Kelj je ustvari super zanimljiva namirnica s puno dobrote u sebi i upravo zato zaslužuje vašu pažnju – prava je riznica nutrijenata i spada među najzdravije namirnice na svijetu.
Obiluje vitaminom C, ali i vitaminima E, A, K i B6, prepun je minerala i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Možete ga ubaciti u smoothie, pripremiti na lešo, pretvoriti u popečke, a fino mu stoje i variva. No, Mali Chef je ovoga puta odlučio uzeti pušlek toskanskog kelja i pripremiti nešto skroz drugačije, zimski pesto.
Poznat je pod nazivima crni, talijanski, toskanski, palmasti kelj i cavolo nero. Do nedavno je bio jedan od najbolje čuvanih tajni Italije gdje se obožava stoljećima. Raste od rujna do siječnja, a karakterizira ga ugodno gorak okus s pozadinskom slatkoćom.
Osim što je ukusan, hranjiv je i lagan za pripremu. Kao i većina talijanskih sastojaka, koristi se u rižotima, tjesteninama i fritajama, a zimi ga možete kuhati i kao zamjenu za blitvu. Ako još niste čuli za njega, pripada porodici kelja i svakako ga vrijedi probati!
Danas vam donosimo recept, gdje je toskanski kelj u suradnji s konopljinim sjemenkama sudjelovao u reizdanju tradicionalnog pesta Genovese. Za pripremu ovog zimskog pesta potrebno vam je svega 15-ak minuta, zbog čega smo sigurni da će doći i na vašu listu brzih tjednih ručkova ili pak utješnih vikend večera.
Osim toskanskog kelja, ključni sastojak ovog jela je vrhunsko maslinovo ulje te oljuštene konopljine sjemenke kao izvrstan izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina. Imaju izražen orašast okus, kremaste su, pa su kao takve savršena zamjena za orašaste plodove i parmezan.
Za više slasnih informacija i još finijih recepata, posjetite blog mali Chef.
Za pripremu zimskog pesta za četiri osobe, trebat će vam:
- veliki pušlek toskanskog kelja (SD projekt)
- 3 češnja češnjaka (SD projekt)
- 1/2 šalice oljuštenih sjemenki konoplje (Eko Janko OPG Janković)
- 500 g tagliatella od koprive (OPG Sokić)
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (OPG Džaja)
- sol i papar
Priprema:
- Toskanski kelj operite, odstranite tvrdu središnju žilu te ga narežite.
- Blanširajte kelj s češnjakom u kipućoj, slanoj vodi na tri minute.
- .Izvadite kelj i češnjak sa šupljikavom žlicom. Usitnite sve zajedno u blenderu, dodajte maslinovo ulje, oljuštene konopljine sjemenke, sol i papar.
- Tjesteninu skuhajte al dente, poslužite s pestom i posipajte s oljuštenim sjemenkama konoplje.
Dobar tek!