Kolumne Gastrolovci 13. lipnja 2020.

Jednostavna rolada s jagodama i šlagom

foto: Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Sada kada smo se dobro zasitili svježih jagoda, vrijeme je za pripremu slastica od njih. Nedavno je Spicy napisao članak o savršenoj slatko kiseloj kombinaciji jagoda i rabarbare, a ja vam donosim recept koji kombinira jagode i šlag. Ima li što bolje, jednostavno i fino?

Jagode u slatkom tučenom vrhnju omotane u prozračnu koru od bjelanjaka, kombinacija je za najbolju roladu od jagoda. Ova beze rolada idealna je za sve ljubitelje meringa, ledenog vjetra ili Pavlova torte o kojoj smo već pisali na blogu, jer je to zapravo slična inačica svih navedenih kolača - samo drugačijeg oblika.

Za pripremu vam treba svega par sastojaka, a ono najteže u ovom receptu je imati strpljenja da se kolač dobro ohladi.

 

Karpati kolač Možda vas zanima... Karpati - divna kombinacija 3 omiljena deserta Recepti

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy i pratećim profilima na Instagramu i Facebooku!

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

Sastojci za beze koru:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 grama kristal šećera 
  • par kapi soka od limuna
  • za posip listići badema (opcionalno)

Za kremu:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 vanilin šećera
  • 500 gr jagoda 

 

Možda vas zanima... Proljetna verzija Linzer torte s jagodama i rabarbarom Kolumne

 

Priprema:

  1. Bjelanjke istucite sa šećerom i par kapi limuna u čvrsti snijeg. Barem 10 minuta dok se sav šećer ne otopi, te smjesa ne postane svilenkasta i čvrsta. 
  2. Snijeg od bjelanjaka raspodijelite obavezno na papir za pečenje na koji ste posuli listiće badema i pecite u kalupu veličine 30x40 cm 30 minuta, prvih 10 minuta na 160 °C a potom sušite na 130 °C. 
  3. Gotovu koru, dobro ohladite, te je nemojte rolati odmah vruću kao sto to činimo s ostalim biskvitima za rolade.
  4. Koru filajte tučenim vrhnjem za šlag u kojeg ste dodali dvije vrećice vanilin šećera i sjeckane jagode. Kora je osjetljiva te će možda malo pucati, no nemojte se bojati zarolati ju.

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.