Recepti 27. ožujka 2022.

Pripremi najukusnije domaće tortilje!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaće, mirisne, ukusne, tople i hrskave tortilje sve su što ti je potrebno za pripremu odličnog ručka, a dobra je vijest da ih je zaista lako napraviti!

Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je pet jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. Uz to, trebat će ti jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak.  

Tijesto možeš razvaljati tako da tortilje budu debele ili tanke, velike ili male, ovisno o tvojim preferencijama. Domaće tortilje poslužit će ti za pripremu tacosa, burrita, enchiladas i drugih meksičkih specijaliteta. U nastavku donosimo savjete kako pripremiti savršene domaće tortilje. 

 

Možda vas zanima... Guštaj uz tacos s kozicama i coleslaw salatom Kolumne

 

Savjeti za izradu tortilja

  • Za izradu tortilja trebat će ti pet jednostavnih sastojaka: brašno, biljno ulje (suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje), prašak za pecivo, sol i topla voda (dovoljno je zagrijati malo vode na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane vruća na dodir, ali ne i kipuća). 
  • Može li se tijesto napraviti unaprijed? Naravno!  Napravi tijesto i pusti ga da se odmori 10 minuta. Zatim ga čvrsto pokrij plastičnom folijom i ostavi u hladnjaku do 48 sati.
  • Ako ti se tijesto za tortilju čini prevlažnim, jednostavno dodaj malo brašna. 
  • Tavu ne trebaš nauljiti, budući da bi brašno koje prekriva tortilje trebalo spriječiti da se tortilje lijepe za tavu.
  • Ako zaostalo brašno u tavi počne gorjeti, makni tavu s vatre i upotrijebi suhu krpu za posuđe ili papirnati ubrus te ukloni višak brašna.
  • Umjesto biljnog ulja možeš koristiti i svinjsku mast ili maslac.
  • Možeš se poigrati i s različitim brašnima: pirovo ili integralno brašno zdraviji su izbor. 

 

Možda vas zanima... Toplo, hrskavo, rastezljivo: Quesadille sa svinjetinom, povrćem i sirom Recepti

 

Sastojci:

Mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl. 

  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 šalica vruće vode
  • 1/3 šalice ulja 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj suhe sastojke, dodaj ulje i vodu te miješaj što više možeš gumenom lopaticom ili žlicom. Ako kod kuće imaš mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšaj posao i tijesto zamijesi u njemu!
  2. Kada se tijesto počne formirati,  stavi ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko. 
  3. Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavi ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistim ručnikom kako se ne bi osušilo.
  4. Oblikuj kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijeliš na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljaš u krug veličine tave. 
  5. Tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položi na tavu i peci ju 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta. 
  6. Zatim premjesti tortilju na čisti tanjur, prekrij ju ubrusom i ostavi sa strane.
  7.  Ponovi postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako ti se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanji vatru.
  8. Posluži ih tople.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Lažne quesadillas s mljevenim mesom i cheddarom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.