"Juha je život u loncu!", tvrdi slavni glumac i veliki gurman Stanley Tucci. Metafora je to koja na poetski način objedinjuje ovo divno jelo na žlicu koje Tucci, baš kao i mnogi od nas, smatra jednim od najvećih kulinarskih izuma.
Slavni glumac, veliki gurman i autor nekoliko kuharica te dvije kulinarske autobiografije, 64-godišnji Tucci, juhi, našem omiljenom jelu na žlicu, koje krijepi i tješi u isto vrijeme, posvetio je značaja dio svoje najnovije knjige "What I Ate in One Year".
Kako je sam opisao, juha se može poslužiti vruća, topla ili hladna, može se kuhati brzo ili dugo i sporo, može se jesti za doručak, ručak i večeru, može biti vegetarijanska, veganska, riblja, mesna, jednostavna ili komplicirana... a tek kako tješi, krijepi, osvježava i oporavlja organizam! Očito, Stanley Tucci veliki je obožavatelj juhe, pa tako u nastavku donosimo njegovih 6 savjeta za najbolju juhu ikad koje ćemo pamtiti i koristiti do kraja života!
1. Za juhu koristi sezonske namirnice
Za Tuccija, ali i nas, ne postoji sezona juha, jer juhe se jedu u svakoj prilici i tijekom cijele godine. Juha je bezvremensko jelo koje volimo neovisno o godišnjem dobu, no najukusnija je kada se za nju koriste sezonske namirnice. Pokušaj samo zamisliti ljeto uz sezonsku juhu s graškom, tikvicom i/ili rajčicama koje su na vrhuncu zrelosti i okusa.
2. U juhu dodaj maslinovo ulje
U talijanskoj kuhinji, kao i svim mediteranskim kuhinjama, ekstra djevičansko maslinovo ulje bitan je dodatak skoro svakome jelu, pa tako i juhama. Tucci preporučuje da se maslinovo ulje doda u guste juhe poput maneštre ili minestronea, ali i druge povrtne juhe kojima će dodatno naglasiti okus.
Maslinovo ulje super je dodatak koji će dati dozu svježine nešto težim juhama poput guste juhe od graška i šunke.
3. Od ostatka juhe napravi temeljac ili drugu juhu
Pravi ljubitelji i poznavatelji juha znaju kako napraviti juhu gotovo od bilo čega što im ostane u hladnjaku, ali i kako iskoristiti ostatke juhe za pripremu - druge juhe. Tucci spominje ovaj trik u svojoj novoj knjizi, u bilješci uz recept za pileću juhu s malim pilećim okruglicama, a to je bila juha po kojoj je njegova baka bila poznata.
Priprema ove juhe započinje kuhanjem kilograma piletine i nešto povrća oko pola sata, zatim se sve procijedi prije nego se u juhu dodaju natrgana kuhana piletina, pileće okruglice te kuhani i nasjeckani luk i mrkva kako bi se sve zajedno dodatno prokuhalo. Rezultat je toliko ukusan da se ostatak može procijediti i koristiti kao temeljac za sljedeću juhu.
Juha od rajčice
4. Juha od rajčice najukusnija je ako samo lagano krčka tijekom kuhanja
Juhi od rajčice treba manje vremena za pripremu od ostalih. Točnije, Tuccijevom toskanskom receptu za juhu potrebno je 40 minuta laganog kuhanja.
"Kada kuhaš nešto s rajčicom, kao što moja majka uvijek kaže, želiš da izgubi okus rajčice. Pod tim misli na to da se sporo kuhanjem ublaži kiselost rajčice, kako bi se istaknula njezina slatkoća. Imajući to na umu, uvijek ću svojoj juhi od rajčice dati dovoljno vremena da sazre u okusu.", poručuje Tucci.
5. Za dekoraciju juhe isprži svježe začinsko bilje
Završni dodaci poput svježeg začinskog bilja, nekoliko krutona ili žlice kiselog vrhnja mogu značajno promijeniti okus juhe. Tucci ide i korak dalje – on začinsko bilje prži. Slastan su primjer pržene grančice peršina koje dodaje juhi od krumpira i poriluka, a ovaj je hrskav i slastan dodatak zapravo osmislila njegova supruga Felicity Blunt.
Stanley Tucci savjetuje: tjesteninu za juhu skuhaj odvojeno!
6. Tjesteninu za juhu skuhaj odvojeno
Dodavanje male tjestenine u minestrone ili rezanaca u pileću juhu s povrćem može lagani ručak pretvoriti u zasitan obrok, ali može i utjecati na to da juha izgubi svoju snagu okusa. Kako bismo to izbjegli Tucci predlaže sljedeće: tjesteninu za pileću juhu s rezancima treba kuhati zasebno, a ne izravno u juhi.
Ova tehnika, svjetuje Stanley Tucci, osigurava da tjestenina uvijek ostane al dente i da ne upije sve one divne okuse iz juhe. Priznajemo, ovaj savjet još nismo čuli no definitivno ćemo ga isprobati.