gastro postao
Spoj hrskave korice i nježnog punjenja od luka i sira čini ovu rustikalnu pitu neodoljivom
Francuska tradicionalna kuhinja prepuna je delicija, a u posljednjih nekoliko godina posebno je popularna postala rustikalna pita pod nazivom galette. Galette može biti slatka i slana poslastica, ovisno odlučiš li se na punjenje od sezonskog voća ili primjerice, luka. Pita s lukom odličan je ručak, a oduševit će i prijatelje koji ti dolaze na večeru.
Za potpuni doživljaj galette s lukom nadopuni čašom bijelog vina.
Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 115 g maslaca
- 200 g brašna
- 1 žličica krupno mljevenog papra
- ½ žličice soli
- 100 ml hladne vode
Za punjenje od luka:
- 3 velike glavice luka
- 10 grančica svježeg timijana
- 60 g maslaca
- 1 žličica soli
- ½ žličice papra
- 170 g Grana Padana
- 60 ml suhog bijelog vina
- 2 žličice balzamičnog octa
- 2 žličice senfa
Priprema:
- Najprije pripremi tijesto. U posudi pomiješaj brašno, papar i sol. U posudu naribaj hladni maslac koji si stavila u zamrzivač 15 minuta te sve lagano pomiješaj rukama. Smjesu prelij s hladnom vodom i pažljivo zamijesi tijesto. Kada je gotovo, tijesto oblikuj u tanki disk te umotaj u plastičnu foliju i spremi u hladnjak.
- Za punjenje nareži luk na tanke trakice i očisti grančice timijana. U loncu otopi maslac i na njega dodaj luk, pola količine timijana, sol i papar. Sve skupa kuhaj na laganoj vatri oko 45 minuta dok luk ne postane mekan i poprimi tamnu boju. Dodaj bijelo vino i kuhaj dok ne ispari, oko dvije minute te umiješaj balzamični ocat.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i lagano ga posipaj brašnom. Razvaljaj tijesto tako da bude oko 30 cm u promjeru i prenesi ga na papir za pečenje.
- Tijesto premaži senfom tako da ostaviš oko pet cm ruba nenamazano, zatim ga posipaj s pola količine Grana Padano sira i preko toga razmaži karamelizirani luk. Nenamazane rubove presavij preko punjenja i za kraj dodaj preostali sir.
- Pitu peci dok ne poprimi zlatno smeđu boju, oko 35 minuta. Jednom kada je gotova ostavi da se ohladi 10-ak minuta i zatim ju posipaj preostalom količinom timijana. Posluži dok je još topla.
Galette možeš pripremiti i kao desert, evo nekoliko prijedloga: