Recepti 10. rujna 2017.

Pita kruh - prozračni džepići vole piletinu i falafel

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna lepinja nalik na džepić koja se koristi u bliskoistočnoj, mediteranskoj i balkanskoj kuhinji može postati pravi hit i u vašoj kuhinji...

Volite li istočnjačku i mediteransku kuhinju, zasigurno ste već čuli za pita kruščiće. Prozračna, lagana peciva idealna su za punjenja dodacima poput falafel zalogaja, komadića piletine u raskošnom gyrosu, pa čak i ćevape

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ono što ih čini posebnima jest činjenica da pita kruščiće možete pripremati u pećnici i na štednjaku. Zamijesite tijesto, pustite da se diže, a za to vrijeme pripremite fini nadjev ili dip.

Pita kruh odlično će se složiti i s namazima poput hummusa. Kruščiće nasjeckajte na trokutiće, dodajte maslinovog ulja i uživanje može početi!

Ideje potražite u nastavku. 

 

Falafel Možda vas zanima... Pogledajte kako možete napraviti fenomenalne falafel burgere None hummus Možda vas zanima... Sretan vam Svjetski dan hummusa - namaza od slanutka! None Možda vas zanima... Domaći pileći giros - božanstveni grčki sendvič za svaku priliku Recepti Možda vas zanima... Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Za pripremu pita peciva potrebno vam je:

  • 250 ml tople vode
  • 2 žličice suhog kvasca 
  • 280 g brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol

Priprema:

  1. Pomiješajte toplu vodu i kvasac i pustite da malo stoji kako bi kvasac počeo djelovati.
  2. Dodajte gotovo sve brašno (ostavite manji dio za miješenje), sol i maslinovo ulje.
  3. Mijesite tijesto dok ne dobijete elastičnu, glatku kuglu. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte ostatak brašna.
  4. Nauljite veću posudu maslinovim uljem, ubacite tijesto i prekrijte ga prianjajućom folijom.
  5. Pustite da se tijesto diže oko sat vremena.
  6. Tijesto podijelite na osam različitih dijelova, rukama oblikujte okruglice pa pustite da se još kratko dižu.
  7. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dok se grije, neka u njoj bude i lim na kojem će se pita kruščići peći.
  8. Pecite ih oko 15 minuta sa svake strane.
  9. Pripremate li ih na tavi, pita kruh pecite oko pola minute do minutu na svakoj strani, dok se ne pojave mjehurići, a kruščići poprime zlatne krugove. 

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ira32 19:31 23. Listopad 2019.

    Jeste li sigurni da su vam omjeri vode i brasna dobri? Kruscici su super...ali da bih formirala glatke kugle morala sam dodati jako puno brasna...sigurno jos 100-tinjak grama ako ne i jace...u suprotnom ispadne ljepljiva smjesa koja se ne da oblikovati.