Volite li istočnjačku i mediteransku kuhinju, zasigurno ste već čuli za pita kruščiće. Prozračna, lagana peciva idealna su za punjenja dodacima poput falafel zalogaja, komadića piletine u raskošnom gyrosu, pa čak i ćevape.
Ono što ih čini posebnima jest činjenica da pita kruščiće možete pripremati u pećnici i na štednjaku. Zamijesite tijesto, pustite da se diže, a za to vrijeme pripremite fini nadjev ili dip.
Pita kruh odlično će se složiti i s namazima poput hummusa. Kruščiće nasjeckajte na trokutiće, dodajte maslinovog ulja i uživanje može početi!
Ideje potražite u nastavku.
Za pripremu pita peciva potrebno vam je:
- 250 ml tople vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 280 g brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol
Priprema:
- Pomiješajte toplu vodu i kvasac i pustite da malo stoji kako bi kvasac počeo djelovati.
- Dodajte gotovo sve brašno (ostavite manji dio za miješenje), sol i maslinovo ulje.
- Mijesite tijesto dok ne dobijete elastičnu, glatku kuglu. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte ostatak brašna.
- Nauljite veću posudu maslinovim uljem, ubacite tijesto i prekrijte ga prianjajućom folijom.
- Pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
- Tijesto podijelite na osam različitih dijelova, rukama oblikujte okruglice pa pustite da se još kratko dižu.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dok se grije, neka u njoj bude i lim na kojem će se pita kruščići peći.
- Pecite ih oko 15 minuta sa svake strane.
- Pripremate li ih na tavi, pita kruh pecite oko pola minute do minutu na svakoj strani, dok se ne pojave mjehurići, a kruščići poprime zlatne krugove.
Dobar tek!