Recepti 27. listopada 2023.

Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk!

Porrusalda
Porrusalda - baskijska gusta juha od poriluka foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Porrusalda, baskijska juha od poriluka, tradicionalno se jela u Korizmi, a sada se jede u svako doba godine. Osim povrća, u nju se često dodaju komadi bakalara ili druge bijele ribe, a postoje i mesne verzije

Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu finu baskijsku gustu juhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda. Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.

 

poriluk Možda vas zanima... Osvaja na prvu: Topla salata od poriluka Recepti

 

Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.

 | Author: Instagram @karlos_arguinano Karlos Arguiñano - slavni baskijski chef, koji porrusaldu rado prirpema kod kuće foto: Instagram @karlos_arguinano

Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.

Poriluk varivo | Author: Shutterstock Porrusalda s povrćem foto: Shutterstock

Porrusalda po receptu Karlosa Arguiñana

Sastojci:

  • 6 komada poriluka (srednja)
  • 3 krumpira (srednja)
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • kosti od 2 pečena pileta
  • maslinovo ulje
  • sol
  • listići svježeg peršina

 

Galette s porilukom Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

Postupak:

  1. Za temeljac, pileće kosti stavi u lonac s puno vode. Dodaj peršin i malo soli. Poklopi i kuhaj 5 minuta nakon što zakipi. Pokupi pjenu s vrha, procijedi i stavi sa strane.
  2. Sitno nasjeckaj luk i dinstaj ga na laganoj temperaturi na maslinovom ulju. Makni s vatre prije nego što krene poprimati smeđu boju.
  3. Na luk dodaj poriluk narezan na kolutiće, mrkve i krumpir te ulij temeljac. Posoli prema ukusu, pusti da zavrije i kuhaj dok lagano ključa oko 20 minuta. Nekoliko minuta prije kraja možeš dodati komade bakalara.

Poriluk varivo | Author: Shutterstock Porrusalda foto: Shutterstock

 

Kremasti špageti Možda vas zanima... Ovim kremastim špagetima nemoguće je odoljeti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.