Vegetarijanski chili jedno je od naših omiljenijih jela, ono koje često nazovemo "hranom za ugodu i utjehu". Riječ je o gustom varivu bogatom proteinima u kojem dominira mnoštvo začina (oni ljuti su naravno najglasniji).
Uz to što je fino i toplo, vrlo je zdravo i jednostavno / brzo za pripremu. Iako se uobičajeno poslužuje s tortilja kukuruznim čipsom i uz dodatak kiselog vrhnja ili ribanog sira, mali Chef je ovaj put pripremio još zdraviju verziju – s avokadom i tortiljama od heljdinog brašna.
Pun okusa, pikantan, zdrav, utješan i jednostavan, to su epiteti koji najbolje opisuju pravu zimsku poslasticu, chili. Naša vegetarijanska verzija, bogata proteinima i vlaknima, jednostavno se priprema, potreban vam je samo jedan lonac, osnovni sastojci i sat vremena. Sigurni smo da će postati i vaš izbor za hladne zimske večeri i zasigurno će jednako oduševiti i mesoljupce.
Uz chili smo pripremili i fenomenalne veganske i bezglutenske tortilje od heljdinog brašna. Izvrstan su izvor magnezija, bakra, dijetalnih vlakana, a i oduševit će vas svojim orašastim okusom.
U nastavku pročitajte recept, a još Petrinih genijalnih ideja i recepata potražite na blogu mali Chef.
Uživajte!
Sastojci za 4-6 tanjura chilija:
- 1 veća glavica luka (OPG Bastašić)
- 3 češnja češnjaka (OPG Rapić)
- 1 crvena paprika
- 2 stapke celera (OPG Hursa – Slatko moje zeleno)
- 2 mrkve (OPG Bastašić)
- 800 g crvenog graha kuhanog ili iz konzerve (SD projekt)
- 800 g sjeckanih pelata
- 400 g slanutka kuhanog ili iz konzerve
- 400 g kukuruza iz konzerve
- 2 šalice povrtnog temeljca ili vode
- 1 žličica chilija
- 1 1/2 žličica dimljene paprike
- 1 žličica suhog origana
- 1 1/2 žličica kima
- 1 žlica soja sosa
- 1 lovorov list
- maslinovo ulje (OPG Džaja)
- sol i papar
Za serviranje:
- nasjeckani peršin i avokado
Priprema:
- U velikom loncu zagrijete maslinovo ulje.
- Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte ga nekoliko minuta.
- Dodajte nasjeckanu crvenu papriku, naribanu mrkvu, nasjeckani celer i sve zajedno pirjajte 10-ak minuta.
- Dodajte protisnuti češnjak, chili, kim, dimljenu papriku i origano.
- Kuhajte neprestano miješajući oko 1 minutu.
- Grubo usitnite slanutak u multipraktiku (3 puta po 1 sekundu).
- Dodajte pelate, grah, usitnjeni slanutak, kukuruz, temeljac i lovorov list.
- Dovedite do vrenja i kuhajte na laganoj vatri sat vremena.
- Chili poslužite sa sjeckanim peršinom i avokadom.
Za tortilje od heljdinog brašna trebat će vam:
- 3 šalice heljdinog brašna (Ekobreg)
- 1/3 šalice + 2 žlice maslinovog ulja (OPG Džaja)
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica vruće vode
Postupak pripreme:
- U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
- Dodajte ulje i vodu te mijesite s rukama oko 2 minute. Tijesto će se mrviti i razlikovati od običnog tijesta.
- Tijesto oblikujte na način da uzimate malu količinu tijesta koju stišćete među rukama.
- Na taj način mrvičasto tijesto će postati podatno.
- Tako pripremljeno tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i pomalo mu dodajte još obrađenog tijesta.
- Ponavljajte proces dok ne obradite cijelu količinu tijesta. U konačnici će te dobiti kuglu tijesta koja će nalikovati običnom tijestu.
- Tijesto podijelite na 10-ak kuglica.
- Svaku kuglicu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini.
- Pecite tortilje na jako ugrijanoj tavici bez masnoće.
- Na jednoj strani pecite dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, a na drugoj svega 30 sekundi.
Dobar tek!