Dosta me pati kada mi kažu da je zdrava, brza i jeftina prehrana neukusna i nemoguća misija. Ili kada mi kažu da je zdravo se hraniti skupo.
Poanta ovog recepta je pokazati da se i od mesa koje nam je ostalo od prethodnog dana, uz nekoliko jeftinih i baznih namirnica koje imamo u hladnjaku (jaje, povrće, jogurt ili sir) može napraviti divan i nutritivno bogat obrok. Za vege opciju izbaciti puretinu i dodati možda još slanutak ili kvinoju.
NAMIRNICE:
kuhani pureći batak iz juhe – 200-300 g (od prethodnoga dana za sos i meso), 250 g smrznutog povrća grašak i mrkva na kockice, brokula (svježa ili smrznuta), 3-4 kisela krastavca, himalajska sol, šareni mljeveni papar, sezamove sjemenke, korijander mljeveni, ljutika – luk 1 manji, 1-2 jaja, čili papričica
ZA DRESING:
sezamovo ulje par žlica, maslinovo ulje par žlica, žlica majoneze, 2 žlice čvrstog jogurta, 2 žlice svježeg sira, žličica senfa, sok pola limuna, malo kečapa ili crvenog umaka tipa sriracha, žličica meda, sol, papar, čili u prahu (Kotany mješavina), češnjak u prahu, origano.
POSTUPAK:
- Kuhano pureće meso od prethodnog dana iskidati ili izrezati na trakice/kockice. U posoljenoj vodi skuhati grašak, mrkvu i brokulu. Ne prekuhati, ostaviti al dente. Krastavce isjeckati sitno. Povrće ocijediti a od brokule napraviti manje “cvjetiće”. Izmiješati povrće, meso, krastavce. Sitno nasjeckati luk i ubaciti. Nasjeckati i čili papričicu. Posoliti i popapriti pa izmiješati. Posuti s malo sezamovog ulja. Skuhati mekano 2 jaja.
- Za dresing dobro izmiješati sve sastojke. Preliti preko sastojaka za salatu i dobro sjediniti. Istostirati na suhoj tavi sezamove sjemenke i korijander te bogato posuti po salati. Dodati jaja i još sitno sjeckanog čilija.
Ova brza salata s povrćem i puretinom je kompletan obrok, eventualno bih ju još posula s tostiranim kockicama prepečenog kruha za doživljaj hrskavosti.
Salata s povrćem i puretinom je nastala spontano od sastojaka koje sam imala. Možete se igrati dresingom pa izbaciti majonezu ako ne jedete ili želite smanjiti kalorije a povećati količinu jogurta. Kiselinu regulirati sokom limuna, jabučnim octom… Ono što svakako ne bih izostavila je sezamovo ulje, kao i tostirane sjemenke sezama koje daju poseban i specifičan ton azijske kuhinje, kao i čili te korijander.
Budite otvoreni za nove opcije, nove namirnice, začine i okuse. Možda se iznenadite što ćete sve kreirati.