Recepti 13. rujna 2024.

Fina gusta juha s porilukom, baš za ovakve kišne dane

Porrusalda
Porrusalda - baskijska gusta juha od poriluka
foto: Shutterstock
Porrusalda, baskijska juha od poriluka, tradicionalno se jela u Korizmi, a sada se jede u svako doba godine. Osim povrća, u nju se često dodaju komadi bakalara ili druge bijele ribe, a postoje i mesne verzije

Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu – finu baskijsku gustu juhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda.

Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.

Juha sa sjevera Španjolske

Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.

 | Author: Instagram @karlos_arguinano Karlos Arguiñano - slavni baskijski chef, koji porrusaldu rado prirpema kod kuće foto: Instagram @karlos_arguinano

Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.

Poriluk varivo | Author: Shutterstock Porrusalda s povrćem foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Porrusalda - recept Karlosa Arguiñana
20 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Poriluk 6 kom
  • Krumpir 3 kom
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Kosti od pečenog pileta 2 kom
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. Za temeljac, kosti od 2 pečena pileta stavi u lonac s puno vode. Dodaj peršin i malo soli. Poklopi i kuhaj 5 minuta nakon što zakipi. Pokupi pjenu s vrha, procijedi i stavi sa strane.


  2. Sitno nasjeckaj luk i dinstaj ga na laganoj temperaturi na maslinovom ulju. Makni s vatre prije nego što krene poprimati smeđu boju.


  3. Na luk dodaj poriluk narezan na kolutiće, mrkve i krumpir te ulij temeljac. Posoli prema ukusu, pusti da zavrije i kuhaj dok lagano ključa oko 20 minuta. Nekoliko minuta prije kraja možeš dodati komade bakalara.


Isprobaj i ova divna jela s porilukom!

Kremasti špageti Možda vas zanima... Ovim kremastim špagetima nemoguće je odoljeti Recepti poriluk Možda vas zanima... Osvaja na prvu: Topla salata od poriluka Recepti galette s porilukom recept Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.