanutak omekšao, potrebno ga je procijediti i maknuti opnu. Uklanjanje opne možeš preskočiti ako si u žurbi, no ako želiš posebno kremast humus, svakako ih ukloni.
Slanutak za humus je najbolje izmiksati u multipraktiku, a ne štapnim mikserom. Drugi važan sastojak je tahini, pasta od sezama, koja ponekad može biti gorka. Kako ne bi humus bio gorak zbog gorkog tahinija, odaberi što kvalitetniju tahini pastu.
Recept možeš personalizirati
Kako slanutak ima blag okus, Vinka savjetuje da se poigraš sa začinima kao što su kumin, dimljena paprika, curry mješavina začina i slično. Kada u humus dodaješ sastojke poput limuna i češnjaka, neka budu svježi.
Tajni sastojak Vinkinog humusa je malo ledene vode ili par kockica leda koje dodaje na samom kraju miksanja. Tako će struktura humusa od slanutka biti još kremastija.
Humus je najbolje pripremiti neposredno prije serviranja jer hlađenjem gubi na okusu i teksturi, savjetuje Vinka, a dodaje kako ga je najbolje servirati u plitkoj posudi ili tanjuru, preliti humus maslinovim uljem, posipati svježim začinima po želji, svježe naribanom koricom limuna te dodati sol i papar.
Uz humus posluži hrskavi kruh, lepinju ili narezano povrće poput mrkve, celera, cikle ili krastavca.
Humus od slanutka
- 2 konzerve slanutka (ili 400 g suhog slanutka)
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 4 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- ledena voda ili led
- papar
- sol
- začini po želji
Postupak:
- Ako koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći u vodi s dodatkom sode bikarbone kako bi omekšao i zatim ga kuhaj dva sata u vodi. Ako koristiš slanutak iz konzerve, ocijedi ga i nastavi s pripremom.
- Za što kremastiji namaz ukloni opnu sa slanutka, no ako si u žurbi preskoči ovaj korak.
- U multipraktiku izmiksaj slanutak, češnjak, tahini, maslinovo ulje i limunov sok.
- Dodaj papar, sol i začine po želji pa nastavi miksati. Pred kraj dodaj malo ledene vode ili koju kockicu leda te miksaj dok ne dobiješ željenu teksturu.
- Humus odmah nakon miksanja posluži u plitkoj posudici preliven maslinovim uljem, a uz namaz od slanutka najbolje će se slagati hrskavi kruh, lepinje ili povrće poput celera, mrkve i krastavaca.
Probaj i malo drugačiji humus, kao i jela s ovim omiljenim namazom...