Hrskavo je i slano izvana, mekano iznutra, lagano ljutkasto i aromatično. Jednostavno jelo, a najbitniji su indijski začini i temperatura pečenja, plus naravno to da je pile domaće. Garam Masala mješavinu možete nabaviti u svim većim trgovinama, kao i harrisa mješavinu.
Druge Geeketine recepte potražite na njenom blogu, Instagram i Facebook profilu!
Ssastojci: 1 cijelo domaće pile (1,5k g), sol, šareni mljeveni papar, Vegeta, začinska mješavina Garam Masala (sadrži korijander, crni papar, kumin, češnjak, piment, morsku sol, čili, cimet, klinčić, đumbir, lovorov list), Harrisa mješavina začina (u prahu ili pasta), crvena dimljena paprika, čili u prahu (Kotany), 1 limun, grančica ružmarina, 1 žlica maslinovog ulja, 1 dcl piva, 5 srednje velikih mladih krumpira, mladi luk, list korijandera (svježi), naan kruh ili lepinje
Priprema:
- Piletu odstranimo neupotrebljivi višak (špic krilaca, stražnji dio). Na dijelu gdje se razdvaja batak i nadbatak zarežemo nožem. Jako dobro posolimo izvana i cijelu unutrašnjost. Uzmemo soli na prste i cijelom rukom pređemo unutrašnjost pileta. Isto napravimo i s Vegetom. Koristimo kojih 2 žličice Vegete. Posipamo pile izvana dimljenom crvenom paprikom u prahu i s malo bijelog papra. Ostavimo ga tako u hladnjaku sat vremena a i ne moramo, možemo peći odmah.
- Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Izvadimo pile na sobnu temperaturu i obilato začinimo Garam Masala mješavinom začina. (ako nemate kupljeni miks možete napraviti mješavinu od svojih začina tako da naribate svježi češnjak, svježi đumbir,svježu čili papričicu i dodate ostale suhe začine koji idu u Garam Masalu). Začinimo ga i izvana ali i iznutra dobro s Garam Masala mješavinom. Posipamo Harrisa mješavinu začina. Ako imate Harrisa pastu onda ju lagano premažite po površini, ali oprezno jer je ona ljuta. Posipamo izvana i čili u prahu Kotany, ovisno koliko ljuto želimo. U šupljinu pileta stavimo 1/2 limuna i grančicu ružmarina. Limun će osigurati i aromu ali i sočnost pilećih prsa.
- Pile položimo na prsa a leđa su mu gore. (trik) Sada stisnete šaku i lupite pile par puta po sredini leđa kako bi se raširilo. Ravnomjernije će se ispeći. Nemojte ga štedjeti. Polomite ga, pošteno. :)
- Cijelo pile sada kad je začinjeno premažemo lagano s jednom žličicom maslinovog ulja. Stavimo peći na 200 stupnjeva. Kada se peklo cca 30 minuta prelijemo ga s 1 dcl piva jer je korica sada već hrskava, a pile moramo još peći. Ubacimo krumpire začinjene sa soli, crvenom dimljenom paprikom i paprom i glavicu luka prerezanu na pola. Pečemo još sat vremena, sve dok korica nije potpuno hrskava i zapečena. Meso će unutra biti mekano.
- Prerežemo pile po pola pa izvadimo limun i ružmarin. Serviramo uz to naan kruh (recept za domaći naan kruh imate kod mene na blogu) ili lepinje koje ćemo lagano namočiti u masnoću koja je ostala od pečenja iako nije uopće masno nego lagano i aromatizirano pivom i svim začinima u kojma se peklo pile.
- Druga opcija je da tekućinu od pečenja i glavicu luka koja se pekla izradite štapnim mikserom i dobijete fini umak. Servirajte uz to kriške limuna koje možete pokapati po piletini ili neki lagani umak na bazi jogurta, limuna i sitno sjeckanih listića korijandera.
Mi smo jeli rikolu i cherry rajčicu začinjene aceto balsamicom. Nije Indijsko, ali te smo sastojke imali u hladnjaku. Želim vam dobar tek!