Kolumne 15. srpnja 2018.

Slasna svinjska rebarca za finale - zašto ne?

foto: maXYama
gastro postao gastro.24sata.hr
I tak, svašta smo kuhali ovih dana, uglavnom internacionalno, kako su diktirale pobjede naše repke tamo daleko Rusiji...

Pojeli smo odličan Boršč, ali još bolji English breakfast. U praskozorje velikog dana i finala, dijelim jedan slavonski jaki obrok, dostojan pobjednika.

 

Možda vas zanima... Janjetina s Papuka: Proljeće na moje janje slijeće! Kolumne

 

Zadnjih godinu, dvije, hrana je postala vrlo fancy i stvar je baš IN ako si u toku s aktualnim tanjurima i setovima, a to se odmah dijeli na društvenim mrežama, jer ako nije, kao da nisi ni jeo, probao, kao da nisi in.

Znači, zaista obožavam rebarca, ona ljepljiva koja jedem rukom i poslije ližem prste kao zadnji primitivac... ali, što ću kad je tako.
Danas kada govorimo o svinjskim rebrima, svi nekako misle i očekuju onu baby ribs varijantu, jer to je trenutno fancy, to se traži i slika.

 

 | Author: maXYama foto: maXYama


Probala sam ja i to vani pojesti pa i u svojoj rerni ispeći i sve ok, ali prokletinja u meni ne da mi mira pa rekoh: vraćam se originalu i pravim velikim rebrima kakve pamtim iz djetinjstva u tepsiji s krumpirom.

Naručila sam šest komada pravih svinjskih rebara, onako lijepo prošaranih masnoćom. Nisam se pravo ni okrenula, već zove Aleksandra: Majo, meso je spremno, možeš doći!

Dan je mlad i samo nekoliko sati dijeli nas od velikog finala tako da još sve stignete nabaviti i pripremiti šmekerski stol za ekipu i tekmu.

 

Možda vas zanima... Dva divlje dobra recepta koja morate isprobati Špajza

 

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... The Kolač - mamina slastica za svako doba i svačiji ukus Recepti

 

 | Author: maXYama foto: maXYama

 

Sastojci:

  • klasična svinjska rebra Ravlić (količina ovisi o društvu)
  • svinjska mast Ravlić
  • 1 korijen svježeg đumbira
  • 3 česna češnjaka
  • sol, papar
  • chilli, sušeni tucani
  • 4-5 cvjetova anisa
  • med
  • soya sos
  • aceto balsamico
  • 2 do 3 dcl vina rose Pinkert (vjerujem da može i drugo proći ako ste u deficitu)
  • 3-4 mlada zelena luka
  • 0,5 litre mesnog temeljca

Postupak pripreme:

  1. Narezana rebra dobro posolite i popaprite.
  2. Zagrijte masnoću u posudi koja može u pećnicu, ali na štednjaku (ja sam odabrala dublju limenu tepsiju), zapecite rebarca do hrskave korice s obje strane.
  3. Narežite đumbir i češnjak na listiće i rasporedite ih po meso, dodajte chilli, anis, med, soya sos, aceto balsamico i rose - sve to dodajte onako po mesu.
  4. Protresite i sve zajedno dinstajte na štednjaku, otklopljeno na srednje jakoj vatri.
  5. Narežite mladi luk zajedno s lišćem na pola cm i posipajte po mesu, zalijte temeljcem i još kratko dinstajte.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite meso u otvorenoj tepsiji cca 1 do 1:15h, dok se tekućina ne reducira 70 do 80%. Izvadite iz pećnice, kratko na štednjaku još reducirajte umak do željene gustoće pri čemu meso obavezno okrećite kako bi čim bolje uronilo u ovaj savršeni umak.
  7. Poslužite uz mladu grilanu mrkvu ili krumpiriće rustikalno na dasci, jedite prstima i uživajte u jednostavnosti ovog obroka.


Dobar tek!

 | Author: maXYama foto: maXYama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.