Kolumne Gastrolovci 03. kolovoza 2023.

Galette s breskvama - brza ljetna poslastica

Galette s breskvama
Galette s breskvama foto: SWEETY & SPICY
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonu bresaka iskoristi za pripremu brzog i pristupačnog rustikalnog klasika s prhkim tijestom...

Malo po malo i ljeto nam je ponovno došlo. Ne znam kako vi, ali ja vrućinu ne podnosim. Volim ljetne večeri i ispijanje hladne pive, gemišta ili koktela na nekoj terasi ili ulici, ali pacanje na suncu i u prostorijama bez klime mi je jedna od mrskijih stvari. A da je ljeto stiglo vidi se i po ponudi na placu jer ponude – nema!

Imao sam prošlog vikenda neka planirana jela koja sam htio odraditi i stavio na blog, no ribarnice ili su zatvorene ili im je ponuda nikakva pa od skuše nije bilo niti “s”, a od prodavača povrća uglavnom su bili samo preprodavači čije povrće izbjegavam kupovati, a i ono što su nudili nije bilo dovoljno da napravim ratatouille. I tako sam u subotu na kraju uzeo jednog brancina i napravio si ceviche, a u nedjelju se vratio praznih vrećica s placa. No vikend je ipak popravio francuski rustikalni klasik - galette.

Kako sam odustao od ratatouillea jer nije bilo patlidžana i bosiljka za kupiti te mi se ručak sveo na punjeni batak i zabatak te kuhani krumpir, odlučio sam napraviti još nešto. U frižideru sam imao dvije breskve koje je trebalo potrošiti, a galette se činio kao idealan način za to.

 

Možda vas zanima... Baci se na posao i pripremi finu štrudlu od trešanja Kolumne

 

 

Galette je u stvari ravni kolač koja se radi od pâté sucrée, odnosno slatkog prhkog tijesta, a ljepota je u tome što ga puniti možeš čime god poželiš. Iako je uobičajeno da se galette radi s voćem, postoje i slane verzije. Nisam do sada radio i probao no odlično mi djeluje ideja kombiniranja sireva, smokva, orašastih plodova i meda. Još koja šnita pršuta…

No ovaj put napravio sam prilično basic verziju i niti sam komplicirao s tijestom, niti s punjenjem. Tijesto je klasični 3:2:1 od pšeničnog glatkog brašna, maslaca i šećera, a za punjenje sam koristio breskve, sok limuna, kardamom, đumbir i vanilin šećer. Nažalost nisam imao sladoled od vanilije, no on bi odlično pristajao uz ovu kiselkastu verziju.

 | Author: SWEETY & SPICY Sočne breskve - idealne za rustikalni galette foto: SWEETY & SPICY

Galette s breskvama

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 4-5 žlica vode (po potrebi)
  • 2-3 breskve
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
  • sok polovice limuna
  • 1 čajna žličica brašna

 

Starinska pita od sira Možda vas zanima... Od viška svježeg sira napravi starinsku pitu Kolumne

 

Postupak:

  1. Od brašna, omekšalog maslaca narezanog na kockice i šećera zamijesi tijesto. Po potrebi dodaj vodu i mijesi dok se ne prestane mrviti. Ostavi tijesto da odmori u frižideru barem pola sata. A ako želiš tijesto s malo više okusa, onda se posluži ovim receptom.
  2. Breskve operi i nareži na tanke ploškice, a potom pomiješaj s vanilin šećerom, začinima, limunovim sokom i žličicom brašna.
  3. Tijesto razvaljaj na otprilike 1-2 cm i preseli na papir za pečenje, a potom posloži ploške breskva uredno u krug. Rubove tijesta presavini prema unutra te ih, zbog ljepše boje, premaži umućenim jajem. 
  4. Galette peci na 180 stupnjeva otprilike 45 minuta. Poslužiti je možeš uz sladoled od vanilije ili crème fraîche.

 | Author: SWEETY & SPICY Galette s breskvama; foto: foto: SWEETY & SPICY

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.