U ovo doba godine je grašak najslađi, a mislim da nam je svima on simbol djetinjstva (svima ga je mama kuhala “na gusto” sa mrkvom). Osim toga grašak je povrće koje čak i Matej odobrava pripremljeno na bilo koji način. Pravili smo varivo od graška s junetinom, rižu i grašak te juhu od graška, a pitala sam se kako ga još iskoristiti. Sjetila sam se kako menta i grašak super funkcioniraju i tako je nastao ovaj jednostavni povrtni namaz koji će moći papati i vegani.
Druge recepte blogerice Geekete potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu!
NAMIRNICE:
- 300 g mladog graška
- 1 limun i/ili limeta
- 1-2 češnja češnjaka
- svježa (ili suha) menta
- listići svježe melise
- korijander (zrno ili mljevenih suhi)
- kardamom
- sol, šareni mljeveni papar, sjemenke sezama
- malo sezamovog i/ili bundevinog ulja
- hladna voda
Prema želji za kremastost i teksturu dodati tahini ili maslac od sjemenki suncokreta.
POSTUPAK:
- Mladi grašak potrebno je skuhati da omekaša, ali ne da se previše raspada. Potrebno je samo sjediniti grašak s ostalim sastojcima i izbalansirati okuse. To možemo napraviti u blenderu ili štapnim mikserom. Grašak staviti u blender ili u posudu (ako ćemo koristiti štapni mikser).
- Istostirati sjemenkice sezama na suhoj tavi, da puste miris pa ih ohladiti.
- Nakon što smo dodali grašak, potrebno je dodati ostale sastojke. Začine, češnjak i prema želji malo ulja, a vodom regulirati gustoću i teksturu. Dodati bogato mente i melise, a s kardamomom oprezno. Kardamom će ovom namazu dati jedinstven okus ali ne treba pretjerivati. Količinu češnjaka regulirati prema želji.
- Kada sve izblendate dodajte i tostirane sjemenke sezama i mrvicu ulja sezama ili bundeve za aromu. Ako “štedite kalorije” namaz će biti fin i bez ulja. Možete ga blendati do potpuno glatke teksture, ja sam svoj ostavila mrvicu “rustic”. Završiti tako što ćemo bogato posuti tostiranim sezamom, listićima melise i par kapi bundevina ulja.
Namaz je fantastičan na tortiljama, krekerima ili kao dip uz tortilja čips. S njime možete složiti i maštoviti vege sendvič tako što ćete ga bogato namazati na cjeloviti tost, na to staviti fetu sira po želji, rajčicu i na vrh jaje.
Još jedan od prijedloga za serviranje je da narežete svježe hrskavo povrće (paprika, krastavac, mrkva) na štapiće i pomoću njih grabite hummus od graška.
p.s. Ideja namaza je bila da bude osvježavajući tako da nemojte štedjeti na menti i limunu/limeti, a ako želite možete odvojiti dio smjese i napraviti spicy verziju. Ja sam dodala malo wasabi paste i mogu vam reći da je okus bio jako zanimljiv.