Recepti 27. kolovoza 2018.

Sad ozbiljno: Napravili smo najfiniji falafel burger ikad

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Veliki sam obožavatelj falafela, a najbolji koji sam ikad jela bio je onaj iz jednog malog berlinskog fast fooda. Često ga pripremam kod kuće i pokušavam pogoditi omjer sastojaka tih berlinskih okusa, a zatim ih povezati s finim kikiriki umakom s kojim su ga posluživali i tamo. Mislim da sam došla jako blizu.

Često se sjetim tog berlinskog falafela i kako sam najprije pojela svoj, a zatim pomagala prijateljici da dovrši svoj, sve dok fizički više nije bilo mjesta čak ni za jedan jedini griz. Vjerujem kako je za veći dio oduševljenja bio zaslužan slastan kikiriki umak te grilani halloumi sir koji je na savršen način upotpunio vege sendvič. Da, vege sendvič zbilja može biti toliko ukusan, i ja sam se šokirala.

 

Možda vas zanima... Arepe sa sporo pečenom piletinom - sendviči za prste polizati Recepti

 

Ovaj recept za falafel prilagodila sam svojim željama, pa sam tako dodala i krušne mrvice i sezam, a uz bijelo, koristila sam i slanutkovo brašno. Ako nemate slanutkovo, slobodno koristite obično bijelo glatko brašno, a krušne mrvice i sezam naprosto možete preskočiti.

Falafel popečke oblikovala sam u male pljeskavice kako bi savršeno stali u pecivo (jer, tko još nakon cijelog dana provedenog na poslu ima vremena mijesiti pita kruh?), a zatim sam ih poslužila uz salatu koju sam napravila od sitno sjeckane rajčice, paprike, svježeg krastavca i slanog sira.

 

Možda vas zanima... Pita kruh - prozračni džepići vole piletinu i falafel Recepti

 

Salatu sam začinila s malo maslinovog ulja i limuna te je ubacila u slasni falafel burger uz šnitu dobrog topljivog sira i žličicu ili dvije najjednostavnijeg umaka na svijetu - umaka od tahinija i kikiriki maslaca.

U nastavku donosim recept za falafel i super jednostavan umak, a vi ih zatim možete kombinirati u finim domaćim lepinjicama, u različitim pecivima, tortiljama, uz rižu, proso, bulgur, ma što god poželite. Samo neka je u slast!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za falafel popečke trebat će vam:

  • 1 konzerva slanutka ili oko 200 g skuhanog slanutka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 šaka svježeg peršina
  • 1 žličica kumina
  • Pola žlice bijelog brašna
  • 2 žlice slanutkovog brašna
  • Prstohvat korijandera
  • Sol, papar
  • Ulje

Za umak će vam trebati:

  • 3 žlice tahinija
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 3 žlice vode

Postupak pripreme:

  1. U blenderu najprije izblendajte luk i češnjak, a zatim mu dodajte slanutak, peršin, kumin, korijander, brašno, sol i papar pa blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  2. U posudici pomiješajte krušne mrvice i sezam, od smjese oblikujte popečke i uvaljajte ih u mrvice i sezam.
  3. Pržite u ulju ili pecite u pećnici dok popečci ne poprime zlatnu boju.
  4. Dok se falafel prži, pripremite salatu po želji i umak. Umak pripremite tako da jednostavno pomiješate kikiriki maslac, tahini i malo vode kako biste dobili konzistenciju umaka.

Slažite sendviče i uživajte. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.