Kolumne 20. veljače 2018.

Za ručak: Geeketina meksička proteinska salata

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
S obzirom na to da nisam imala nikakav recept u pripremi i doručak sam taj dan zbog obaveza preskočila, htjela sam si složiti neki brzinski i kvalitetan obrok bez termičke obrade. Odlučila sam se napraviti hladnu salatu sa sastojcima koje sam imala kod kuće.

Bila sam kreativna i ispalo je da mi je salata jako ukusna i tada se dosjetim tih divnih tanjura koji još nisu imali svoju priliku zasjati.  Kada sam servirala salatu na njih bila sam baš zadovoljna, i okusom salatice i izgledom tanjura. 

Što se same salate tiče, jako volim ovakve OBROK salate koje u sebi imaju i ugljikohidrate i vlakna i proteine. Termičke obrade nema,a začine i kiselinu regulirate po svome.  S obzirom na to da mi se jako svidjela, dijelim recept s vama.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

SASTOJCI:

  • 1 poriluk
  • malo zelene salate po izboru (kristal, rikola, matovilac)
  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju
  • 1 konzerva kukuruza šećerca
  • 1 konzerva crvenog graha
  • 1 konzerva slanutka
  • sitno sjeckana čili papričica
  • par žlica umaka od rajčice (paradajz sos ili koncentrat s malo vode)
  • himalajska sol
  • krupno mljeveni šareni papar
  • harissa mješavina začina
  • bučino ulje
  • maslinovo ulje
  • sok limuna
  • jabučni ocat
  • sjemenke lana
  • chia sjemenke

Opcionalno za serviranje i dodatnu dozu proteina: tvrdi zreli sir po izboru ili parmezan ili feta sir, 1 poširano ili meko kuhano jaje po osobi

POSTUPAK:

  1. Sve povrće iz konzervi isprati pod vodom i ocijediti od tekućine. Tunjevinu staviti u veću posudu u kojoj ćemo praviti salatu, posoliti i popapriti pa dodati kukuruz, grah i slanutak koji smo ocijedili. 
  2. Poriluk i salatu oprati. Poriluk sjeckati na trakice i dodati na tunu i povrće iz konzervi. Isjeckati čili i dodati u zdjelu. Sve izmiješati. 
  3. Dodati bučino ulje, maslinovo ulje, sol, papar i mješavinu začina. Miješati. 
  4. Dodati umak od rajčice ili koncentrat razraditi s malo vode i dodati u salatu. Na kraju dodati sok pola limuna, malo jabučnog octa, sjediniti sve i probati pa dodati kiseline i dozačiniti po želji. Na kraju dodati chia sjemenke, sjemenke lana i malo zelene salate.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Salata je odlična i ovako sama, a da bih imala obrok salatu, prilikom serviranja stavila sam još jedno poširano jaje na vrh, bogato ju posula tvrdim zrelim sirom te tako kreirala kompletan obrok na tanjuru. Nutritivno zadovoljava sve potrebe organizma, zasitna je, a također je (u toj opciji bih stavila tvrdo kuhano jaje) zgodna i za ponijeti u zdjelici na posao, iza treninga, na izlet...

Geeketu potražite na bloguFacebookuInstagramu!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.