Recepti Juha 04. veljače 2025.

Krepka krem juha od krumpira i šunke

Juha
15 MIN
40 MIN
6
JEDNOSTAVNO
krem juha od krumpira i šunke
Krem juha od krumpira i šunke
foto: Sandy Recipes/Pinterest
Uživaj u ovoj kremastoj juhi! Krepka krem juha od krumpira i šunke savršeno spaja okuse šunke i krumpira, pružajući toplinu i utjehu u svakom zalogaju!

Krem juha od krumpira i šunke jednostavan je način da se iskoriste ostaci šunke i pripremi hranjiv obrok koji ne zahtijeva puno vremena. Krumpir daje juhi gustu i bogatu teksturu, dok šunka unosi puninu okusa.

Uz dodatak osnovnih sastojaka poput luka, mrkve i mlijeka, nastaje toplo i zasitno jelo koje se može poslužiti za ručak ili večeru. Osim što je ukusna, juha je i praktična jer se lako podgrijava i prilagođava različitim dodacima poput začinskog bilja ili hrskavog kruha.

krumpir Možda vas zanima... Kako da krumpir mjesecima ostane savršeno svjež? Špajza

Zamrzavanje? Nipošto

Priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a rezultat je slasna krem juha od krumpira i šunke, odlično kremasto jelo koje može biti samostalan obrok ili dopuna glavnom jelovniku. Ova juha nije pogodna za zamrzavanje jer krumpir i mliječni sastojci mogu promijeniti teksturu. No u hladnjaku je možeš čuvati do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.

krem juha od krumpira i šunke | Author: Sandy Recipes/Pinterest Krem juha od krumpira i šunke foto: Sandy Recipes/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od krumpira i šunke
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mrkva 2 kom
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Krumpir - bijeli 700 g
  • Kuhana šunka 200 g
  • Maslac 5 žlica
  • Timijan 0,50 žličica
  • Sol 1,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Brašno 0,33 žličica
  • Pileći temeljac 750 ml
  • Mlijeko 500 ml
Postupak
  1. U srednje veliku zdjelu nareži 2 srednje mrkve. Nareži 1 srednji luk i 1 stabljiku celera (oko ½ šalice). Sitno nasjeckaj 3 češnja češnjaka.


  2. U drugu zdjelu nareži 700 g oguljenog krumpira i 200 g kuhane šunke narezane na kockice.


  3. U velikom loncu ili posudi s debljim dnom otopi 5 žlica maslaca na srednje jakoj vatri. Dodaj smjesu od mrkve, ½ žličice suhog timijana, ½ žličice soli i ¼ žličice crnog papra. Kuhaj uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i postane staklast, otprilike 5 minuta.


  4. Dodaj šunku, krumpir i preostalu 1 žličicu soli te promiješaj. Pospi sa ⅓ šalice glatkog brašna i kuhaj uz stalno miješanje 1 minutu

    Neprestano miješajući, ulij 3 šalice pilećeg temeljca s malo soli i 2 šalice mlijeka. Povećaj temperaturu na srednje jaku i pusti da lagano kuha, povremeno miješajući (pazi da ne zavrije).


  5. Smanji temperaturu prema potrebi kako bi juha lagano krčkala. Kuhaj uz povremeno miješanje i struganje dna lonca dok krumpir ne omekša, a juha se lagano ne zgusne, otprilike 20 minuta. Kušaj i po potrebi dodatno posoli i popapri.


Prilikom podgrijavanja na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, dodaj malo mlijeka ili povrtnog temeljca ako se krem juha od krumpira i šunke previše zgusnula.

Okrijepi se i ovim krem juhama!

Kremasta juha od bijeloga graha Možda vas zanima... Gusta i fina: Krem juha od bijeloga graha Recepti Krem juha od batata i poriluka Možda vas zanima... Krem juha od batata i poriluka Recepti Krem juha od gljiva Možda vas zanima... Najbolja krem juha od gljiva ikad - tajna je u sherryju Recepti krem juha Možda vas zanima... Pikantna krem juha od mrkve s tajnim sastojkom Recepti Možda vas zanima... Krem juha od cvjetače za lagani ručak Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.