Recepti Kruh i pecivo 13. travnja 2024.

Domaće tortilje nije teško napraviti! A tako su ukusne...

Kruh i pecivo
20 MIN
10 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Domaće tortilje
Domaće tortilje
foto: Shutterstock
Domaće, mirisne, ukusne, tople i hrskave tortilje sve su što ti je potrebno za pripremu odličnog ručka, a dobra je vijest da ih je zaista lako napraviti!

Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je pet jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. Uz to, trebat će ti još samo jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak.  

Možda vas zanima... Toplo, hrskavo, rastezljivo: Quesadille sa svinjetinom, povrćem i sirom Recepti

Najbolji savjeti za izradu domaćih tortilja

  • Za izradu tortilja trebat će ti 5 osnovnih sastojaka: brašno, biljno ulje (suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje), prašak za pecivo, sol i topla voda (dovoljno je zagrijati malo vode na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća). 
  • Može li se tijesto napraviti unaprijed? Naravno! Napravi tijesto i pusti ga da se odmori 10 minuta. Zatim ga čvrsto pokrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku do 48 sati.
  • Ako ti se tijesto za tortilju čini prevlažnim, jednostavno dodaj malo brašna. 
  • Tavu ne trebaš nauljiti, budući da bi brašno koje prekriva tortilje trebalo spriječiti da se tortilje lijepe za tavu.
  • Ako zaostalo brašno u tavi počne gorjeti, makni tavu s vatre i upotrijebi suhu krpu za posuđe ili papirnati ubrus te ukloni višak brašna.
  • Umjesto biljnog ulja možeš koristiti i svinjsku mast ili maslac.
  • Možeš se poigrati i s različitim brašnima: pirovo ili integralno brašno zdraviji su izbor. 

 | Author: Shutterstock Domaće tortilje foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Domaće tortilje
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Oštro brašno 3 šalica
  • Sol 1,50 žličica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Voda 1 šalica
  • Suncokretovo ulje 0,33 šalica
Postupak
  1. U zdjeli pomiješaj suhe sastojke, dodaj ulje i vodu te miješaj što više možeš gumenom lopaticom ili žlicom. Ako kod kuće imaš mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšaj posao i tijesto zamijesi u njemu!


  2. Kada se tijesto počne formirati, stavi ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko. 


  3. Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavi ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistim ručnikom kako se ne bi osušilo.


  4. Oblikuj kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijeliš na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljaš u krug veličine tave. 


  5. Tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položi na tavu i peci ju 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta. 


  6. Premjesti tortilju na čisti tanjur, prekrij ju ubrusom i ostavi sa strane.


  7. Ponovi postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako ti se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanji vatru.


  8. Tortilje posluži tople s omiljenim nadjevom.


A kad napraviš domaće tortilje isprobaj ova fina jela s njima...

Možda vas zanima... Meksički tostadas s kukuruzom i pastom od graha Recepti Možda vas zanima... Odličan vege taco s grahom i feta sirom Recepti Možda vas zanima... Guštaj uz tacos s kozicama i coleslaw salatom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.