Špajza Gastro zvijezda 28. studenoga 2022.

Hrskava slastica s kremom od badema za koju ćeš tražiti repete

foto: Neva Zganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mile Butorac finalist je natječaja Gastro zvijezda, a s obzirom na to da obožava sve slatko, logično je da se natječe u kategoriji Slastice

Mile Butorac živi, radi i djeluje pod sloganom ‘kuhamo, jedemo, pričamo’ pa nikoga ne čudi da je jedan od najpopularnijih gastro blogera u Hrvatskoj. Obožava slatko, pa je sasvim logično završio kao finalist u kategoriji Slastice natječaja za Gastro zvijezdu. Slučajno ili ne, od troje finalista u ovoj kategoriji čak su dva muškarca - što još jednom dokazuje kako dečki ‘rasturaju’ u pripremanju slastica. 


Za Milin blog Jedi do Mile volje možeš glasati ovdje, a za nas je pripremio pravu poslasticu Kruška galetta. Galleta je inače jedan od Milinih najdražih kolača pa svakako preporučujemo da zaviriš (ako još nisi) i na njegov Instagram profil Hungry Mile – u potrazi i za drugim slatkim receptima.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Kruška galetta

Sastojci za galettu promjera cca 22-24 cm


Sastojci za tijesto:

  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • po potrebi nekoliko žlica hladne vode

Sastojci za Frangipane – kremu od badema:

  • 70 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 70 g mljevenih badema
  • 1 žlica amaretta (ili ruma, kruškovca...)
  • ribana korica 1 naranče ili limuna
  • + 3 kruške (malo soka od limuna)
  • + šećer i malo cimeta za posipanje

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema tijesta:

  1. Brašno, sol, šećere i koricu limuna pomiješaj i dodaj im hladan maslac narezan na kockice. Utrljaj maslac u brašno nalik na mrvice ili pjeskovitu smjesu.
  2. Tome dodaj jedno veliko razmućeno jaje. Brzo poveži u glatko tijesto, a ako nije do kraja kompaktno dodaj malo hladne vode.
  3. Tijesto nemoj predugo mijesiti kako se ne bi razvio gluten i kako ne bi bilo žilavo. 

Priprema Frangipanea – kreme od badema:

  1. Bademe potopi u kipuću vodu, poklopi i makni s vatre. Nakon nekoliko minuta odstrani im kožicu, posuši ih (za brže sušenje možeš ih staviti u pećnicu, na desetak minuta na 120°C) i sitno samelji.
  2. Maslac izradi sa šećerom, kada postane kremasti dodaj žumanjke i amaretto pa još kratko miksaj Gorenje mikserom. Potom dodaj i mljevene bademe i koricu naranče ili limuna. 
  3. Kruške operi, oguli i izreži ih na četvrtine pa svakom komadu odstrani koštice i tvrdi dio. Svaku četvrtinu zareži u tanke kriškice pazeći da ih ne odrežeš do kraja. Prelij ih s malo svježe cijeđenog soka limuna.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Slaganje:

  1. Pećnicu zagrij na 180°C.
  2. Dobro povezano tijesto razvaljaj na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, u oblik što sličniji krugu na debljinu oko 5 mm, pa sve skupa premjesti na lim za pečenje. 
  3. U sredinu tijesta uspi kremu od badema i ravnomjerno ju raširi, ali ostavi do 3 cm ruba tijesta bez nadjeva. Zatim složi prerezane kruške i pospi ih s malo šećera i cimeta. 
  4. Slobodne rubove preklopi preko nadjeva i formiraj paketić. (Po želji rubove možeš premazati razmućenim jajem i posuti listićima badema.) 
  5. Peci oko 35 minuta tj. dok galetta ne dobije lijepu boju. Posluži toplo ili hladno. Uz dodatak sladoleda od vanilije.

Partner projekta u kategoriji Slastice je Gorenje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.