Recepti 27. rujna 2022.

Slana pita s vrganjima – obrok s profinjenim mirisom šume

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kralj gljiva, vrganj, oduševljava nas svojim svijetlim, čvrstim mesom i jedinstvenom aromom. Savršen je uz tjesteninu, meso i u rižotima, ali mi ovaj put nismo mogli odoljeti receptu za slanu pitu s vrganjima

Iskusni gljivari primijetit će ih izdaleka, manje iskusni će radije otići na tržnicu ili u prodavaonicu i kupiti ih, no i jedni i drugi će ih s iznimnim zadovoljstvom pripremiti ukućanima i(li) gostima.

Jesen obiluje šumskim gljivama i doista je prava šteta ne iskoristiti njihov potencijal. Posebno kada je riječ o vrganju – kralju gljiva kako mu mnogi tepaju – jer ima jedinstvenu aromu i čvrsto meso pa je savršen uz mnoga jela – najviše uz tjesteninu, meso i u rižotima.

Možda vas zanima... Ukusna i bogata juha od vrganja Recepti

Slana pita s vrganjima

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 155 g maslaca
  • 550 g vrganja
  • 5 ljutika (luk kozjak)
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ vezice vlasca
  • 50 g oraha
  • sol i papar

Priprema:

  1. Na brzinu umijesi prhko tijesto od brašna, po ½ žličice praška za pecivo i soli, te jaja, 125 g hladnog maslaca narezanog na kockice i 2 žlice hladne vode. Omotaj ga prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku 30 minuta. Na pobrašnjenoj površini okruglo razvaljaj ohlađeno tijesto, položi ga u maslacem premazan kalup (promjera 20 cm) pa uokolo napravi povišeni rub od oko 3 cm. Izbockaj tijesto vilicom te ga vrati u hladnjak.
  2. Četkicom očisti vrganje od zemlje, istrljaj ih kuhinjskim ubrusom te im odreži oštećene dijelove. Odvoji klobuke od stručaka pa ih nareži na ploškice, a stručke na kockice. Pećnicu upali da se zagrije na 180 stupnjeva. Ljutiku i češnjak oljušti pa ih prži na ulju dok ne postanu staklasti, dodaj stručke vrganja narezane na kockice te posoli i popapri. Prži sve zajedno dok stručci ne počnu dobivati boju. Vlasac isperi i posuši pa ga nareži škarama.
  3. Orahe nasjeckaj i zajedno s vlascem primiješaj prženim vrganjima. Smjesu raspodijeli po tijestu pa po tome poslaži klobuke vrganja narezane na ploškice. Preostali maslac zagrij, premaži njim pripremljenu pitu, posoli je i po potrebi još malo popapri pa je peci u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Možda vas zanima... Bruschette s vrganjima - hrskavi jesenski brunch Kolumne

Savjet više o vrganjima

Kralj gljiva ima karakterističan okus, pomalo orašast, i teksturu koja podsjeća na kvasac. Pri kupnji ili branju vrganja svakako birajte mlade gljive i bez vidljivih oštećenja, a ako je vrganj pri dodiru ljepljiv i pun ugriza znajte da su to stari primjerci.

Mladi vrganji mogu se jesti čak i sirovi, no u našoj kuhinji najčešće su dodatak rižotima ili u umaku s vrhnjem kao prilog uz tjesteninu, kao i dodatak jajima za doručak. No, svakako ih isprobaj i pečene, kao prilog povrću, dodaj ih u gulaš ili variva, a mnogima je i zamjena za meso zbog visokog udjela bjelančevina.

Vrganji se mogu i zamrznuti, no prethodno ih svakako treba blanširati i paziti da ne stoje u zamrzivaču dulje od 4 mjeseca jer gube okus. Radiš li zimnicu isprobaj vrganje i ukiseliti, a iznimno su ukusni i osušeni. Takvi se mogu konzumirati tijekom cijele godine, a želiš li ih dodati nekom jelu prethodno se preporučuje namočiti ih u vodi da vrate prvobitni oblik.

Sve su gljive bogate mineralima i željezom, no kako imaju veliku moć upijanja teških nečistoća i teških metala iz okoline, svakako ih beri samo ako rastu u čistom okolišu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.