Često se sjetim tog berlinskog falafela i kako sam najprije pojela svoj, a zatim pomagala prijateljici da dovrši svoj, sve dok fizički više nije bilo mjesta čak ni za jedan jedini griz. Vjerujem kako je za veći dio oduševljenja bio zaslužan slastan kikiriki umak te grilani halloumi sir koji je na savršen način upotpunio vege sendvič. Da, vege sendvič zbilja može biti toliko ukusan, i ja sam se šokirala.
Ovaj recept za falafel prilagodila sam svojim željama, pa sam tako dodala i krušne mrvice i sezam, a uz bijelo, koristila sam i slanutkovo brašno. Ako nemate slanutkovo, slobodno koristite obično bijelo glatko brašno, a krušne mrvice i sezam naprosto možete preskočiti.
Falafel popečke oblikovala sam u male pljeskavice kako bi savršeno stali u pecivo (jer, tko još nakon cijelog dana provedenog na poslu ima vremena mijesiti pita kruh?), a zatim sam ih poslužila uz salatu koju sam napravila od sitno sjeckane rajčice, paprike, svježeg krastavca i slanog sira.
Salatu sam začinila s malo maslinovog ulja i limuna te je ubacila u slasni falafel burger uz šnitu dobrog topljivog sira i žličicu ili dvije najjednostavnijeg umaka na svijetu - umaka od tahinija i kikiriki maslaca.
U nastavku donosim recept za falafel i super jednostavan umak, a vi ih zatim možete kombinirati u finim domaćim lepinjicama, u različitim pecivima, tortiljama, uz rižu, proso, bulgur, ma što god poželite. Samo neka je u slast!
Za falafel popečke trebat će vam:
- 1 konzerva slanutka ili oko 200 g skuhanog slanutka
- 3 režnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 šaka svježeg peršina
- 1 žličica kumina
- Pola žlice bijelog brašna
- 2 žlice slanutkovog brašna
- Prstohvat korijandera
- Sol, papar
- Ulje
Za umak će vam trebati:
- 3 žlice tahinija
- 1 žlica kikiriki maslaca
- 3 žlice vode
Postupak pripreme:
- U blenderu najprije izblendajte luk i češnjak, a zatim mu dodajte slanutak, peršin, kumin, korijander, brašno, sol i papar pa blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- U posudici pomiješajte krušne mrvice i sezam, od smjese oblikujte popečke i uvaljajte ih u mrvice i sezam.
- Pržite u ulju ili pecite u pećnici dok popečci ne poprime zlatnu boju.
- Dok se falafel prži, pripremite salatu po želji i umak. Umak pripremite tako da jednostavno pomiješate kikiriki maslac, tahini i malo vode kako biste dobili konzistenciju umaka.
Slažite sendviče i uživajte. Dobar tek!