Ne, zlatna juha ne sadrži plemenite metale, ali je puna svega dragocjenog: kurkume, cvjetače, indijskih oraščića i maslinova ulja
Zlatnajuha je ona vrsta jela na žlicu koje ti dođe kao mali reset kad si pojeo previše svega. Ili kad ti se ne kuha, ali želiš nešto fino, kremasto i utješno. Osim što je gotova za otprilike 30 minuta, pravi je SPA tretman u tanjuru.
Kurkuma smiruje, oraščići daju bogat okus bez vrhnja, a cvjetača sve poveže u svilenkastu strukturu.
Kurkuma voli ostavljati žute tragove. Ako ti blender požuti – ostavi ga par dana na suncu, to čini čuda.
Hrskavi posip za zlatnu juhu
Za hrskavi posip koji ovu juhu pretvara u kompletan obrok, posluži s pečenim slanutkom. Dovoljno je ocijediti i isprati dvije konzerve, rasporediti ih po limu, začiniti kurkumom, dimljenom paprikom, kuminom i malo soli, pa sve poškropiti maslinovim uljem.
Peci u pećnici zagrijanoj na 200 °C 30-40 minuta, dok slanutak ne dobije zlatnu boju i postane hrskav izvana, a iznutra još malo mekan.
Kurkuma - svježa i u prahu
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Zlatna juha
5 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
0,50
kom
Češnjak
2
režanj
Cvjetača
1
kom
Indijski oraščić
1
šalica
Kurkuma
1
žlica
Voda
8
šalica
Sol
2
žličica
Sok od limuna
2
žličica
Postupak
U dubokom loncu zagrij maslinovo ulje. Dodaj nasjeckane luk i češnjak, cvjetaču narezanu na cvjetove, indijske oraščiće i kurkumu. Pirjaj 10 minuta, dok sve ne zamiriše i omekša.
Dodaj vodu (kreni sa 4 šalice) i sol. Kuhaj dok povrće ne omekša.
Uspi juhu u blender i blendaj - pažljivo, u više tura - dok ne dobiješ potpuno glatku, kremastu teksturu.
Vrati juhu u lonac. Ako ti se čini pregusta, dodaj još vode (2–3 šalice, ovisno o željenoj gustoći). Sad je trenutak za dodatno soljenje i malo soka od limuna. Serviraj uz začinjene hrskave slanutke, malo peršina i maslinovo ulje.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
180 kcal
9 %
MASTI
13,30 g
18 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
13,20 g
4 %
PROTEINI
5,70 g
11 %
Ako prvi put koristiš kurkumu, kreni sa 1-2 žličice. Kurkuma ima dosta specifičan okus i lako dominira. Ako je već poznaješ i voliš, slobodno ubaci cijelu žlicu.