Njihovom mirisu na gradskim ulicama je zaista teško odoljeti. Bilo da je pečen ili kuhan, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Volimo sjediti pod njegovim krošnjama i u tišini slušati kako pada na tlo.
Osobitog mirisa i blagog slatkog okusa, pronašao je široku primjenu na našim stolovima. Sigurni smo da znate o kome pišemo. U ove jesenje dane kad nas stabla kestena nesebično daruju svojim plodovima, a već znani pečenjari se vraćaju na ista mjesta, kao i proteklih godina, ne bi li nas namamili mirisom i zvukom pucketanja tih divnih jesenjih plodova, bilo bi šteta ne poigrati se njima i u vlastitim kuhinjama.
I dok smo navikli na kesten u roladama, kolačima, tortama i nadaleko najpoznatijem kesten pireu, ovaj put smo odlučili sve njegove blagodati predstaviti u toploj krem juhi koja spretno spaja zemljane okuse i prirodnu slatkoću namirnica. Sigurni smo da će postati i vaš favorit u nadolazećim hladnim danima.
Postoji nevjerojatna delikatna ravnoteža okusa u ovoj profinjenoj inačici jesensko-zimskog favorita!
Juhu od kestena stvarno je lako zavoljeti. Jednostavno se priprema i uz samo nekoliko koraka dobit ćete bogatu i elegantnu juhu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija juhe, savršen je odabir za predjelo, dok će vas poslužena uz hrskavi kruh i zdjelu salate zadovoljiti za ručak ili večeru.
Toliko je razloga za voljeti kestene. Osim što su fini, razlikuju se od ostalih orašastih plodova, jer mu bjelančevine i masnoće nisu jača strana, ali su zato bogati kompleksnim ugljikohidratima.
Iznenađujući su izvor vitamina C te sadrže veliku količinu folata. Posljednje je posebno zanimljivo, jer su visoke razine folata povezane s nižim stopama depresije i negativnog raspoloženja.
Za više slasnih informacija i još finijih recepata, posjetite blog mali Chef.
Juha od kestena
Sastojci za 4 do 6 osoba:
- 400 g pečenih i oljuštenih kestena (Opg Sokić)
- 1600 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinovog ulja (Opg Džaja)
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 manja poriluka (Opg Silvija Miklec)
- 4 stapke celera (Opg Silvija Miklec)
- sol i papar
- punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
- manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
Priprema:
- Najprije ispecite kestene. Pekla sam ih na vatri, a ako nemate tu mogućnost, ispecite ih u pećnici. Kestene zarežite nožićem u križ. Nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda zaključa. Potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.
- Na četiri žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta.
- Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu, te dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte pola sata.
- Pustite da se juha malo ohladi i onda ju usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
- Juhu poslužite sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.
Dobar tek!