Recepti 12. siječnja 2023.

Galette s gljivama - savršena za zimski brunch

Galette s gljivama
Galette s gljivama - jednostavno jelo bogatih okusa foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema galette s gljivama vrlo je jednostavna, a postoje brojne varijacije - ovisno o tome koje su ti gljive dostupne i koje svježe začinsko bilje odlučiš koristiti

Ovaj prhki slani galette pun je okusa te je savršeno jelo za zimski brunch, a može biti i sjajan ručak ili večera uz izdašnu zdjelu zelene salate. Priprema se brzo, recept nije kompliciran, a galette prija vruća, ravno iz pećnice ili pak ohlađena na sobnu temperaturu (dobro je znati ako ti slučajno ostane komadić za kasnije).

Jako je ukusna i veganska opcija, a navedena količina dovoljna je za 4 osobe.

Gljive | Author: Thinkstock Ako trenutačno nema dostupnih svježih šumskih gljiva, odlična zamjena su šampinjoni iz uzgoja foto: Thinkstock

Galette s gljivama

Sastojci – za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 ml vode
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 grančice svježeg timijana
  • prstohvat soli

Sastojci – za nadjev:

  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 250 g raznih šumskih gljiva
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 g sira gruyèrea
  • 1 grančica svježeg timijana
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar

 

Možda vas zanima... Rustikalna francuska pita s lukom i sirom Recepti

 

Postupak:

  1. Umijesi tijesto: Stavi u zdjelu brašno, ulje, vodu i prstohvat soli te natrgaj listiće timijana. Mijesi dok ne dobiješ kompaktno, elastično tijesto. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i pusti da odstoji 20 minuta u hladnjaku.
  2. Dok se tijesto odmara, poprži kratko češnjak na ulju i maslacu, dodaj grančicu ružmarina te očišćene i narezane gljive. Posoli i popapri i sotiraj gljive 5 minuta, potom ugasi vatru i pusti da se gljive ohlade.
  3. Tijesto razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Namasti kalup ili ga obloži papirom za pečenje te stavi tijesto u kalup.
  4. U ohlađene gljive umiješaj vrhnje za kuhanje, naribani sir i natrgane listiće timijana, izvadi grančicu ružmarina i češanj češnjaka, te nadjev stavi na tijesto. Rubove tijesta savini prema unutra.
  5. Tijesto premaži umućenim jajem te peci na 190 stupnjeva 20-25 minuta.

 

Možda vas zanima... Najfinija galetta prema receptu Gastro zvijezde 2022. Špajza

 

Savjet više:

  • Koristi gljive koje su u sezoni. Ako u tom trenutku na tržnici nema šumskih gljiva, a nemaš ih ni kod kuće smrznute upotrijebi šampinjone i/ili shiitake iz uzgoja, a možeš dodati i malo vrganja ako imaš zamrznutih ili osušenih.
  • Ovaj recept ima bezbroj varijacija - ovisno o tome koje ćeš svježe aromatično bilje koristiti. Umjesto timijana i ružmarina isprobaj vlasac, peršin, kopar...
  • Vrhnje za kuhanje možeš zamijeniti umućenim jajima ili mozzarellom.
  • Za vegansku verziju možeš koristiti vrhnje za kuhanje biljnog podrijetla, baš kao i veganski sir, a tijesto prije pečenja u tom slučaju nećeš premazivati jajem. Umjesto žlice maslaca dodat ćeš još jednu žlicu maslinova ulja.

 

Zapečeni krumpir s gljivama Možda vas zanima... O ovome sanjaš: Zapečeni krumpir s gljivama Recepti Možda vas zanima... Slana pita s vrganjima – obrok s profinjenim mirisom šume Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 17:43 12. Siječanj 2023.

    super