Uživaj u ovoj kremastoj juhi! Krepka krem juha od krumpira i šunke savršeno spaja okuse šunke i krumpira, pružajući toplinu i utjehu u svakom zalogaju!
Krem juha od krumpira i šunke jednostavan je način da se iskoriste ostaci šunke i pripremi hranjiv obrok koji ne zahtijeva puno vremena. Krumpir daje juhi gustu i bogatu teksturu, dok šunka unosi puninu okusa.
Uz dodatak osnovnih sastojaka poput luka, mrkve i mlijeka, nastaje toplo i zasitno jelo koje se može poslužiti za ručak ili večeru. Osim što je ukusna, juha je i praktična jer se lako podgrijava i prilagođava različitim dodacima poput začinskog bilja ili hrskavog kruha.
Priprema ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, a rezultat je slasna krem juha od krumpira i šunke, odlično kremasto jelo koje može biti samostalan obrok ili dopuna glavnom jelovniku. Ova juha nije pogodna za zamrzavanje jer krumpir i mliječni sastojci mogu promijeniti teksturu. No u hladnjaku je možeš čuvati do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.
Krem juha od krumpira i šunke
foto: Sandy Recipes/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od krumpira i šunke
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mrkva
2
kom
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Celer - stabljika
1
kom
Krumpir - bijeli
700
g
Kuhana šunka
200
g
Maslac
5
žlica
Timijan
0,50
žličica
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Brašno
0,33
žličica
Pileći temeljac
750
ml
Mlijeko
500
ml
Postupak
U srednje veliku zdjelu nareži 2 srednje mrkve. Nareži 1 srednji luk i 1 stabljiku celera (oko ½ šalice). Sitno nasjeckaj 3 češnja češnjaka.
U drugu zdjelu nareži 700 g oguljenog krumpira i 200 g kuhane šunke narezane na kockice.
U velikom loncu ili posudi s debljim dnom otopi 5 žlica maslaca na srednje jakoj vatri. Dodaj smjesu od mrkve, ½ žličice suhog timijana, ½ žličice soli i ¼ žličice crnog papra. Kuhaj uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i postane staklast, otprilike 5 minuta.
Dodaj šunku, krumpir i preostalu 1 žličicu soli te promiješaj. Pospi sa ⅓ šalice glatkog brašna i kuhaj uz stalno miješanje 1 minutu
Neprestano miješajući, ulij 3 šalice pilećeg temeljca s malo soli i 2 šalice mlijeka. Povećaj temperaturu na srednje jaku i pusti da lagano kuha, povremeno miješajući (pazi da ne zavrije).
Smanji temperaturu prema potrebi kako bi juha lagano krčkala. Kuhaj uz povremeno miješanje i struganje dna lonca dok krumpir ne omekša, a juha se lagano ne zgusne, otprilike 20 minuta. Kušaj i po potrebi dodatno posoli i popapri.
Prilikom podgrijavanja na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, dodaj malo mlijeka ili povrtnog temeljca ako se krem juha od krumpira i šunke previše zgusnula.