Kod kuće imaš malo šampinjona, poriluk, sirni namaz i šunku? I ne znaš kako to spojiti u ukusan obrok? Mi imamo odličnu ideju – kremaste špagete sa šunkom, gljivama i porilukom kojima nitko neće moći odoljeti. Naravno, kad su ti dostupne i neke druge gljive, možeš i njih koristiti u ovom jelu, a dimljenu šunku možeš zamijeniti primjerice domaćom kuhanom šunkom.
Kremaste špagete mogu skuhati i početnici u kuhinji, a njima će, zajedno s pranjem i sjeckanjem povrća, trebati oko pola sata da naprave ovo slasno jelo. Onima vještijima trebat će i manje vremena. Navedene količine dovoljne su za 4 osobe, a jedna porcija ima 384 kalorije.
Kremasti špageti sa šunkom, gljivama i porilukom
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 srednja poriluka, narezana na tanke trakice
- 200 g šampinjona, narezanih na kriške
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 300 g špageta
- 140 g krem sira s manje masnoće
- 85 g dimljene šunke, narezane na komadiće
- šaka listića svježeg bosiljka
- 25 g ribanog parmezana
Postupak:
- Ugrij ulje, na njega stavi poriluk i 2 žlice vode te lagano posoli. Dinstaj poklopljeno oko 5 minuta na srednjoj vatri, odnosno dok poriluk ne omekša.
- Dodaj gljive i češnjak, dinstaj još 3 minute.
- U međuvremenu, skuhaj špagete prema uputama na pakiranju, ocijedi ih i sačuvaj dio vode u kojoj su se kuhale.
- Sirni namaz umiješaj u poriluk i gljive, dodaj vode od kuhanja tjestenine da dobiješ traženu gustoću umaka. Dodaj šunku, bosiljak i parmezan te na kraju u umak umiješaj i kuhane špagete.