Ukusna i začinjena, ova juha spaja bogatstvo okusa s lakoćom pripreme. Sa svježim začinima i hrskavim trakicama tortilja, postat će ti omiljena!
Lagana, mirisna i puna okusa – jednostavna juhas piletinom i rezancima od tortilja idealna je za večeri kada želiš nešto toplo i zasitno bez puno kompliciranja. Ova juha nema pretenzija biti autentična sopa azteca ili klasična sopa de tortilla, no pruža savršeni balans između bogatstva okusa, lakoće pripreme i pristupačnih sastojaka.
Osnova je lagani bujon od rajčice s aromama luka, češnjaka i ljutih papričica. Piletina se kuha direktno u juhi, što joj daje dodatnu sočnost, a zatim se iskida na komadiće i vraća u juhu zajedno s kukuruzom i crnim grahom za bogatiju teksturu i okus.
Završnih nekoliko kapi soka od limete predstavljaju ključan korak jer limeta podiže okus ove juhe na novu razinu. Kod serviranja, slobodno eksperimentiraj s dodacima – od prženih trakica tortilje, sira cotije i avokada do ljutog umaka.
Aromatična juha s rezancima od tortilje
foto: The Happy Foodie/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatična juha s rezancima od tortilja
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
JUHA
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Jalapeño papričica
1
kom
Kumin
1
žličica
Chili u prahu
1
žličica
Koncentrat rajčice
4
žlica
Pileći temeljac
4
šalica
Pileći zabatak - otkošteni
450
g
Crni grah (iz konzerve)
1
kom
Kukuruz
1
šalica
Sol
Papar
Sok od limete
Postupak
U velikom loncu za juhu (oko 4 litre) zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodaj sitno nasjeckane luk, češnjak i jalapeño papričicu. Dinstaj uz miješanje dok ne omekšaju i lagano ne dobiju boju na rubovima, oko 5 minuta.
Dodaj mljeveni kumin i čili papriku te kuhaj još minutu da se začini zagriju i puste arome. Zatim dodaj koncentrat rajčice i kuhaj uz stalno miješanje 2-3 minute, dok smjesa ne potamni za nijansu.
Ulij 4 šalice pilećeg temeljca i dobro promiješaj. Dodaj pileće zabatke i dovedi juhu do laganog vrenja. Smanji vatru na srednje-nisku, pokrij lonac i ostavi da se piletina kuha 15 minuta, dok ne postane mekana i potpuno kuhana.
Dok se juha kuha, ocijedi i isperi crni grah iz konzerve te pripremi kukuruz (ako koristiš zamrznuti, može ići direktno u juhu bez odmrzavanja).
Kad je piletina gotova, izvadi je iz juhe pomoću hvataljki i prebaci na dasku za rezanje. Pomoću dvije vilice iskidaj meso na manje komade.
U juhu dodaj crni grah i kukuruz te lagano kuhaj još 3-5 minuta. Zatim vrati komadiće piletine u lonac i dobro promiješaj. Ako ti juha izgleda pregusta, dodaj još temeljca prema želji i dovedi juhu opet do laganog vrenja.
Po potrebi dodaj sol i papar prema okusu. Makni juhu s vatre i iscijedi u nju sok od otprilike pola limete. Promiješaj.
Dodaci za posluživanje
Sastojci
Cotija sir
Avokado
1
kom
Kiselo vrhnje
Limeta
0,50
kom
Tortilja
2
kom
Korijander
Ljuti umak
Postupak
Posluži juhu s raznim dodacima po želji. Pržene trakice tortilje (u nastavku doznaj kako ih prepržiti) dodaju hrskavost, dok će cotija sir, avokado i korijander unijeti svježinu i dodatni sloj okusa.
Limeta u kriškama i ljuti umak poslluženi sa strane omogućit će svakome da prilagodi juhu vlastitom ukusu.
Kako napraviti pržene trakice tortilje? U velikoj neprijanjajućoj tavi zagrij sloj ulja od oko 6 mm na srednje jakoj vatri dok kapljica vode ne započne cvrčati kada je baciš u tavu.
Dodaj šaku trakica tortilja i prži ih, povremeno miješajući, dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, 2-3 minute. Izvadi trakice iz ulja pomoću hvataljki ili žlice s rupicama, otresi višak ulja i prebaci na papirnate ručnike da se ocijede. Odmah ih posoli.
Postupak ponovi s preostalim trakicama. Čuvaj ih u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi nekoliko dana ako ih ne iskoristiš sve odjednom.