Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu – finu baskijsku gustu juhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda.
Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.
Juha sa sjevera Španjolske
Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.
Karlos Arguiñano - slavni baskijski chef, koji porrusaldu rado prirpema kod kuće
Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.
Porrusalda s povrćem
Isprobaj i ova divna jela s porilukom!