Kolumne 23. listopada 2017.

Poširane kruške s pelješkim varenikom

foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako su beskrajno fine takve kakve jesu, kruške nas uvijek uspiju iznenaditi svojim neobičnim kombinacijama. Pristaju dobro pećnici, nađu se često u tavi, a uživaju i u rajnglama za kuhanje. Vole se podjednako pojaviti u drobljencima, pitama, salatama, džemovima, sokovima i kompotima, kao i otkrivene na tostu ili skrivene u pireu. Sljubljuju se s nebrojenim okusima, a koji im je najdraži teško je reći. Mali Chef ih je ovaj put napio Iskrenim vinima i zasladio pelješkim varenikom.

Kruške poširane u crvenom vinu klasičan je primjer kako najjednostavniji sastojci, uz minimalan napor, mogu rezultirati sofisticiranim desertom.

Voćka u mirisnoj i baršunastoj kupelji od crvenog vina, prelivena pelješkim varenikom, zavest će vas kako svojom ljepotom, tako i nestvarno dobrim okusom.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Tajni sastojak ovog recepta je pelješki varenik, dragocjeni sirup koji se dobiva iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Jedan od najstarijih dodataka jelima u povijesti, zahvaljujući poznatim vinarskim obiteljima Bartulović, Miloš, Križ, i Vukas, spašen je od zaborava.

Zbog njegove snažne veze s lokalnom kulturom i krajolikom, varenik je zaštićen unutar Slow Food prezidija, koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način. Samo žličica ovog koncentriranog vitaminskog sirupa, podarit će kuhanim kruškama sasvim novu dimenziju.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Iako ne posjedujem puno recepata s kruškama, volim ih imati na svom kuhinjskom stolu. Voćka je to za koju više od bilo koje druge volim kad stoji sama za sebe, neopterećena biskvitima i kremama.

Upravo tada njena gracioznost i ljepota dolazi najviše do izražaja. Najfinija je ubrana netom prije nego što će postati trula, pa se i nerijetko za nju kaže da stari dostojanstveno.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Kruške kuhane u crnom vinu recept je koji najviše volim pripremati, a ponekad mi je sasvim dovoljno spojiti ju sa sirom i čašom dobrog vina ili šampanjca. Za ovaj recept  odaberite kvalitetno suho crno vino, koje će odrediti karakter deserta. Za ovu priliku koristila sam cuveé Iskrenih vina Matković.

Srce mi je tuklo, a dah postajao sve kraći. Ne znam više je li to cuvée ili tvoja usta stvarno imaju okus višnje.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Sastojci za 6 osoba:

  • 6 većih kruški (OPG Bastašić)
  • 750 ml crvenog vina (Iskrena vina Matković)
  • 1 štapić cimeta
  • 2 lovorova lista
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 mahuna vanilije
  • 100 g demerera šećera
  • 6 žličica pelješkog varenika (Vinarija Križ Pelješac)

Priprema:

  1. U loncu, dovoljno velikom da kruške stoje uspravno, pomiješajte vino sa šećerom i začinima. Stavite na srednju vatru i pustite da tekućina dođe do laganog vrenja.
  2. U međuvremenu ogulite kruške. Peteljke ostavite, a ako kruška ne može stajati uspravno, nožićem odrežite donji dio kruške.
  3. Dodajte kruške u lonac i kuhajte sve zajedno u pokrivenoj posudi 30 minuta. Kruške povremeno okrenite, kako bi se ravnomjerno skuhale u vinu.
  4. Ostavite kruške u sirupu da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih stavite u hladnjaka na 24 sata. Tako pripremljene kruške mogu stajati do 2 dana u hladnjaku.
  5. Kruške poslužite u plitkim zdjelicama sa žličicom pelješkog varenika. U slučaju da nemate pelješki varenik, reducirajte vino u kojemu ste kuhali kruške.

 

Petrine divne recepte potražite na blogu mali Chef.  
 

Dobar tek!

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 | Author: Gastro.hr

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.