gastro postao
Priprema galette s gljivama vrlo je jednostavna, a postoje brojne varijacije - ovisno o tome koje su ti gljive dostupne i koje svježe začinsko bilje odlučiš koristiti
Ovaj prhki slani galette pun je okusa te je savršeno jelo za zimski brunch, a može biti i sjajan ručak ili večera uz izdašnu zdjelu zelene salate. Priprema se brzo, recept nije kompliciran, a galette prija vruća, ravno iz pećnice ili pak ohlađena na sobnu temperaturu (dobro je znati ako ti slučajno ostane komadić za kasnije).
Jako je ukusna i veganska opcija, a navedena količina dovoljna je za 4 osobe.
Galette s gljivama
Sastojci – za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 100 ml vode
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 grančice svježeg timijana
- prstohvat soli
Sastojci – za nadjev:
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 250 g raznih šumskih gljiva
- 1 češanj češnjaka
- 80 g sira gruyèrea
- 1 grančica svježeg timijana
- 1 grančica ružmarina
- 1 žlica maslaca
- 1 jaje
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar
Postupak:
- Umijesi tijesto: Stavi u zdjelu brašno, ulje, vodu i prstohvat soli te natrgaj listiće timijana. Mijesi dok ne dobiješ kompaktno, elastično tijesto. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i pusti da odstoji 20 minuta u hladnjaku.
- Dok se tijesto odmara, poprži kratko češnjak na ulju i maslacu, dodaj grančicu ružmarina te očišćene i narezane gljive. Posoli i popapri i sotiraj gljive 5 minuta, potom ugasi vatru i pusti da se gljive ohlade.
- Tijesto razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Namasti kalup ili ga obloži papirom za pečenje te stavi tijesto u kalup.
- U ohlađene gljive umiješaj vrhnje za kuhanje, naribani sir i natrgane listiće timijana, izvadi grančicu ružmarina i češanj češnjaka, te nadjev stavi na tijesto. Rubove tijesta savini prema unutra.
- Tijesto premaži umućenim jajem te peci na 190 stupnjeva 20-25 minuta.
Savjet više:
- Koristi gljive koje su u sezoni. Ako u tom trenutku na tržnici nema šumskih gljiva, a nemaš ih ni kod kuće smrznute upotrijebi šampinjone i/ili shiitake iz uzgoja, a možeš dodati i malo vrganja ako imaš zamrznutih ili osušenih.
- Ovaj recept ima bezbroj varijacija - ovisno o tome koje ćeš svježe aromatično bilje koristiti. Umjesto timijana i ružmarina isprobaj vlasac, peršin, kopar...
- Vrhnje za kuhanje možeš zamijeniti umućenim jajima ili mozzarellom.
- Za vegansku verziju možeš koristiti vrhnje za kuhanje biljnog podrijetla, baš kao i veganski sir, a tijesto prije pečenja u tom slučaju nećeš premazivati jajem. Umjesto žlice maslaca dodat ćeš još jednu žlicu maslinova ulja.