Ako ste ljubitelj vrganja onda ćete sigurno biti oduševljeni s ovom juhom. S prirodnim aromama i komadićima vrganja ova juha će biti odličan izbor.
Gljive su doista podcijenjena namirnica u našoj kuhinji i osim na pizzi i tu i tamo u kojem umaku, većina nas ih vrlo rijetko koristi. Zašto ne biste iskoristili divne vrganje kako biste napravili ukusnu, zasitnu i hranjivu gustu juhu?
Kada se vrganj priprema, najvažnije ga je napraviti tako da on bude zvijezda jela. Skuhajte jednu jednostavnu juhu koja će vam donijeti čist i nepatvoren okus ove sjajne gljive.
Potrebno vam je:
- 30 g sušenih vrganja
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 crvena luka
- 2 male žlice ružmarina
- 1 mala žlica majčine dušice
- 2 režnja češnjaka
- 120 g vrganja
- celer
- 400 g rajčice
- 750 ml povrtnog temeljca
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1/2 ciabatta
Priprema:
- Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Svježe vrganje obrišemo i narežemo na komadiće. Celer sitno nasjeckamo. Ciabattu (po mogućnosti odstajalu) natrgamo na komade.
- Osušene vrganje prelijemo s 3 dcl kipuće vode i ostavimo da odstoje 30 minuta. Ocijedimo ih, ali sačuvamo tekućinu. Veće gljive usitnimo.
- U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk. Poklopimo i ostavimo da se pirja oko 10 minuta. Dodamo ružmarin, majčinu dušicu, češnjak, svježe vrganje i celer pa nastavimo pirjati, nepoklopljeno, dok celer ne omekša.
- Dodamo rajčice, sušene vrganje i temeljac. U lonac procijedimo tekućinu od gljiva kroz gazu. Pustimo da zavre pa smanjimo vatru i ostavimo da se lagano kuha oko 45 minuta.
- Posolimo i popaprimo prema ukusu, pa dodamo kruh. Sklonimo s vatre i ostavimo da malo odstoji.
- Prije posluživanja juhu poškropimo s malo maslinova ulja.
Dobar tek!