Špajza 05. srpnja 2018.

Hummus - kako je namaz od slanutka oduševio svijet

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Arapski namaz već godinama osvaja svijet, vole ga svi, a u pojedinim se gradovima svijeta otvaraju čak i specijalizirani restorani posvećeni ovom raskošnom, ali neobično jednostavnom namazu. A vi, jeste li ga već isprobali?

Slanutak, glavni sastojak hummusa, obožavam je u istočnjačkim, ali i u mediteranskim zemljama, pa i ne čudi činjenica da je ovaj namaz prihvaćen u baš svakom kutku svijeta. Iako izum hummusa originalno pripada Arapima, postoje zapisi koji govore kako je hummus davnih dana bio obožavan i u Rimu.

 

Možda vas zanima... Tri lica avokado tosta - s hummusom, jajem i mozzarellom Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Osim što je riječ o stvarno ukusnom namazu koji se priprema od tek nekoliko sastojaka, hummus je namaz u kojem može uživati baš svatko, pa čak i vegani. Bogat je željezom i vitaminom C te je dobar izvor proteina i vlakana, ne sadrži meso ni mliječne proizvode i neopisivo je jednostavan za pripremu.

U ovom se namazu uživa u različitim varijantama, a najraširenija je ona koji ga kombinira s hrskavim tostom, krekerima ili sirovim štapićima povrća poput krastavaca, mrkve i celera. U istočnjačkoj se kuhinji poslužuje uz naan kruh, u grčkoj ga vole s pita bread pecivima, a poslužiti može čak i kao dip za najrazličitije grickalice.

Sjajan je dodatak sendvičima i tortiljama, a za notu istočnjačkih okusa, dodati ga možete i u burgere. Odlično se slaže i s janjetinom te krumpirićima i tortilja čipsom.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osnovni recept za hummus koristi slanutak, kumin, limunov sok, tahini, češnjak, sol i papar. Kombinaciji je također dobro dodati i koju žličicu maslinovog ulja kako biste što lakše dobili smjesu nalik pasti. Ipak, ako u svojoj varijanti humusa ne želite koristiti maslinovo ulje, poslužit će i aquafaba, voda iz konzerve u kojoj stoji slanutak.

 

Možda vas zanima... Tahini pasta – za ukusnija slatka i slana jela Špajza

 

Svi se sastojci ubacuju u blender i obrađuju dok se ne dobije pašteta nevjerojatno dobrog okusa.

Klasičnoj kombinaciji sastojaka dodaju se još i čili papričice, curry, cikla, kurkuma, začinsko bilje poput korijandra i peršina, a kod nas je popularan i hummus s bučinim košticama. Također, postoje varijante hummusa koje se spajaju omiljeni namaz sa sveprisutnim avokadom ili, u jesensko vrijeme, butternut tikvom. 

 

Hummus Možda vas zanima... Genijalan spoj slanutka i guacamoli: Hummus od avokada None butternut hummus Možda vas zanima... Namaz koji obožavamo: Hummus od butternut tikve None

 

butternut hummus | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

No, za koju se god kombinaciju okusa odlučili, hummus vas naprosto ne može razočarati. Namažite na ga topli tost, dodajte mu omiljeno sezonsko povrće ili pak u namazu uživajte uz domaće krekere. Osim što priprema ovog namaza uspijeva baš uvijek, bit će i pun pogodak u baš svakoj prilici. 

A vi, jeste li se već okušali u pripremi najpoznatijeg namaza na svijetu?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.