Recepti 28. lipnja 2018.

Arepe sa sporo pečenom piletinom - sendviči za prste polizati

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kasandra i Zvonimir ponosni su vlasnici bloga Forking Croatia. Dok Kasandra kuha, Zvonimir radi genijalne fotke, a zajedno oduševljavaju potpuno drugačijim konceptom prezentacije hrane. Nisu nam ostavili puno izbora, naprosto smo ih morali pozvati na još jedan blogerski meet up i zamoliti ih da nam i oni pripreme slasne zalogaje koji će se idealno složiti uz koktele.

Kasandra je kombinirala venezuelanske arepe s pulled piletinom po receptu Anthonyja Bourdaina i opet, baš kao i na prvom meet up-u noninom kanavacom, oduševila sve prisutne.

 

Možda vas zanima... Skuhali smo prvi blogerski meet up - evo kako je bilo! Špajza

 

Iako je posla s ovim jelom imala preko glave, na kraju je i sama uživala u pripremljenom, a evo i što je na blogu Forking Croatia sama napisala:

"Na našem ste blogu mogli čitati o mom oduševljenju venezuelanskim arepama koje sam prvi put probala u genijalnoj areperi obitelji Luque, a za naš blog ih je i spremala draga prijateljica Lucia. Od tog dana, kad sam naučila kako se arepe spremaju, Zvonimir i ja često u njima uživamo doma pa sam ih htjela i na ovom druženju približiti ljudima koji za njih možda još ne znaju.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pečeno pile sam pretvorila u pulled chicken i dodala sam još maslaca da bi imali i umaka od pečenja uz meso. Narezala sam brie, sir koji obožavam u arepama te malo gaude jer - nikad dosta sira. Umak sam pripremila od jogurta, vlasca i začina.

Ideja je bila da radim mini arepe no kad sam vidjela kojim tempom to ide, odlučila sam ipak napraviti midi arepe da ne trošim previše vremena u kuhinji dok se vani spremaju kokteli.

Arepe se inače pune u džepiće koji se u njima naprave. Pošto još nisam dovoljno vješta s tim dijelom, ja sam naše midi arepe rezala više nalik običnim sendvičima i punila ih redom: brie, piletina, gauda, i malo umaka.

U toj brzini, moram priznati da nisam previše pažnje obraćala na vizualni dio, najbitnije mi je bilo da su fine, a bila sam sigurna da to neće biti problem. Divno začinjena piletina je savršeno odgovarala sa sirom i da, mislim da su svi prisutni bili zadovoljni."

Kasandra, mislimo da si u pravu!

U nastavku potražite recept, a dok grickate arepe, pogledajte kako nam je bilo na drugom blogerskom gastro meet up-u u videu.
 

Možda vas zanima... Grickali smo tapase i mućkali koktele - blogerski vikend za pamćenje! Špajza
 

 

Za tri komada arepa potrebno vam je:

  • 160 grama brašna za arepe
  • 350 ml vode
  • malo soli
  • cijelo pile
  • začini
  • maslac
  • limun

Postupak pripreme:

  1. U vodi otopite sol i pomalo sipate brašno i rukama mrvite grudice.
  2. Ostavite smjesu desetak minuta da se brašno napuhne. Od smjese radite kugle i spljoštite ih u manje lepinje te pecite na ploči roštilja ili u tavi uz dodatak malo ulja. 
  3. U gotovim arepama se rade džepići u koje prvo mažete malo maslaca i onda dodajete meso i sir te umake. Dodatke si sami slažete kako vam odgovara.
  4. Piletinu sam radila po receptu Anthonyja Bourdaina. Cijelo pile sam nasolila i popaprila izvana i iznutra. Maslac sam nagurala između kože na prsima te malo u unutrašnjost pileta.
  5. Također, pile sam napunila svježim bosiljkom, majčinom dušicom i dva lista lovora. 
  6. Pekla sam ga prvo 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim sam smanjila na 170 i pekla dok se piletina nije savršeno odvajala od kostiju. 
  7. Odvojila sam meso od kostiju skroz i trgala ga vilicama na sitne komadiće te dodala još malo maslaca u trgane komade piletine i sve pomiješala.
  8. Arepe sam punila sirom, prvo brie sir, onda piletina (nisam dodavala ekstra maslaca jer je već u piletini bilo dosta) i zatim gauda te dodala malo umaka od vrhnja, jogurta i vlasca začinjenog soli i paprom.

Dobar tek!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.