Kolumne 06. siječnja 2018.

Poseban zimski pesto od kelja i sjemenki konoplje

foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
Kelj, neki ga naprosto obožavaju i jedu na tisuću načina, a nekima nikada i nikako ne pronađe put do tanjura. Mi smo sigurni da će ovaj recept razoružati sve "neljubitelje" kelja i pokazati im da je on stvoren za toliko toga!

Kelj je ustvari super zanimljiva namirnica s puno dobrote u sebi i upravo zato zaslužuje vašu pažnju – prava je riznica nutrijenata i spada među najzdravije namirnice na svijetu.

Obiluje vitaminom C, ali i vitaminima E, A, K i B6, prepun je minerala i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Možete ga ubaciti u smoothie, pripremiti na lešo, pretvoriti u popečke, a fino mu stoje i variva. No, Mali Chef je ovoga puta odlučio uzeti pušlek toskanskog kelja i pripremiti nešto skroz drugačije, zimski pesto.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Poznat je pod nazivima crni, talijanski, toskanski, palmasti kelj i cavolo nero. Do nedavno je bio jedan od najbolje čuvanih tajni Italije gdje se obožava stoljećima. Raste od rujna do siječnja, a karakterizira ga ugodno gorak okus s pozadinskom slatkoćom.

Osim što je ukusan, hranjiv je i lagan za pripremu. Kao i većina talijanskih sastojaka, koristi se u rižotima, tjesteninama i fritajama, a zimi ga možete kuhati i kao zamjenu za blitvu. Ako još niste čuli za njega, pripada porodici kelja i svakako ga vrijedi probati!

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Danas vam donosimo recept, gdje je toskanski kelj u suradnji s konopljinim sjemenkama sudjelovao u reizdanju tradicionalnog pesta Genovese. Za pripremu ovog zimskog pesta potrebno vam je svega 15-ak minuta, zbog čega smo sigurni da će doći i na vašu listu brzih tjednih ručkova ili pak utješnih vikend večera.

 

Možda vas zanima... Provjereno najfinija juha od kestena Kolumne

 

Osim toskanskog kelja, ključni sastojak ovog jela je vrhunsko maslinovo ulje te oljuštene konopljine sjemenke kao izvrstan izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina. Imaju izražen orašast okus, kremaste su, pa su kao takve savršena zamjena za orašaste plodove i parmezan.

Za više slasnih informacija i još finijih recepata, posjetite blog mali Chef

 

Možda vas zanima... Poširane kruške s pelješkim varenikom Kolumne
 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Za pripremu zimskog pesta za četiri osobe, trebat će vam:

  • veliki pušlek toskanskog kelja (SD projekt)
  • 3 češnja češnjaka (SD projekt)
  • 1/2 šalice oljuštenih sjemenki konoplje (Eko Janko OPG Janković)
  • 500 g tagliatella od koprive (OPG Sokić)
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (OPG Džaja)
  • sol i papar

Priprema:

  1. Toskanski kelj operite, odstranite tvrdu središnju žilu te ga narežite.
  2. Blanširajte kelj s češnjakom u kipućoj, slanoj vodi na tri minute.
  3. .Izvadite kelj i češnjak sa šupljikavom žlicom. Usitnite sve zajedno u blenderu, dodajte maslinovo ulje, oljuštene konopljine sjemenke, sol i papar.
  4. Tjesteninu skuhajte al dente, poslužite s pestom i posipajte s oljuštenim sjemenkama konoplje.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.