Linzer torta je austrijski klasik koji se već stoljećima priprema na područjima srednje Europe. Ime je dobila po austrijskom gradu Linzu, a zanimljiva činjenica je da je to najstarija torta koja nosi naziv po nekom gradu. Ime ove torte bilježi se još od davne 1653. godine no tko ju je prvi napravio ostaje misterij.
U mojoj obitelji ova slastica ima posebno mjesto jer je to djedov najdraži kolač uz baklavu. Mama radi Linzer tortu u različitim kombinacijama punjenja, no početkom sezone jagoda u našem zagorskom vrtu raste još i rabarbara, a to je idealna kombinacija.
Rabarbara je zeljasta biljka s krupnim zelenim listovima i crvenkastom stabljikom. Ono što je kod nje posebno, osim kiselkastog okusa koji sjajno komparira slatko-kiselim jagodama, je da su listovi otrovni i da se smije jesti samo stabljika! Dakle kada koristite rabarbaru u svojim jelima bitno je odstraniti listove pune otrovne oksalne kiseline te koristiti samo stabljiku koju je prethodno potrebno oguliti kako bi se odstranio vlaknasti dio.
Znam da će mnogi reći da ovo možda nije u potpunosti pravilan recept za Linzer tortu jer u tijestu nedostaje cimet i još pokoji sastojak te ne koristimo džem već svježe voće, no u mojoj obitelji ovo je bila i ostat će naša proljetna verzija Linzerice. Na kraju krajeva ova je torta karakteristična za zimu, a proljeće nam nosi toliko toga svježega da je prava šteta ne koristiti to umjesto pekmeza, džema i drugih voćnih prerađevina. Savjetujem da uz nju poslužite i kuglicu sladoleda od vanilije jer će dati još dodatni kontrast kiselkastim notama jagode i rabarbare, a ako sam vas zainteresirao slijedi recept.
Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te na pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Matija Plašć
Sastojci za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih blanširanih badema
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- korica limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Sastojci za punjenje:
- 500 g jagoda
- 200 g rabarbare
- 4-5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
Matija Plašć
Postupak:
- Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, omotajte ga plastičnom prozirnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji barem sat vremena.
- Jagodama odstranite peteljke i narežite ih na ploškice. Ogulite vanjski sloj stabljike rabarbare te ju narežite na kockice. Pomiješajte jagode, rabarbaru i par žlica šećera i pustite da kratko odstoji dok razvaljate tijesto.
- Odvojite manji dio tijesta, a veći dio razvaljajte i stavite u protvan koji ste prethodno namastili tako da pokrijete rubove protvana i dno. Ostatak tijesta razvaljajte i narežite na trakice.
- Na tijesto nanesite punjenje od jagoda i rabarbare, a zatim trakice složite cik-cak.
- Pecite na 180 ºC 15-20 minuta ili dok se ne zazlati.
Matija Plašć