Sjećate se onog mog zimskog ručka u šumi? Onih krasnih lončića i jelena koji je bio light motiv cijelog događaja? "Moj" jelen je motivirao Mesnice Ravlić da odradimo zajednički njihovu promociju divljači tijekom svibnja na njihovim prodajnim mjestima. I tako, kaže Maja, Maji: "Nešto ćemo skuhati, poslikati pa i koji recept podijeliti!"
Odmah sam znala kako boljeg mjesta za takvu akciju nema od šume, moje šume, jer tamo imamo svu potrebnu infrastrukturu, a cijela priča oko divljači dobit će smisao... divljač dolazi iz šume.
Kada smo se dogovarali oko izbora jela i uopće koncepta kako predstaviti to kvalitetno meso, odlučili smo pomaknuti priču od gulaša i čobanca, najčešće biranih jela kada je divljač u pitanju (bar ovdje u Slavoniji).
Danas ću podijeliti dva recepta od mesa jelena, a za 10-ak dana ide vepar i još dva šalabahtera, jednostavna i originalna.
Za oba sam jela koristila lopaticu, i to onu izrezanu na kocke (u ponudi Mesnica Ravlić), marinirala više od 24 sata, a nećete pogriješiti i nekoliko dana, samo neka je u frizzu.
Dakle, recept za marinadu:
- crveno vino (ako imate bijelo, prolazi)
- luk narezan krupno
- korjenasto povrće (celer, peršin)
- papar u zrnu
- sol
Pašteta od jelena:
- 500 grama mesa od lopatice jelena
- 400 grama crvenog luka
- svinjska mast Ravlić
- 1 šalica borovnica (ja sam imala smrznute)
- 220 grama masnije slanine Ravlić
- 500 ml crvenog vina
- sol
- papar
- peršin list
- 80 grama maslaca
Postupak pripreme:
Zagrijte mast, dobro popržite kocke mesa te izvadite na stranu. U istoj masnoći popržite luk, posolite, dodajte slaninu izrezanu na trakice, popržite. Dodajte meso, borovnicu, zalijte sve vinom i kuhajte 2-2,5 sata ili dok meso ne postane mekano. Prema potrebi zalijevajte vodom. Posolite i poparite. Nakon kuhanja, ostavite meso da se ohladi te ga u blenderu izradite sa sjeckanim peršinom i maslacem u finu paštetu. Poslužite uz tostirani kruh, pogaču, krekere... Kako obožavam ljuto, ovaj chilli mi je uljepšao dan, a vi se možete zaigrati i s medvjeđim lukom, vlascem. Čuvajte u frizzu u zatvorenoj posudi do 14 dana.
A sada broj dva šalabahter "a la wild" i jedan od dražih kotlića u mom malom gastro svemiru:
Paprikaš od jelena
Potrebno vam je:
- 600 grama mesa od lopatice jelena
- 300 grama luka
- svinjska mast Ravlić
- 60 grama mrkve
- 1 peršin korijen
- lovor list
- 200 ml crvenog vina
- 500 grama zlatnih šampinjona
- 400 grama krumpira
- 1 žlica mljevene paprike
- 0,5 žlice ljute mljevene paprike
- sol, papar
- peršin list
- malo brašna (opcija)
Ja volim kuhati na vatri, ali sve ovo možete i u kuhinji u loncu pripremiti.
Postupak pripreme:
Na vreloj masti ispržite isjeckani luk, posolite, pirjajte s malo vode, pustite da voda ispari i luk poprimi zlatnu boju, dodajte izrezanu mrkvu, peršin, kratko popržite i zalijte s malo vode, dodajte lovor list. kratko pirjajte, dodajte meso izrezano na kocke, zalijte s vodom toliko da prekrije meso i povrće i kuhajte. Povremeno promiješajte i dolijevajte vode, malo posolite. Kada je meso djelomično skuhano, dodajte krumpir narezan na kockice i gljive narezane na šnite, zalijte vinom i nastavite kuhanje dok vino ne ispari. Ako volite zapršku, na malo masnoće ispržite brašno i dodajte u paprikaš (pazite da ne pretjerate i ne zgusnete previše jelo). Dodajte mljevenu papriku (slatku i ljutu), posolite i popaprite po potrebi. Kada je paprikaš gotov, prije posluživanja, začinite dodatno sa šakom sjeckanog peršina, on uvijek pridonese posebnoj svježini i ja ga zaista obožavam.
Dobar tek!
P.S. Želite li uživati u još šarenih, slasnih i nasmijanih priča naše drage Maje, zavirite na blog maxyama.