Kolumne 03. studenoga 2017.

Provjereno najfinija juha od kestena

foto: mali Chef
gastro postao gastro.24sata.hr
U maloplacnim košarama bogatima jesenskim mirisima, okusima i bojama imamo puno favorita, ali kesteni su nam definitivno pri vrhu najomiljenijih namirnica. Najviše ga volimo jednostavno pečenog ili u kesten pireu pa smo se tako ovaj tjedan i ponadali nekom desertu, no Mali Chef nam je odlučio pokazati svu raskoš baršunaste teksture i osebujnog mirisa te delikatnu ravnotežu okusa jednog kestena - juhom.

Njihovom mirisu na gradskim ulicama je zaista teško odoljeti. Bilo da je pečen ili kuhan, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Volimo sjediti pod njegovim krošnjama i u tišini slušati kako pada na tlo.

Osobitog mirisa i blagog slatkog okusa, pronašao je široku primjenu na našim stolovima. Sigurni smo da znate o kome pišemo. U ove jesenje dane kad nas stabla kestena nesebično daruju svojim plodovima, a već znani pečenjari se  vraćaju na ista mjesta, kao i proteklih godina, ne bi li nas namamili mirisom i zvukom pucketanja tih divnih jesenjih plodova, bilo bi šteta ne poigrati se njima i u vlastitim kuhinjama.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

I dok smo navikli na kesten u roladama, kolačima, tortama i nadaleko najpoznatijem kesten pireu, ovaj put smo odlučili sve njegove blagodati predstaviti u toploj krem juhi koja spretno spaja zemljane okuse i prirodnu slatkoću namirnica. Sigurni smo da će postati i vaš favorit u nadolazećim hladnim danima.

Postoji nevjerojatna delikatna ravnoteža okusa u ovoj profinjenoj inačici jesensko-zimskog favorita!

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Juhu od kestena stvarno je lako zavoljeti. Jednostavno se priprema i uz samo nekoliko koraka dobit ćete bogatu i elegantnu juhu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija juhe, savršen je odabir za predjelo, dok će vas poslužena uz hrskavi kruh i zdjelu salate zadovoljiti za ručak ili večeru.

 

Možda vas zanima... Salata od pečene cikle i mrkve s vinaigretteom Kolumne

 

Toliko je razloga za voljeti kestene. Osim što su fini, razlikuju se od ostalih orašastih plodova, jer mu bjelančevine i masnoće nisu jača strana, ali su  zato bogati kompleksnim ugljikohidratima.

Iznenađujući su izvor vitamina C te sadrže veliku količinu folata. Posljednje je posebno zanimljivo, jer su visoke razine folata povezane  s nižim stopama depresije i negativnog raspoloženja.

Za više slasnih informacija i još finijih recepata, posjetite blog mali Chef.

 

Možda vas zanima... Poširane kruške s pelješkim varenikom Kolumne
 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Juha od kestena

Sastojci za 4 do 6 osoba:

  • 400 g pečenih i oljuštenih kestena (Opg Sokić)
  • 1600 ml povrtnog temeljca
  • 4 žlice maslinovog ulja (Opg Džaja)
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 manja poriluka (Opg Silvija Miklec)
  • 4 stapke celera (Opg Silvija Miklec)
  • sol i papar
  • punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
  • manja šaka sjeckanog peršina za serviranje

Priprema:

  1. Najprije ispecite kestene. Pekla sam ih na vatri, a ako nemate tu mogućnost, ispecite ih u pećnici. Kestene zarežite nožićem u križ. Nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda zaključa. Potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.
  2. Na četiri žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta.
  3. Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu, te dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte pola sata.
  4. Pustite da se juha malo ohladi i onda ju usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
  5. Juhu poslužite sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.

 

 | Author: mali Chef foto: mali Chef

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.