Porrusalda, baskijska juha od poriluka, tradicionalno se jela u Korizmi, a sada se jede u svako doba godine. Osim povrća, u nju se često dodaju komadi bakalara ili druge bijele ribe, a postoje i mesne verzije
Malo ja zahladilo, fali nam sunca i odmah nam se jede nešto na žlicu. Srećom, naša bogata zaliha recepata odlično je opskrbljena takvim jelima, a danas je izbor pao na porrusaldu – finu baskijsku gustujuhu u kojoj je poriluk glavna zvijezda.
Ova iznimno ukusna a jednostavna gusta juha (na baskijskom, "porru" je poriluk, a "salda" je juha) nije baš najfotogeničnije jelo, ali će te zato odlično ugrijati i osjećaj sitosti nakon što ju pojedeš dugo će trajati.
Juha sa sjevera Španjolske
Porrusalda je tipično korizmeno jelo sa sjevera Španjolske, no sada se jede gotovo u svako doba godine. Uz poriluk sadržava i drugo povrće poput krumpira, mrkve, luka… Također, u ovu juhu mogu se dodati i komadi bakalara, oslića ili neke druge bijele ribe, a u Kataloniji se priprema i mesna verzija s kobasicom.
Karlos Arguiñano - slavni baskijski chef, koji porrusaldu rado prirpema kod kuće
foto: Instagram @karlos_arguinano
Donosimo ti originalni recept za porrusaldu slavnog baskijskog chefa Karlosa Arguiñana u kojem se koristi temeljac od pilećih kostiju. Ovaj slavni kuhar u svoju porrusaldu rado dodaje ribu, koju povremeno zamijeni mesom po izboru.
Porrusalda s povrćem
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Porrusalda - recept Karlosa Arguiñana
20 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Poriluk
6
kom
Krumpir
3
kom
Luk
1
kom
Mrkva
2
kom
Kosti od pečenog pileta
2
kom
Maslinovo ulje
Sol
Listići svježeg peršina
Postupak
Za temeljac, kosti od 2 pečena pileta stavi u lonac s puno vode. Dodaj peršin i malo soli. Poklopi i kuhaj 5 minuta nakon što zakipi. Pokupi pjenu s vrha, procijedi i stavi sa strane.
Sitno nasjeckaj luk i dinstaj ga na laganoj temperaturi na maslinovom ulju. Makni s vatre prije nego što krene poprimati smeđu boju.
Na luk dodaj poriluk narezan na kolutiće, mrkve i krumpir te ulij temeljac. Posoli prema ukusu, pusti da zavrije i kuhaj dok lagano ključa oko 20 minuta. Nekoliko minuta prije kraja možeš dodati komade bakalara.