Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu – finu baskijsku gustu juhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda. Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.
Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.
Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.
Porrusalda po receptu Karlosa Arguiñana
Sastojci:
- 6 komada poriluka (srednja)
- 3 krumpira (srednja)
- 1 luk
- 2 mrkve
- kosti od 2 pečena pileta
- maslinovo ulje
- sol
- listići svježeg peršina
Postupak:
- Za temeljac, pileće kosti stavi u lonac s puno vode. Dodaj peršin i malo soli. Poklopi i kuhaj 5 minuta nakon što zakipi. Pokupi pjenu s vrha, procijedi i stavi sa strane.
- Sitno nasjeckaj luk i dinstaj ga na laganoj temperaturi na maslinovom ulju. Makni s vatre prije nego što krene poprimati smeđu boju.
- Na luk dodaj poriluk narezan na kolutiće, mrkve i krumpir te ulij temeljac. Posoli prema ukusu, pusti da zavrije i kuhaj dok lagano ključa oko 20 minuta. Nekoliko minuta prije kraja možeš dodati komade bakalara.