Ljetno je vrijeme, kada je raznoliko povrće dostupno i jeftino, a panzanella je doslovno salata od staroga kruha i povrća začinjena maslinovim uljem i octom. Nastala u Toskani, tradicionalna panzanella sadrži kruh, rajčice, ulje i ocat no u nju možete dodati zaista što god imate od povrća. Dodaju se još i masline, kapari, svježa paprika, krastavac, ljubičasti luk te neke vrste sira poput mozzarelle i ribanog parmezana.
Recepata za panzanellu ima u raznim verzijama, a ja vam pišem svoju, koja je meni bila prefina. Salatu sam jela doslovno i za brunch i za večeru, a fina je i kada odstoji u hladnjaku.
Geeketine druge recepte potražite na njenom blogu, a bacite oko i na Facebook i Instagam!
SASTOJCI:
- stari, tvrđi kruh
- rajčice
- pečene paprike (ok je i svježa, ali ja sam imala pečenih od prethodnog dana)
- 1 manji svježi krastavac
- 1 velika glavica ljubičastog luka
- 4 češnja češnjaka
- parmezan riban na listiće
- par maslina rezanih na kolutiće
- nekoliko kapara sitno sjeckanih
- svježi list bosiljka
- svježi timijan
- maslinovo ulje
- aceto balsamico krema i tekući
- ocat od bijelog vina ili jabučni ocat
- sol, krupno mljeveni šareni papar
POSTUPAK:
- Stari kruh izrezati na kockice i staviti u posudu. Politi maslinovim uljem i malo posoliti. Povrće izrezati na kockice i dodati na kruh. Sav sok koji rajčica pusti dodajte na kruh kako bi se namočio. Inače se kruh treba namočiti vodom pa ocijediti no ja sam preskočila ovaj korak jer se kruh dovoljno namoči od soka od povrća i maslinovog ulja.
- Dodati i luk, masline, kapare i svježe začine. Naribati na sitno 4 češnja češnjaka. Mogu i suhi začini, no svježi su puno bolji u ovoj salati. Začiniti s octom, soli, paprom pa izmiješati. Isprobati okuse pa dozačiniti. Dodati i parmezan na listiće. Posuti još sa svježim bosiljkom i s maslinovim uljem. Završila sam s malo aceto balsamica u kremi.
- Neka odstoji pola sata i spremna je za jesti. Ja sam radila ovako sa sastojcima koje sam imala u hladnjaku, pečena paprika mi se baš uklopila, vjerujem da je ok svako grilano/pečeno povrće ako i svježe. Neki dodaju i tunu, kuhano jaje ili piletinu s grila a tada je to baš obrok – bomba salata.
- Može se ubaciti i voće (breskve s grila) a meni je žao što nisam imala i malo rikole, odlično bi se uklopila. Ljepota je što sami možete birati omjer octa i količinu začinjenosti, sastojke i sami možete odrediti koliko ćete namočiti kruh. Meni je glavno da ima maslinovog ulja dovoljno i da kruh nije previše namočen.
Idealna kao predjelo ili samostalno jelo, ohlađena, poslužena u dobrom društvu, uz čašu bijelog, polusuhog, Traminca. Vrh. Znat će ju pripremiti i teški laici u kuhinji.