Recepti 02. veljače 2022.

Rustikalna francuska pita s lukom i sirom

Karamelizirani luk i Grana Padano sir odlično se nadopunjavaju u ukusnoj francuskoj piti foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Spoj hrskave korice i nježnog punjenja od luka i sira čini ovu rustikalnu pitu neodoljivom

Francuska tradicionalna kuhinja prepuna je delicija, a u posljednjih nekoliko godina posebno je popularna postala rustikalna pita pod nazivom galette. Galette može biti slatka i slana poslastica, ovisno odlučiš li se na punjenje od sezonskog voća ili primjerice, luka. Pita s lukom odličan je ručak, a oduševit će i prijatelje koji ti dolaze na večeru.

Za potpuni doživljaj galette s lukom nadopuni čašom bijelog vina. 

 

Možda vas zanima... Galette s tikvicama i rajčicom možeš ponijeti i na plažu Kolumne

 

Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 115 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 1 žličica krupno mljevenog papra
  • ½ žličice soli
  • 100 ml hladne vode

Za punjenje od luka:

  • 3 velike glavice luka
  • 10 grančica svježeg timijana
  • 60 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice papra
  • 170 g Grana Padana
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 2 žličice balzamičnog octa
  • 2 žličice senfa

Priprema:

  1. Najprije pripremi tijesto. U posudi pomiješaj brašno, papar i sol. U posudu naribaj hladni maslac koji si stavila u zamrzivač 15 minuta te sve lagano pomiješaj rukama. Smjesu prelij s hladnom vodom i pažljivo zamijesi tijesto. Kada je gotovo, tijesto oblikuj u tanki disk te umotaj u plastičnu foliju i spremi u hladnjak. 
  2. Za punjenje nareži luk na tanke trakice i očisti grančice timijana. U loncu otopi maslac i na njega dodaj luk, pola količine timijana, sol i papar. Sve skupa kuhaj na laganoj vatri oko 45 minuta dok luk ne postane mekan i poprimi tamnu boju. Dodaj bijelo vino i kuhaj dok ne ispari, oko dvije minute te umiješaj balzamični ocat.
  3. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i lagano ga posipaj brašnom. Razvaljaj tijesto tako da bude oko 30 cm u promjeru i prenesi ga na papir za pečenje. 
  4. Tijesto premaži senfom tako da ostaviš oko pet cm ruba nenamazano, zatim ga posipaj s pola količine Grana Padano sira i preko toga razmaži karamelizirani luk. Nenamazane rubove presavij preko punjenja i za kraj dodaj preostali sir. 
  5. Pitu peci dok ne poprimi zlatno smeđu boju, oko 35 minuta. Jednom kada je gotova ostavi da se ohladi 10-ak minuta i zatim ju posipaj preostalom količinom timijana. Posluži dok je još topla. 

Galette možeš pripremiti i kao desert, evo nekoliko prijedloga:

 

Galette s breskvama Možda vas zanima... Galette s breskvama - brza ljetna poslastica Kolumne Možda vas zanima... Galette s borovnicama - za svaku priliku Kolumne Možda vas zanima... Galette s jagodama omiljena je sezonska slastica Recepti Možda vas zanima... Francuski rustikalni kolač: Galette sa šljivama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.