Palenta je jelo koje najčešće povezujemo s večerom ili čak malo jačom užinom. Mnogima je prvi izbor jesti ju s jogurtom ili mlijekom, a neki ju vole s kakaom. To će mnoge podsjetiti zapravo na vrtićke dane, dok će se oni s bakama na selu sjećati neke sasvim drukčije palente, punijeg okusa. No, ova instant je za radne, užurbane dane sasvim zadovoljavajuća! Ali palenta i gljive iz pećnice neodoljiv su spoj, vjeruj nam!
Kad jednom nađeš pravi recept i mjeru koji ti odgovaraju - jer neki vole gušće, neki rjeđe - uvijek ćeš ju raditi na taj način. No, ako u pripremu uključiš pećnicu i gljive, mogao bi rezultat biti i više nego iznenađujuć!
Nakon što ju skuhaš na omiljeni način, ubaci je u pećnicu, a za kremastiju teksturu dodaj joj maslac i parmezan. Gljive također idu u pećnicu, a peku se dok ne budu hrskave. U ovoj kombinaciji s palentom mogao bi to postati tvoj omiljeni brzinski jesenski ručak.
Sastojci:
- 450 g gljiva
- 100 g parmezana
- 1 šalica palente
- 6 režnja češnjaka
- 2 žlice maslaca
- 4 grančice timijana
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
- Pomiješaj gljive, timijan i češnjak. Dodaj sol i papar pa maslinovo ulje.
- Prebaci ih u posudu za pečenje u jednom sloju i peci na 180 stupnjeva dok se ne ispeku.
- U lončiću zagrij četiri i pol šalice vode, dodaj pola količine maslaca i sol. Makni s vatre pa postepeno dodaj palentu i miješaj čitavo vrijeme.
- Poklopi lonac (ako je onaj koji može u pećnicu), ubaci u pećnicu i peci oko pola sata.
- Izvadi iz pećnice, dodaj ostatak maslaca i dobro pomiješaj. Kad izvadiš palentu, pojačaj na 200 stupnjeva, peci gljive još pet minuta pa ih izvadi.
- Posluži palentu s pečenim gljivama.
Ima dana kad će ti ovo biti dovoljno, a ima i onih kad ćeš poželjeti još nešto uz ovo slasno jelo. Dodatno ga možeš pojačati pečenim jajem ili sezonskom salatom po želji. Ili, ako je takav dan, oboje dolazi u obzir!
U slast!