Pojeli smo odličan Boršč, ali još bolji English breakfast. U praskozorje velikog dana i finala, dijelim jedan slavonski jaki obrok, dostojan pobjednika.
Zadnjih godinu, dvije, hrana je postala vrlo fancy i stvar je baš IN ako si u toku s aktualnim tanjurima i setovima, a to se odmah dijeli na društvenim mrežama, jer ako nije, kao da nisi ni jeo, probao, kao da nisi in.
Znači, zaista obožavam rebarca, ona ljepljiva koja jedem rukom i poslije ližem prste kao zadnji primitivac... ali, što ću kad je tako.
Danas kada govorimo o svinjskim rebrima, svi nekako misle i očekuju onu baby ribs varijantu, jer to je trenutno fancy, to se traži i slika.
Probala sam ja i to vani pojesti pa i u svojoj rerni ispeći i sve ok, ali prokletinja u meni ne da mi mira pa rekoh: vraćam se originalu i pravim velikim rebrima kakve pamtim iz djetinjstva u tepsiji s krumpirom.
Naručila sam šest komada pravih svinjskih rebara, onako lijepo prošaranih masnoćom. Nisam se pravo ni okrenula, već zove Aleksandra: Majo, meso je spremno, možeš doći!
Dan je mlad i samo nekoliko sati dijeli nas od velikog finala tako da još sve stignete nabaviti i pripremiti šmekerski stol za ekipu i tekmu.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
- klasična svinjska rebra Ravlić (količina ovisi o društvu)
- svinjska mast Ravlić
- 1 korijen svježeg đumbira
- 3 česna češnjaka
- sol, papar
- chilli, sušeni tucani
- 4-5 cvjetova anisa
- med
- soya sos
- aceto balsamico
- 2 do 3 dcl vina rose Pinkert (vjerujem da može i drugo proći ako ste u deficitu)
- 3-4 mlada zelena luka
- 0,5 litre mesnog temeljca
Postupak pripreme:
- Narezana rebra dobro posolite i popaprite.
- Zagrijte masnoću u posudi koja može u pećnicu, ali na štednjaku (ja sam odabrala dublju limenu tepsiju), zapecite rebarca do hrskave korice s obje strane.
- Narežite đumbir i češnjak na listiće i rasporedite ih po meso, dodajte chilli, anis, med, soya sos, aceto balsamico i rose - sve to dodajte onako po mesu.
- Protresite i sve zajedno dinstajte na štednjaku, otklopljeno na srednje jakoj vatri.
- Narežite mladi luk zajedno s lišćem na pola cm i posipajte po mesu, zalijte temeljcem i još kratko dinstajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite meso u otvorenoj tepsiji cca 1 do 1:15h, dok se tekućina ne reducira 70 do 80%. Izvadite iz pećnice, kratko na štednjaku još reducirajte umak do željene gustoće pri čemu meso obavezno okrećite kako bi čim bolje uronilo u ovaj savršeni umak.
- Poslužite uz mladu grilanu mrkvu ili krumpiriće rustikalno na dasci, jedite prstima i uživajte u jednostavnosti ovog obroka.
Dobar tek!