Kolumne 10. veljače 2018.

Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna

foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
Vegetarijanski chilli, Chilli Sin Carne, Chilli Con Veggie – možemo ga nazvati ovako i onako, ali ne možemo zamisliti bolju ideju za današnji ručak!

Vegetarijanski chili jedno je od naših omiljenijih jela, ono koje često nazovemo "hranom za ugodu i utjehu". Riječ je o gustom varivu bogatom proteinima u kojem dominira mnoštvo začina (oni ljuti su naravno najglasniji).

Uz to što je fino i toplo, vrlo je zdravo i jednostavno / brzo za pripremu. Iako se uobičajeno poslužuje s tortilja kukuruznim čipsom i uz dodatak kiselog vrhnja ili ribanog sira, mali Chef je ovaj put pripremio još zdraviju verziju – s avokadom i tortiljama od heljdinog brašna.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Pun okusa, pikantan, zdrav, utješan i jednostavan, to su epiteti koji najbolje opisuju pravu zimsku poslasticu, chili. Naša vegetarijanska verzija, bogata proteinima i vlaknima, jednostavno se priprema, potreban vam je samo jedan lonac, osnovni sastojci i sat vremena. Sigurni smo da će postati i vaš izbor za hladne zimske večeri i zasigurno će jednako oduševiti i mesoljupce.

Uz chili smo pripremili i fenomenalne veganske i bezglutenske tortilje od heljdinog brašna. Izvrstan su izvor magnezija, bakra, dijetalnih vlakana, a i oduševit će vas svojim orašastim okusom.

U nastavku pročitajte recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.

 

Možda vas zanima... Salata od pečene cikle i mrkve s vinaigretteom Kolumne Možda vas zanima... Poseban zimski pesto od kelja i sjemenki konoplje Kolumne

 

Uživajte!

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef


Sastojci za 4-6 tanjura chilija:

  • 1 veća glavica luka (OPG Bastašić)
  • 3 češnja češnjaka (OPG Rapić)
  • 1 crvena paprika
  • 2 stapke celera (OPG Hursa – Slatko moje zeleno)
  • 2 mrkve (OPG Bastašić)
  • 800 g crvenog graha kuhanog ili iz konzerve (SD projekt)
  • 800 g sjeckanih pelata
  • 400 g slanutka kuhanog ili iz konzerve
  • 400 g kukuruza iz konzerve
  • 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
  • 1 žličica chilija
  • 1 1/2 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 1/2 žličica kima
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 lovorov list
  • maslinovo ulje (OPG Džaja)
  • sol i papar

Za serviranje:

  • nasjeckani peršin i avokado

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijete maslinovo ulje.
  2. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta.
  3. Dodajte nasjeckanu crvenu papriku, naribanu mrkvu, nasjeckani celer i sve zajedno pirjajte 10-ak minuta.
  4. Dodajte protisnuti češnjak, chili, kim, dimljenu papriku i origano.
  5. Kuhajte neprestano miješajući oko 1 minutu.
  6. Grubo usitnite slanutak u multipraktiku (3 puta po 1 sekundu).
  7. Dodajte pelate, grah, usitnjeni slanutak, kukuruz, temeljac i lovorov list.
  8. Dovedite do vrenja i kuhajte na laganoj vatri sat vremena.
  9. Chili poslužite sa sjeckanim peršinom i avokadom.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Za tortilje od heljdinog brašna trebat će vam:

  • 3 šalice heljdinog brašna (Ekobreg)
  • 1/3 šalice + 2 žlice maslinovog ulja (OPG Džaja)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 šalica vruće vode

Postupak pripreme:

  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
  2. Dodajte ulje i vodu te mijesite s rukama oko 2 minute. Tijesto će se mrviti i razlikovati od običnog tijesta.
  3. Tijesto oblikujte na način da uzimate malu količinu tijesta koju stišćete među rukama.
  4. Na taj način mrvičasto tijesto će postati podatno.
  5. Tako pripremljeno tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i pomalo mu dodajte još obrađenog tijesta.
  6. Ponavljajte proces dok ne obradite cijelu količinu tijesta. U konačnici će te dobiti kuglu tijesta koja će nalikovati običnom tijestu.
  7. Tijesto podijelite na 10-ak kuglica.
  8. Svaku kuglicu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini.
  9. Pecite tortilje na jako ugrijanoj tavici bez masnoće.
  10. Na jednoj strani pecite dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, a na drugoj svega 30 sekundi.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.