Dakle, to koliko ja slaninu obožavam, dovoljno je reći da je redovno jedem bez kruha, ičega, možda uz malo luka. Sama po sebi, ona je dovoljna i za mene delikatesa bez premca i jedan od najzdravijih suhomesnatih proizvoda. Pokušala sam ovu teoriju nametnuti mojoj doktorici kada smo raspravljali o kolesterolu. Još se ne da, ali na dobrom sam putu, he he.
Ljeto je neobično, kiša pada gotovo svaki dan i hoćeš-nećeš, šuma je puna gljiva, ali baš puna. Vrganja, žutica, trubača... i onih manje friendly.
Meni najdraže su one žute boje, jer ih vidim na 100 metara i jer su posebnog okusa i oblika, vrlo sočne i prefine na svakom tanjuru. Zato danas jedan jednostavan i ekonomičan recept od lisičarki/žutica s slaninom i tjesteninom koji će vas potaknuti da prošećete do šume ili bar prve pije i nabavite ove ljepotice.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
- 300 grama svježih žutica (lisičarki)
- Ravlić mesnata slanina
- žlica svinjske masti Ravlić
- 1 glavica crvenog luka
- 300 grama tjestenine u obliku rezanaca
- pola žlice crvene mljevene paprike
- pola žlice tucane paprike
- sol
- šaka sjeckanog svježeg peršin lista
Postupak pripreme:
- Nasjeckajte slaninu na manje komade i popržite na masti dok ne postane hrskava, izvadite sa strane pa na toj masnoći popržite nasjeckani luk do zlatne boje.
- Dodajte očišćene gljive (ne perite ih, samo očistite četkicom ili nožem), promiješajte i kratko sotirajte nekoliko minuta, dodajte mljevenu i tucanu papriku, malo vode ako je potrebno, malo soli, jer je slanina ostavila trag (papar po želji) pa isključite.
- Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, i direktno je dodajte u gljive bez da ste ju cijedili ili "ne daj bože" ispirali pod mlazom vode.
- Promiješajte i zalijte s još malo tekućine u kojoj se tjestenina kuhala, puna je škroba i dati će predivan umak ovom jelu, dodajte sjeckani peršin i prženu slaninu, polako promiješajte i uživajte u mirisima slavonske šume.
Dobar tek!