Špajza 04. listopada 2018.

Pet razloga zbog kojih obožavamo slanutak, a zavoljet ćete ga i vi

Slanutak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što ga možete kombinirati u gotovo svim jelima koja vam ovog trenutka padaju na pamet, slanutak volimo i kao zdravu grickalicu, dodatak pizzi i tortiljama, ali i upakiranog u najslasniji fast food.

Pet razloga za našu se omiljenu namirnicu možda i čini premalo, no za vas smo izvukli samo one najbolje kojima se i sami rado vraćamo. Slanutak se na našem meniju nalazi barem jednom tjedno, a u nastavku pročitajte i zašto.

 

Slanutak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Domaći humus s okusima koji odgovaraju samo vama, kremast, na toplom kruhu i s omiljenim svježim povrćem zvuči kao idealan doručak, gablec na poslu i večera.

 

Možda vas zanima... Hummus - kako je namaz od slanutka oduševio svijet Špajza

 

Ono što nas posebno oduševljava kod ovog super jednostavnog, a tako ukusnog jela od slanutka jest svestranost boja i okusa. Tako u klasičnu pripremu možete ubaciti i pečenu bundevu, ciklu ili začinsko bilje po želji.

Humus poslužite kao grickalicu na druženju s prijateljima ili uz kakav dobar film ili seriju, uz krekere, štapiće od povrća ili hrskavi tost. 

 

Hummus Možda vas zanima... Genijalan spoj slanutka i guacamoli: Hummus od avokada None butternut hummus Možda vas zanima... Namaz koji obožavamo: Hummus od butternut tikve None

 

 | Author: 123rf foto: 123rf

 

Brzinske tortilje punjene pečenim povrćem, slanutkom, sirom i umakom na bazi grčkog jogurta zvuče više nego božanstveno kada se nakon napornog dana vratite s posla, bez ideja za jednostavan, ali kvalitetan ručak.

Naprosto zagrijte nekoliko tortilja, paprike, rajčicu i slanutak začinite začinima po samo svojoj želji, pa ubacite u pećnicu. Pustite da povrće omekša i poprimi boju, a za to vrijeme možete pripremiti grilanu piletinu ili kakvu finu paniranu ribu. Pripremite i umak od grčkog jogurta u koji ste dodali češnjak, svježi peršin ili kopar, pa sve zajedno upakirajte u tortilje. Za prste polizati!

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Nema ništa bolje od finog gulaša ili variva u kojem glavnu ulogu igra slanutak, jednostavan, orašastih okusa i divne teksture. Jesenski dani stvoreni su za jela na žlicu, a kombinacije slanutka s piletinom ili pak u finim, gustim povrtnim juhama odlična su ideja.

 

Možda vas zanima... Lagano varivo s piletinom i sezonskim povrćem Recepti Možda vas zanima... Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Jeste li već isprobali falafel? Na našem se meniju nalazi redovno i jedan je od najbržih i najfinijih domaćih fast food-ova koje možete zamisliti.

Slanutak pretvorite u pastu, panirajte, ispecite, pa upakirajte u pita lepinjice, tortilje ili tek pecivo iz obližnje pekarnice. Uz falafel svakako poslužite i svježe povrće, a inspiraciju za umak potražite u hladnjaku. Tahini, grčki jogurt, kečap, pa čak i majoneza, izbor je samo vaš. U slast!

 

Možda vas zanima... Sad ozbiljno: Napravili smo najfiniji falafel burger ikad Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Od samo jedne konzerve slanutka također možete dobiti fantastičnu grickalicu. Hrskav, začinjen s dimljenom mljevenom paprikom, čilijem, curryjem ili drugim začinom po želji, slanutak će biti odlična zamjena za čips ili smoki, a priprema će vam oduzeti svega 20 minuta.

 

Možda vas zanima... Pretvorite slanutak u slasnu grickalicu koja ne deblja! Kolumne

 

Takav pečeni slanutak možete ubaciti i na pizzu, u već spomenute tortilje ili poslužiti kao hrskavi dodatak juhama. Jesmo li već spomenuli koliko je svestrana ova fantastična namirnica?

 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.