Špajza 06. ožujka 2017.

Tahini pasta – za ukusnija slatka i slana jela

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Posebni okusi tahini paste divno će zaokružiti jake arome začina kao što je curry, ali i dodati nešto svoje omiljenim slatkim poslasticama

Tahini pasta dobiva se od sjemenki sezama i neobično je jednostavna za pripremu. Dostupna je u trgovinama, no domaća verzija svakako će biti daleko ukusnija.

Finog orašasto, slatkastog okusa s tek malo gorčine, ova je pasta izvrstan dodatak slanim i slatkim jelima. Najpoznatija je kao neizbježan sastojak u specijalitetima istočnjačke kuhinje. Popularne falafel okruglice ili pak hummus namaz daleko su bolji doda li im se koja žličica tahinija. Ova će se zanimljiva, gusta pasta divno složiti i s čokoladom. Dodajte je u tijesta za slatke prhke pite ili čokoladnim biskvit kolačima. Osim što će slastice postati daleko zanimljivije, vaše će vam nepce itekako biti zahvalno. 

Tahini | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Da biste je pripremili, bit će vam potrebna tek šalica sezamovih sjemenki i dvije žlice maslinovog ulja. Pasti možete dodati i prstohvat soli. Sezamove sjemenke najprije tostirajte na tavi kako bi postigli jači, orašasti okus koji će divno oblikovati pastu.

Pazite da sezam ne zagori, dopustite mu da poprimi tek laganu boju pa ga ohladite. Ohlađenog ubacite u blender. Pustite da od sezama nastane mrvičasta smjesa. Polako dodajte ulje i gledajte kako nastaje pasta. Ovisno o gustoći, dodajte više ili manje ulja. Na kraju ubacite prstohvat soli, još kratko blendajte pa prebacite u staklenku. 

Tahini pasta u hladnjaku može stajati do mjesec dana, a odvoji li se ulje od sezama, jednostavno promiješajte pastu i spremni ste za pripremu ukusnih delicija.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.