gastro postao
Mekani i kremasti užitak koji možete jesti i sa žlicom
Nekad je palenta bila hrana siromašnog stanovništva diljem Europe, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog glavnom jelu.
Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.
Potrebno vam je
- 300 g kukuruznog brašna ili krupice
- 200 g crvenog luka
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 100 g maslaca
- 100 g parmezana
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- peršin
Priprema
- Palentu skuhajte i u nju umiješajte maslac. Izlijte je na papir za pečenje u veći kalup.
- Kad se ohladi, izrežite je na komade ili okruglim manjim kalupom (može onaj za krafne) na kolutove.
- Na maslacu prepržite luk izrezan na kolutove pa dodajte naribani muškatni oraščić, sol, papar i nasjeckani peršin. U maslacem namazanu posudu za pečenje stavite pirjani luk, red palente i na nju sir ( najbolje škripavac ). Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Završite naribanim sirom, poškropite maslacem i zapecite 15-ak minuta u pećnici na 180°C.