Recepti 29. ožujka 2018.

Uskršnji stol - inspirirajte se Majinim proljetnim ručkom

foto: Tomislav Šilovinac
gastro postao gastro.24sata.hr
Od Maje s bloga maxyama već smo navikli na divne gastro kreacije, no ovog nas je Uskrsa iznenadila nečim posve drugačijim. Na svom je blogu objavila galeriju fotografija pravog proljetnog Uskrsa na otvorenom, a donosi nam i dva slasna recepta...

Majin post prenosimo u potpunosti te vas prepuštamo slasnom zaljubljivanju u prekrasu proljetnu foodie priču. Uz to, tu su i recepti za namaz od maslačka i uskršnju pogaču. Baš sve što vam treba...

 

Možda vas zanima... Bili smo na Majinom snježnom ručku na Papuku - evo kako je bilo! Recenzije

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Nekako mislim, a iskreno i vjerujem kako svaka obitelj ima svoj tradicionalni Uskrs, ono nešto što se godinama prenosi s generacije na generaciju i obilježava na jedinstven i osoban način.

Nije teško pogoditi kako moj kreće od moje drage bake s kojom sam odrasla i farbala prva jaja, brala travu za gnijezdo i s nestrpljenjem čekala to jutro. Baka i ja farbale smo jaja običnim bojama, onim iz vrećice, komercijalnim. Luk, djetelina i druge prirodne diy metode nisu kod nas stanovale. Danas jaja farba moja mama, ja uskočim kada ih treba završno ispolirati slaninom.

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Mama kuha šunku, onu pravu iz mesnice Ravlić, dok sestra i ja ukrašavamo kuću, pravimo gnijezda. Šunka se oduvijek kod nas kuha, suha, velika, dimljena i niti jedna druga ne dolazi u obzir. Gospođa majka svoj primjerak rezervira u omiljenoj mesnici valjda čim počne korizma. Moram priznati kako sam i sama primijetila ponudu mesnice Ravlić koja zaista odgovara i onim najzahtjevnijim. Kod njih šunka ko' u priči ima, za one male, malo veće i najveće gurmane. Kad smo kod šunke, mama kaže da se kuha onoliko sati koliko kilograma teži.

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Ova godina s proljećem prilično kasni, taj snijeg sam očito previše prizivala da je čak padao i ovaj vikend, ali sad je pretjerao... Srušio je cijelu koncepciju mog gastro Uskrsa. Na piji nema ništa što me privlači, ni-šta  za moje blagdanske recepte i baš sam nesretna.

 

Možda vas zanima... Posljednja šansa - Majin kolač s Papuka o kojem se priča Recepti

 

Ipak, nisam se dala previše zbedirati, morala sam naći alternativu i dobiti pravi proljetni okus za naš uskršnji stol. Nema šparoga, srijemuša, kopriva, ali ima maslačka! Mladog, puna dvorišta, onako još mokrog od snijega.

Zajedno s ekipom iz mesnice Ravlić, odlučila sam podijeliti s vama dva jednostavna, a prigodna recepta koja će sigurno oduševiti vaše obitelji.

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Namaz od maslačka

Trebat će vam:

  • listići mladog maslačka (onaj koji nije procvjetao)
  • mladi luk
  • sjeckani orasi
  • svježi kravlji sir
  • kiselo vrhnje
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • sol, papar

u originalu bi umjesto maslačka bio srijemuš, ali dok ga ne pronađete u šumi, maslačak je odlična alternativa i baš me oduševio.

Količine nisam namjerno pisala jer ne znam kolika vam je velika obitelj, sve proporcionalno dozirajte količini maslačka koju ste nabrali (šaka maslačka/2 luka/200gr sira/3 žlice vrhnja).

U blender stavite oprani maslačak (garant ima životinja koji se šeću i vašim dvorištem), narezani mladi luk kompletno s lišćem, maslinovo ulje, sjeckane orahe. Usitnite, ne previše, neka ostane onako rustika, dodajte sir i vrhnje, sol, papar, kap, dvije limunovog soka, promiješajte. Probajte i dovršite dodavanjem začina po vašoj želji. Poslužite uz šunku i jaja i uskršnju pogaču.

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Uskršnja pogača

Potrebno vam je:

  • 10 jaja
  • 400 grama Ravlić dimljene slanine (ili suhe šunke Ravlić)
  •  vezica mladog luka
  • 1 sir škripavac
  • svinjska mast Ravlić
  • 1 svježi kvasac
  • 1 dcl mlijeka
  • brašno
  • sol
  • papar

Ova pogača koja me oduševila prije koju godinu u biti je tradicionalno proljetno jelo bribirskog kraja i zovu ga Bribirski prisnac, i ne bi bilo fer da sam ovo propustila reći.

"PotkuVajte" kvasac. U decilitar toplog mlijeka dodajte žličicu šećera, malo brašna i razmrvljeni kvasac. Poklopite i pričekajte da kvasac odradi. Za to vrijeme na masti ispržite slaninu izrezanu na kockice, dodajte nasjeckani luk i kratko pržite sve zajedno dok luk ne uvene. Ostavite neka se ohladi. Izmutite pjenasto jaja, dodajte sir isjeckan na kockice, ohlađenu slaninu i luk, sol, papar, kvasac i brašna toliko da se smjesa teško odvaja od kuhače. Kalup za kuglof ili neki drugi zanimljivog oblika dobro namažite s masti, pobrašnite i istresite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta.

Osobno, meni je draža slanina za ovu pogaču, jer je masnija, mirisnija, jer je život i daje dušu ovom blagdanskom kruhu.

Uživajte u okusima Uskrsa i blagdanskog stola, podijelite s najdražima "charme" proljeća i tradicionalne kuhinje. Sretan Uskrs!

 

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 | Author: Tomislav Šilovinac foto: Tomislav Šilovinac

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.