Kolumne 18. lipnja 2019.

Zeleni hummus - povrtni namaz za ljubitelje graška

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona mladog graška je vrlo kratka i zato sam bila iznimno sretna kada sam preko poznanika pronašla tetu koja uzgaja domaći grašak i to s eko certifikatom. Odmah sam naručila veću količinu, dio očišćen, a dio ne...

U ovo doba godine je grašak najslađi, a mislim da nam je svima on simbol djetinjstva (svima ga je mama kuhala “na gusto” sa mrkvom). Osim toga grašak je povrće koje čak i Matej odobrava pripremljeno na bilo koji način. Pravili smo varivo od graška s junetinom, rižu i grašak te juhu od graška, a pitala sam se kako ga još iskoristiti. Sjetila sam se kako menta i grašak super funkcioniraju i tako je nastao ovaj jednostavni povrtni namaz koji će moći papati i vegani. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu!

 

Možda vas zanima... Panzanella – ljetna salata od starog kruha Kolumne

 

NAMIRNICE:

  • 300 g mladog graška
  • 1 limun i/ili limeta
  • 1-2 češnja češnjaka
  • svježa (ili suha) menta
  • listići svježe melise
  • korijander (zrno ili mljevenih suhi)
  • kardamom
  • sol, šareni mljeveni papar, sjemenke sezama
  • malo sezamovog i/ili bundevinog ulja
  • hladna voda

Prema želji za kremastost i teksturu dodati tahini ili maslac od sjemenki suncokreta.

POSTUPAK: 

  1. Mladi grašak potrebno je skuhati da omekaša, ali ne da se previše raspada. Potrebno je samo sjediniti grašak s ostalim sastojcima i izbalansirati okuse. To možemo napraviti u blenderu ili štapnim mikserom. Grašak staviti u blender ili u posudu (ako ćemo koristiti štapni mikser).
  2. Istostirati sjemenkice sezama na suhoj tavi, da puste miris pa ih ohladiti.
  3. Nakon što smo dodali grašak, potrebno je dodati ostale sastojke. Začine, češnjak i prema želji malo ulja, a vodom regulirati gustoću i teksturu. Dodati bogato mente i melise, a s kardamomom oprezno. Kardamom će ovom namazu dati jedinstven okus ali ne treba pretjerivati. Količinu češnjaka regulirati prema želji.
  4. Kada sve izblendate dodajte i tostirane sjemenke sezama i mrvicu ulja sezama ili bundeve za aromu. Ako “štedite kalorije” namaz će biti fin i bez ulja. Možete ga blendati do potpuno glatke teksture, ja sam svoj ostavila mrvicu “rustic”. Završiti tako što ćemo bogato posuti tostiranim sezamom, listićima melise i par kapi bundevina ulja.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Namaz je fantastičan na tortiljama, krekerima ili kao dip uz tortilja čips. S njime možete složiti i maštoviti vege sendvič tako što ćete ga bogato namazati na cjeloviti tost, na to staviti fetu sira po želji, rajčicu i na vrh jaje. 

Još jedan od prijedloga za serviranje je da narežete svježe hrskavo povrće (paprika, krastavac, mrkva) na štapiće i pomoću njih grabite hummus od graška. 

p.s. Ideja namaza je bila da bude osvježavajući tako da nemojte štedjeti na menti i limunu/limeti, a ako želite možete odvojiti dio smjese i napraviti spicy verziju. Ja sam dodala malo wasabi paste i mogu vam reći da je okus bio jako zanimljiv. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Možda vas zanima... Za ručak: Indijsko hrskavo pile iz pećnice Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.