Nedavno sam u Zagorju ubrao predivne trešnje koje su jednostavno morale biti nekako iskorištene, osim pojedene onako svježe, mesnate, slatke i sočne. Odlučio sam razvući tijesto i napraviti popodnevni desert.
Štrudla je ispala odlično, a sada je na tebi red da zasučeš rukave i napraviš nešto kao s ovih fotografija. Slijedi recept.
Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Štrudla od trešanja
Sastojci za tijesto:
- 60 dag brašna za vučena tijesta
- 3 dl vode
- malo ulja
- sol
Ostali sastojci:
- 350 g trešanja
- vanillin šećer
- 4-5 žlica šećera
- krušne mrvice
Postupak:
- Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i pusti da odmori sat vremena.
- Uzmi komad tijesta veličine šake i napravi kuglicu. Na pobrašnjenoj krpi spljošti tijesto i razvaljaj u svim smjerovima koliko možeš. Malo naulji ruke i tijesto te ga polako od sredine prema van razvuci što tanje možeš. Ako pukne slobodno "zakrpaj".
- Trešnje očisti od koštica i pomiješaj sa šećerom i vanilin šećerom. Po želji možeš staviti i malo ruma ili drugog aromata.
- Trećinu razvučenog tijesta pospi s malo krušnih mrvica, a potom pobacaj trešnje. Otrgni debele rubove, preklopi bočne stranice te zarolaj tijesto od strane na kojoj se nalaze trešnje,.
- Naulji protvan i prebaci štrudlu u njega te peci na temperaturi od 200 ºC dok ne dobije lijepu rumenu boju.