Špajza 08. svibnja 2018.

Dva divlje dobra recepta koja morate isprobati

foto: Tomislav Šilovinac
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubitelji divljači u ova će se dva Majina recepta naprosto zaljubiti. Pašteta za predjelo i paprikaš za glavno jelo zvuče više nego slasno. Bacamo se na pripremu!

Sjećate se onog mog zimskog ručka u šumi? Onih krasnih lončića i jelena koji je bio light motiv cijelog događaja? "Moj" jelen je motivirao Mesnice Ravlić da odradimo zajednički njihovu promociju divljači tijekom svibnja na njihovim prodajnim mjestima. I tako, kaže Maja, Maji: "Nešto ćemo skuhati, poslikati pa i koji recept podijeliti!"

 

Možda vas zanima... Bili smo na Majinom snježnom ručku na Papuku - evo kako je bilo! Recenzije Možda vas zanima... Posljednja šansa - Majin kolač s Papuka o kojem se priča Recepti

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Odmah sam znala kako boljeg mjesta za takvu akciju nema od šume, moje šume, jer tamo imamo svu potrebnu infrastrukturu, a cijela priča oko divljači dobit će smisao... divljač dolazi iz šume.

Kada smo se dogovarali oko izbora jela i uopće koncepta kako predstaviti to kvalitetno meso, odlučili smo pomaknuti priču od gulaša i čobanca, najčešće biranih jela kada je divljač u pitanju (bar ovdje u Slavoniji).

Danas ću podijeliti dva recepta od mesa jelena, a za 10-ak dana ide vepar i još dva šalabahtera, jednostavna i originalna.

 

Možda vas zanima... Uskršnji stol - inspirirajte se Majinim proljetnim ručkom Recepti
 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Za oba sam jela koristila lopaticu, i to onu izrezanu na kocke (u ponudi Mesnica Ravlić), marinirala više od 24 sata, a nećete pogriješiti i nekoliko dana, samo neka je u frizzu.

Dakle, recept za marinadu:

  • crveno vino (ako imate bijelo, prolazi)
  • luk narezan krupno
  • korjenasto povrće (celer, peršin)
  • papar u zrnu
  • sol

Pašteta od jelena:

  • 500 grama mesa od lopatice jelena
  • 400 grama crvenog luka
  • svinjska mast Ravlić
  • 1 šalica borovnica (ja sam imala smrznute)
  • 220 grama masnije slanine Ravlić
  • 500 ml crvenog vina
  • sol
  • papar
  • peršin list
  • 80 grama maslaca

Postupak pripreme:

Zagrijte mast, dobro popržite kocke mesa te izvadite na stranu. U istoj masnoći popržite luk, posolite, dodajte slaninu izrezanu na trakice, popržite. Dodajte meso, borovnicu, zalijte sve vinom i kuhajte 2-2,5 sata ili dok meso ne postane mekano. Prema potrebi zalijevajte vodom. Posolite i poparite. Nakon kuhanja, ostavite meso da se ohladi te ga u blenderu izradite sa sjeckanim peršinom i maslacem u finu paštetu. Poslužite uz tostirani kruh, pogaču, krekere... Kako obožavam ljuto, ovaj chilli mi je uljepšao dan, a vi se možete zaigrati i s medvjeđim lukom, vlascem. Čuvajte u frizzu u zatvorenoj posudi do 14 dana.

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac  | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

A sada broj dva šalabahter "a la wild" i jedan od dražih kotlića u mom malom gastro svemiru:


Paprikaš od jelena

Potrebno vam je:

  • 600 grama mesa od lopatice jelena
  • 300 grama luka
  • svinjska mast Ravlić
  • 60 grama mrkve
  • 1 peršin korijen
  • lovor list
  • 200 ml crvenog vina
  • 500 grama zlatnih šampinjona
  • 400 grama krumpira
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 0,5 žlice ljute mljevene paprike
  • sol, papar
  • peršin list
  • malo brašna (opcija)


Ja volim kuhati na vatri, ali sve ovo možete i u kuhinji u loncu pripremiti.

Postupak pripreme:

Na vreloj masti ispržite isjeckani luk, posolite, pirjajte s malo vode, pustite da voda ispari i luk poprimi zlatnu boju, dodajte izrezanu mrkvu, peršin, kratko popržite i zalijte s malo vode, dodajte lovor list. kratko pirjajte, dodajte meso izrezano na kocke, zalijte s vodom toliko da prekrije meso i povrće i kuhajte. Povremeno promiješajte i dolijevajte vode, malo posolite. Kada je meso djelomično skuhano, dodajte krumpir narezan na kockice i gljive narezane na šnite, zalijte vinom i nastavite kuhanje dok vino ne ispari. Ako volite zapršku, na malo masnoće ispržite brašno i dodajte u paprikaš (pazite da ne pretjerate i ne zgusnete previše jelo). Dodajte mljevenu papriku (slatku i ljutu), posolite i popaprite po potrebi. Kada je paprikaš gotov, prije posluživanja, začinite dodatno sa šakom sjeckanog peršina, on uvijek pridonese posebnoj svježini i ja ga zaista obožavam.

Dobar tek!

P.S. Želite li uživati u još šarenih, slasnih i nasmijanih priča naše drage Maje, zavirite na blog maxyama.


 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.