Špajza 21. studenoga 2024.

Radiš najbolju juhu? Uz ove dodatke bit će još bolja

krem juha
Za savršen okus ključni su dodaci koje dodaješ u juhu
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Sve je lakše uz tanjur domaće juhe... S ovim kreativnim dodacima, tvoja će juha postati prava gozba za osjetila

Juha je jedno od onih jela koja baš uvijek donose utjehu i okrepu. Lako ju je pripremiti u većim količinama za tjedne obroke, može se zamrznuti, a čak je i ona iz vrećice dobro rješenje kada nemaš vremena za kuhanje.

Bez obzira na to je li riječ o laganoj pilećoj juhici ili kremastoj poslastici s morskim plodovima i krumpirom, juha nudi beskrajne mogućnosti. No, ono što često zaboravljamo je završni dodir — pravi izbor dodataka koji podižu ovo jelo na višu razinu.

Klasični dodaci

Naravno, postoje klasični dodaci poput vrhnja na juhi od rajčice, bučinog ulja na onoj od bundeve ili rastopljenog sira na francuskoj deliciji od luka.

Ali zašto ne bismo bili malo kreativniji? Dobro odabrani dodaci ne samo da upotpunjuju juhu, već dodaju novu dimenziju okusa i teksture — bilo da je riječ o umaku, hrskavom dodatku ili nježno poširanom jaju.

Radiš najbolju juhu? Uz ove dodatke bit će još bolja | Author: Canva Pesto: biljno bogatstvo okusa foto: Canva

Čarolija svježeg pesta

Svježi pesto obogaćen je složenim okusima bosiljka, parmezana i pinjola te je savršeni kontrast mnogim vrstama juha. Bilo da se radi o krem juhi od rajčice ili juhi od muškatne tikve, nekoliko kapi kvalitetnog pesta donijet će bogatstvo okusa koje nadopunjuje glavni sastojak.

Pesto je lako napraviti i kod kuće, a pinjole možeš zamijeniti orasima, bademima ili čak sjemenkama bundeve za verziju bez orašastih plodova.

krem juha od cvjetače Možda vas zanima... Savršena krem juha od pečene cvjetače s harissom Recepti

Krutoni - hrskava klasika

Krutoni su klasičan dodatak juhi, ali domaća verzija podiže ih na novu razinu. Izreži komade peciva, prelij ga maslacem s ružmarinom i kaduljom pa ih lagano prepeci. Hrskavi komadi kruha upit će bogatstvo juhe i dodati joj teksturalni kontrast. Za rajčicu možeš probati mini krutone od tostiranih sendviča sa sirom – klasična kombinacija u novom ruhu.

Radiš najbolju juhu? Uz ove dodatke bit će još bolja | Author: Nadin Sh/Pexels Poširana ili meko kuhana jaja dodaju bogatstvo i punoća foto: Nadin Sh/Pexels

Kremasti žumanjak u juhi... Mljac!

Bogatstvo i punoća jaja nisu rezervirani samo za doručak, njihov nježan, kremasti žumanjak dodaje novu dimenziju i juhama. Poširana ili meko kuhana jaja savršena su za juhe jer se lako razbijaju žlicom, a obogaćuju ih okusima i teksturom. Probaj ih s juhom od đumbira i mladog luka ili krem juhom od rajčice i češnjaka.

gusta juha od govedine i ječma Možda vas zanima... HRANA ZA UTJEHU Gusta juha od govedine i ječma Recepti

Pržena ljutika i slanutak protiv jednoličnosti

Ako je vaša juha previše jednolična, pržena ljutika je pravi izbor za dodatak teksture i okusa. Blago slatkasta i nježnija od prženog luka, ljutika se tanko nareže, prži do hrskavosti i pospe po juhi, unoseći suptilan kontrast. Uz dodatak svježeg začinskoga bilja, tvoja juha postaje prava mala umjetnost.

Radiš najbolju juhu? Uz ove dodatke bit će još bolja | Author: sarahjgualtieri1 / Freepik Pečeni slanutak: i fino i zdravo foto: sarahjgualtieri1 / Freepik

Slanutak donosi savršeni spoj hrskavosti i nutritivnih vrijednosti. Blagog je okusa, ali ga možeš začiniti po želji prije pečenja. Paprika, češnjak u prahu ili jednostavno sol i papar čine ga savršenim dodatkom za teksturu. Pečeni slanutak pruža dozu proteina i vlakana, savršeno se uklapajući u sve vrste juha.

krem juha od bundeve Možda vas zanima... Top 5 sezonskih krem juha koje će te dobro zagrijati Recepti

Pena svinjska potrbušina

Svinjska potrbušina kao dodatak juhi? Vjeruj, vrijedi probati. Pečena u pećnici, a zatim kratko zapečen u tavi, donosi hrskavu vanjštinu i sočnu unutrašnjost, dodajući slanost i duboki okus. Carsko meso idealno je za bogatije juhe poput boršča. Ako nemaš vremena za pripremu, panceta ili porchetta također su odlične alternative.

kiseli krastavci | Author: Joanna Stolovitz/Unsplash Kiseli krastavci foto: Joanna Stolovitz/Unsplash

Kiseli krastavci dodaju svježinu krem juhama

Kiseli krastavci sjajna su nadopuna bogatim, kremastim juhama, posebno onima od krumpira. Njihov slatko-kiseli okus i blaga hrskavost daju juhi svježinu, dok dodavanje svježeg kopra naglašava taj začinski sloj. 

Radiš najbolju juhu? Uz ove dodatke bit će još bolja | Author: @siftandsimmer Pinterest Japanski začin furikake za umami okus foto: @siftandsimmer Pinterest

Furikake, što je to?

Furikake, japanski začin od sjemenki sezama, sušene alge i suhe ribe, donosi nevjerojatan umami okus koji je savršen dodatak miso juhi ili bilo kojoj juhi s ribom. Ovaj začin dodaje okus, teksturu i savršen je za sve ljubitelje japanske kuhinje.

Isprobaj dodatke na ovim juhama!

tortilla soup Možda vas zanima... Aromatična juha s rezancima od tortilja Recepti Krem juha od brokule i sira Možda vas zanima... RECEPT DANA Savršena juha od brokule i rastopljenog sira Recepti Porrusalda Možda vas zanima... Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.